Descoperirea unei exoplanete: Ce semnificatie are anuntul celor de la NASA si ar trebui sa fim incantati de TRAPPIST-1?
Se dovedeste ca nu a fost doar praf pe lentilele telescopului, ci astronautii NASA au zarit 7 planete de dimensiunea Pamantului in jurul unei stele din apropiere, unele dintre ele sau chiar toate putand gazdui apa si posibil chiar viata.
Google a marcat zguduitoarea descoperire cu un Doodle, in care vedem cele 7 planete invindu-se in vizorul telescopului de pe Pamant.
Ce este TRAPPIST-1?
TRAPPIST-1 se traduce prin Transiting Planets and Planetesimals Small. Descoperirea este o stea mica si rece in constelatia Varsatorului, la mai putin de 40 de ani lumina de Pamant sau 235 trilioane de mile departare, potrivit cercetatorilor Agentiei Spatiale Americane si a echipei belgiene, care au anuntat descoperitrea miercuri, 23 februarie 2017.
“Steaua TRAPPIST-1 are o varsta de cel putin 500 de milioane de ani, insa speranta ei de viata este de 10 trilioane de ani. Prin comparatie, Soarele nostru a ajuns déjà la jumatatea sperantei sale de viata, care a fost estimate la 10 miliarde de ani.
Asadar peste cateva miliarde de ani, cand Soarele va ramane fara combustibil si Sistemul Solar din care face parte Terra nu va mai exista, TRAPPIST-1 va fi inca o stea foarte tanara”, a precizat astronomul Ignas Snellen de la Observatorul Leiden din Olanda.
TRAPPIST-1 isi arde hidrogenul atat de incet, incat aceasta stea va trai pentru inca alte 10 trilioane de ani. Iar acest interval de timp reprezinta o perioada suficient de mare de timp pentru ca viata sa evolueze pe planetele sale”, a adaugat savantul olandez.
Sapte planete inconjoara TRAPPIST-1, cu orbite variind intre o zi si jumatate si 20 de zile. Daca TRAPPIST-1 ar fi considerat Soarele nostru, toate aceste planete ar incapea in interiorul orbitei lui Mercur. Atat de aproape sunt ele de steaua lor si astfel se explica de ce orbitele lor sunt atat de scurte. Planetele descoperite nu au nume reale. Sunt cunoscute deocamdata prin litere, de la “b” la “h”. Litera “A” este folosita pentru a denumi steaua in jurul careia sunt planetele.
Poate acest sistem solar nou descoperit sa sustina viata?
Sase dintre “exoplanetele” lui TRAPPIST-1 se gasesc intr-o zona temperata unde temperatura la suprafata variaza intre 0 – 100 C.
Cu toate acestea, cel putin pe trei dintre ele se considera sa fie capabila prezenta oceanelor cu apa lichida, crescand foarte mult posibilitatea de a exista viata.
Nici un alt sistem solar cunoscut nu contine un numar atat de mare de planete de dimensiunea Pamantului si probabil stancoase.
Toate sunt aproximativ de dimensiunea Pamantului sau planetei Venus sau ceva mai mici. Deoarece steaua parinte este atat de rece, planetele sunt incalzite usor, chiar daca au orbite mult mai mici decat cea a lui Mercur, cea mai apropiata planeta de Soare.
Oamenii de stiinta precizeaza ca este nevoie sa studieze atmosfera inainte de a stabili daca aceste planete stancoase asemanatoare Terrei pot sa sustina orice forma de viata.
Telescopul Hubble este déjà in studiu, iar Telescopul Spatial, inca in constructie – James Webb, se va alatura odata ce va fi lansat anul viitor. Webb va cauta gaze ce ar putea fi un produs secundar de viata: oxigen, ozon si metan. Oamenii de stiinta spun ca ar trebui sa dureze 5 ani sa cerceteze toate aceste atmosfere si sa-si dea seama daca apa sau poate viata sunt prezente.
Cum arata planetele si sistemul solar?
Pe langa faptul ca sunt in orbite inguste planetele stelei TRAPPIST-1 sunt si neobisnuit de apropiate una de alta, intruchipand o imagine decupata din SF.
Daca TRAPPIST-1 ar fi Soarele nostru, toate cele sapte planete ar fi in interiorul orbitei lui Mercur – cea mai apropiata de Soare.
Din punctul de vedere al cuiva care sta pe una dintre planete, unele dintre celelalte lumi ar parea mult mai mari decat Luna de pe Cerul Pamantului.
Daca te uiti cu atentie si explorezi, ar fi posibil sa vezi trasaturile geologice, oceanele si norii vecinilor tai planetari.
Steaua superrece din inima acestui sistem ar straluci de 200 de ori mai slab, un amurg perpetuu asa cum il cunoastem noi. Si steaua ar straluci rosu, poate chiar culoarea somonului, presupun cercetatorii.
De ce atata incantare?
Trei dintre “exoplanetele” lui TRAPPIST-1 sunt asezate in asa numita zona locuibila, cunoscuta deasemenea si cu numele de zona Goldilocks, unde conditiile sunt tocmai potrivite pentru oceane cu apa lichida – nici prea multa si nici prea putina energie stelara – crescand foarte mult posibilitatea existentei vietii.
Dar doar pentru ca o planeta este intr-un loc atat de placut nu inseamna ca viata exista sau a existat vreodata.
Cum au aflat cercetatorii despre TRAPPPIST-1?
Descoperirea, despre care s-a mentionat in revista Nature, a fost facuta de catre astronomi folosind Telescopul Spatial Spitze al NASA care “vaneaza” exoplanete.
Spitzer a cercetat steaua pentru 21 de zile si cu date din alte observatoare a dezvaluit un total de 7 planete ce incercuiesc TRAPPIST-1.
Telescopul functioneaza la lungimi de unda infrarosii care lucesc mai tare de pe TRAPPIST-1 si pot detecta mica umbra care se formeaza cand o planeta trece sau “tranziteaza” si blocheaza lumina ce vine de la stea.
Datele Telescopului Spitzer au permis echipei sa masoare cu precizie dimensiunile celor sapte planete si sa estimeze masele – prin felul in care erau respinse si atrase de alte planete din sistem, si densitatea – prin cantitatea de lumina pe care o blocau, a sase dintre ele.
Spitzer a fost lansat in 2003 si niciodata nu a fost stabilit sa ramana atat de mult timp in spatiu, dar telescopul inca face descoperiri dincolo de ce s-a imaginat. Urmeaza orbita Pamantului in jurul Soarelui, dar calatoreste usor mai lent, asa incat in timp se duce departe de Pamant. Se afla acum in faza sa “finala”, care va dura pana in 2018.
Ce este o exoplaneta de fapt?
Este orice planeta care sa afla in afara sistemului nostru solar, adica orice nu orbiteaza steaua noastra – Soarele. Prima exoplaneta a fost descoperita in 1988, dar de atunci peste 3500 au fost descoperite.
Doar o mica parte dintre acestea a fost considerata capabila sa sustina viata in orice fel. Oceanele si apropierea de o stea sunt doi factori pe care cercetatorii ii iau in calcul pentru aceasta.
Ce spun expertii
Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Directiei de Misiuni Stiintifice al NASA spune:
“Asta ne da un indiciu ca gasirea unui al doilea Pamant nu mai este doar o problema de “daca”, ci una de “cand?”. Va puteti doar imagina cate lumi sunt acolo care ar putea avea un ecosistem locuibil pe care il putem explora.”
Michael Gillon, astronom la Universitatea Liege din Belgia, si conducatorul unei echipe internationale de cercetare spune:
“Aceasta este prima data cand atat de multe planete de acest fel au fost gasite in jurul aceleiasi stele.”
“Planetele lui TRAPPIST-1 fac cautarea vietii in galaxie iminenta,” spune Sara Seager, astronom al Institutului de Tehnologie din Massachusetts, care nu a fost un membru al echipei de cercetare. “Pentru prima data nu mai trebuie sa speculam. Trebuie doar sa asteptam si apoi sa facem observatii foarte precaute si sa vedem ce este in atmosfera planetelor lui TRAPPIST .”
Si daca nici un fel de viata nu este gasita pe nici una dintre planete,
Nu e totusi o stire rea. Cercetatorii tot vor fi aflat mai multe despre ce a oprit-o sa se dezvolte. Si cautarea va continua…