Windows sau Linux?
Depinde pentru ce dorești să-l folosești. Deși Linux este un sistem de operare oferit gratuit, marea majoritatea a utilizatorilor preferă Windows-ul, chiar dacă îl folosesc piratat. Cauza acestui lucru este destul de simplă. Toți au folosit de la bun început Windows și le e greu să înlocuiască acest sistem de operare. Un alt motiv ar fi compatibilitatea programelor. Deși Linux a crescut enorm în ultimii ani, programele compatibile pentru el sunt încă limitate. Atât utilizatorii cât și multe companii ar folosi Linux-ul (fiindcă e gratuit) dar nu pot face acest lucru din cauza anumitor softuri de care au nevoie și care îi obligă să folosească Windows-ul.
Încă un motiv pentru care lumea nu folosește linux-ul este dificultatea instalării anumitor programe. De obicei, în Windows un softuleț se instalează ușor, cu Next->next->finish, în timp ce la Linux această operație este mai complexă.
De ce ar trebui folosit Linux?
- Este gratuit – acesta este în primul rând motivul principal. Având în vedere că acest sistem de operare este open-source, firmele îl pot folosi fără a mai fi obligate să achiziționeze licențe pentru fiecare calculator în parte.
- Deși nu în număr la fel de mare ca pentru Windows, se găsesc totuși în jur de 90% dintre aplicații de uz normal (pentru filme, media etc). În plus, majoritatea acestor aplicații sunt gratuite.
- Linux-ul nu se blochează sau se blochează foarte greu. De exemplu, am încercat să deschid un fișier text în notepad cu sute de mii de cuvinte și nu am reușit (celebra eroare cu don’t send). În schimb, Linux-ul (Kali) l-a deschis instant, fără prea mari eforturi.
- Există o gamă largă de distribuții Linux, pentru fiecare utilizator în parte. De exemplu, Kali se folosește pentru hacking, Ubuntu pentru o utilizare normală etc. Există și distribuții create special pentru a fi instalate pe servere.
- Nivelul de securitate este mult mai ridicat pe Linux decât pe Windows. Chiar și așa, și Linux-ul poate fi spart. Un alt punct care trebuie luat în considerare la capitolul securitate este administratorul cu drepturi de root. Spre deosebire de Windows unde se pot crea mai mulți utilizatori fără parole, pe Linux este creat un singur utilizator cu drepturi depline care este obligat să-și securizeze contul cu o parolă.
- Virușii – Deși pare greu de crezut, pentru Linux nu prea există viruși. Astfel, folosirea unui software antivirus este recomandată dar nu obligatorie. Acest lucru nu se poate spune și despre Windows.
- Driverele – Deși s-ar părea că driverele se găsesc greu pentru Linux, lucrurile nu stau așa. La instalarea Linux-ului pe un laptop normal o să constatați că toate driverele sunt gata instalate.
- Linux-ul nu are nevoie de resurse atât de mari pentru a funcționa la capacitate optimă. De exemplu, anumite versiuni de Linux pot funcționa și pe calculatoare mult mai slabe.
- Distribuțiile Ubuntu oferă o interfață bazată pe ferestre și un design destul de atrăgător. Astfel, poate fi folosit și de utilizatorii mai puțin experimentați.
- Linux dispune de o comunitate uriașă care poate ajuta utilizatorii pentru fiecare tip problemă.
De ce nu ar trebui folosit Linux?
- Linux-ul nu ar trebui folosit de utilizatorii neexperimentați, care sunt obișnuiți cu interfețele din Windows și care se descurcă greu în utilizarea calculatorului.
- Limba română se găsește pe puține versiuni de Linux (spre deosebire de Windows care are pentru toate versiunile).
- Linux detectează și instalează automat driverele însă dacă este nevoie de o instalare manuală atunci lucrurile se complică. De exemplu, este probabil ca pentru un anumit model de laptop să nu găsim driver pentru placa de rețea. Să nu mai vorbim de instalarea acestuia.
- Așa cum spuneam mai sus, procesul de instalare al anumitor programe este mult mai complex decât pe Windows.
- Gamerii clar trebuie să folosească Windows-ul. Linux-ul dispune de puține jocuri care să se poată instala.
- Linux-ul dispune încă de terminal, care este indispensabil pentru utilizatorii experimentați. Pentru cei cu mai puțină experiență acest terminal devine un chin.
De ce ar trebui folosit Windows-ul?
- Interfața este un plus important pentru Windows. Fiind un sistem optimizat pentru o administrare ușoară, Windows-ul rămâne cel mai folosit sistem de operare.
- Dispune de o gamă largă de softuri, atât gratuite cât și cu bani. Astfel, se poate găsi un anumit program pentru fiecare nevoie în parte.
- Gammerii se pot bucura de o gamă largă de jocuri complexe, mari și cu o grafică bună. Acest lucru se datorează companiilor care crează jocurile doar pe sistemul Windows.
- Windows-ul dispune de pachete pentru limba română pentru fiecare versiune în parte.
- Driverele se găsesc mult mai ușor pentru Windows decât se găsesc pe Linux. Instalarea lor se face la fel de ușor.
- Instalarea Windows-ului se face foarte ușor, fără a avea nevoie de cunoștințe în acest domeniu. În plus, odată cu apariția versiunilor mai noi precum Windows 8, 8.1, procesul de instalare s-a simplificat și mai mult.
- Pentru utilizarea Windows-ului nu este nevoie ca utilizatorul să lucreze într-un terminal
De ce nu ar trebui folosit Windows-ul?
- Nu este gratuit. Majoritatea utilizatorilor în descarcă de pe torente și nu pot beneficia de update-urile de securitate. Astfel, sistemele lor instalate devin vulnerabile.
- Se mică greu pe calculatoarele mai slabe și consumă mai multe resurse decât Linxu-ul.
- Există viruși care nu pot fi detectați nici de antiviruși, nici de firewall
- Se găsesc multe aplicații pentru Windows, mai multe decât pentru Linux însă majoritatea dintre ele trebuie plătite.
- Ecranul albastru – Această eroare este celebră în Windows și a fost folosită pentru fiecare în parte. Deși se găsesc ușor drivere pentru componentele hardware, acestea pot duce totuși la „ecranul albastru”.
- Nu este open-source. Ce înseamnă acest lucru? Utilizatorii (programatorii) nu au acces la liniile de cod ale Windows-ului. Astfel, este greu de descoperit un back-door sau anumite funcționalități ascunse ale Windows-ului.
- Timpul îl îngreunează. Odată cu trecerea timpului, Windows-ul se mișcă din ce în ce mai greu. Astfel, este nevoie de o reinstalare periodică a acestui sistem de operare. Nu putem spune același lucru și despre Linux.
Cam astea sunt motivele pentru care ar trebui folosit Linux sau Windows. Fiecare utilizator decide ce sistem folosește însă alegerea acestuia poate fi influențată de anumite informații preluate de la cei care folosesc deja aceste sisteme de operare.
De ce mi sa blocat contul meu pe leptop si nu-l mai pot debloca sub nici o forma ?
Va referiti la contul de logare, de domeniu? Ce mesaj de eroare va apare? Ati introdus parola gresit de mai multe ori?
De exemplu ubuntu are o interfata foarte prietenoasa inclusiv in limba romana si programele se instaleaza ca si pe windows. Iar varianta pentru gamerii cu linux este platforma Steam prin care poti cumpara jocuri la preturi foarte bune si uneori ofera jocuri si gratuit sau la un pret de 1-2$.
Da, intr-adevar, Ubuntul a avansat destul de mult si fiind un sistem de operare gratuit, deja pune probleme mari companiei Microsoft. Merita instalat Linuxul cu siguranta.
Folosesc Linux de 2 ani si n-as mai renunta la el. Se misca mult peste Windows. Pe linux se pot instala si programe de Windows cu wine.
De acord cu tine