Dacă ești pasionat de computere sau pur și simplu dacă îți plac activitățile de tip DIY și nu ai prea multe cunoștințe de robotică și automatică, atunci îți prezentăm cea mai uimitoare piesă pe care o poți include în arsenalul tău și datorită căreia poți meșteri în voie: Raspberry Pi.
Ce este Raspberry Pi ?
Raspberry Pi este un mini-computer, la fel ca cel din interiorul laptopului, dar cu mai puțină putere (de aceea costă mult mai puțin decât un laptop sau PC). Cu puține cunoștințe dar mult research, puteți folosi Raspberry Pi ca bază pentru toate tipurile de proiecte de calcul și electronică. În esență, vă oferă principiile de bază ale calculatorului. Aceste elemente de bază includ un procesor, memorii RAM, câteva porturi USB, HDMI, un port Ethernet și WiFi (cel mai recent) integrat. Așa cum v-ați aștepta pentru prețul mic al Raspberry Pi, nu poți rula un software foarte avansat pe el, deși ai posibilitatea să instalezi Linux și o versiune de Windows 10.
Acest device a fost inventat în Marea Britanie ca un dispozitiv de promovare a predării științelor informatice și a codificării, iar dezvoltarea sa este supravegheată de Fundația Raspberry Pi. Primul Raspberry Pi a apărut în 2012, iar cel mai recent Raspberry Pi 3.0 a sosit în luna februarie a acestui an. Opt milioane de dispozitive au fost vândute în întreaga lume, spune Fundația Pi.
Costul scăzut și versatilitatea ridicată ale lui Pi l-au transformat într-un hit pentru amatorii de computere și entuziaștii de electronice care doresc să-și construiască propriile dispozitive fără efort și timp de pornire de la zero. Mai recent, Pi a fost promovat ca o modalitate pentru companiile mici de a lansa proiecte hardware (cum ar fi campaniile Kickstarter).
„Ce pot face cu un asmenea dispozitiv?
Poți să folosești Raspberry Pi pentru a face ceva mai mult decât ar putea un computer cu putere redusă să facă: poți viziona un film, scrie un document, poți juca jocuri de bază, îi poți atașa un senzor ultrasonic și multe altele. De asemenea, poate funcționa ca un dispozitiv fără intrări și ieșiri standard, astfel încât să poți folosi un Pi ca bază pentru un wildlife cam în grădina tale.
Unde îl găsesc?
Nu sunt mulți distribuitori de Raspberry Pi în România, însă printre cele mai de încredere se numără magazinul Clește, reseller de produse electronice. Echipa lor are numeroase articole pe blogul magazinului atât despre Raspberry Pi cât și alte plăci de dezvoltare, cum ar fi Arduino Uno, pe care le poți folosi în numeroase proiecte. Cel mai recent articol detaliază construirea unui smart home.”
Sperăm că am făcut puțină lumină pentru aceia dintre voi care nu au absolvit o facultate de profil dar care sunteți pasionați de lumea smart devices. Spor la construit și la cumpărat piese pentru proiecte, dacă v-am stârnit interesul (ceea ce sperăm că s-a și întâmplat)!