Digi (RCS – RDS) acuzata de ANISP de un posibil abuz de pozitie dominanta
Digi (RCS – RDS) acuzata de ANISP de un posibil abuz de pozitie dominanta – Asociatia Nationala a furnizorilor de servicii de Internet si comunicatii electronice din Romania (ANISP) si-a anuntat intentia de a solicita Consiliului Concurentei verificarea unui posibil abuz de pozitie dominanta a operatorului Digi (RCS – RDS) din cauza refuzului Digi de a accepta interconectarea retelelor de Internet (peering IP) in conditii echitabile, anunta ANISP printr-un comunicat publicat pe site-ul oficial.
Concret, acordurile de interconectare sunt importante pentru ca un site web gazduit in reteaua operatorului Digi (de exemplu) sa poata fi accesat in conditii optime de catre abonatii din reteaua unui alt operator (de exemplu UPC). Interconectarea este foarte importanta pentru ca resursele sa fie accesate in conditii optime cu timp minim de raspuns, fara ca traficul sa fie transportat prin retele din afara tarii. In lipsa interconectarii, in cazul exemplului de mai sus, abonatii UPC ar putea accesa foarte sau sau chiar deloc in unele momente site-ul gazduit de Digi.
ANISP a declarat caeste foarte important ca punctul de interconectare sa fie ales cat mai aproape atat de originea cat si de destinatia traficului iar capacitatea de interconectare sa fie dimensionata corespunzator.
Digi (RCS-RDS) – furnizor care domina piata locala de cablu TV și internet fix, cu o cota de piata estimata la 52% de catre ANCOM pe segmentul de internet fix – alege sa nu participe la punctele de Internet eXchange din Romania iar traficul Internet schimbat cu cativa dintre operatorii romani este rutat prin Budapesta sau Frankfurt. Alternativ, Digi impune operatorilor care doresc interconectare in Romania sa cumpere aceste servicii la un preț nejustificat de mare – profitand de faptul ca tarifele pentru acest tip de interconectare nu sunt reglementate – fara a oferi partenerilor de interconectare sume similare pe baza de reciprocitate.
Digi (RCS – RDS) acuzata de ANISP de un posibil abuz de pozitie dominanta
Digi Romania si-a expus deja pozitia printr-un comunicat disponibil pe site, vis-a-vis de mentiunile publicate de ANISP concluzionand:
„Astfel, revenind la poziția prezentată de ANISP, RCS & RDS a transmis către cei care au solicitat o ofertă de tip peering, transparentă și aplicată nediscriminatoriu, în vara anului 2018, ofertă care a fost reînnoită în toamna anului 2019. Operatorii interesați au purtat discuții și au încheiat contracte în această perioadă, printre aceștia aflându-se inclusiv membri ai ANISP, în timp ce alți operatori nu s-au arătat interesați de acest serviciu sau nu au venit să negocieze cu bună credință prin prezentarea unor contra–propuneri.
Constatăm astfel că gradul de interes din partea operatorilor afiliațiai ANISP a fost unul scăzut pentru modalitatea opțională de conectare denumită peering. Pentru clarificare, prețul solicitat de RCS & RDS a fost de 300 EURO pe conexiune de 1 Gigabit/s (viteză de acces simultană) și între 2.000 – 2.500 EURO pe conexiune de 10 Gigabit/s (viteză de acces simultană), în funcție de capacitatea solicitată, preț pe care îl considerăm rezonabil și în linie cu investițiile semnificative efectuate de RCS &RDS pentru realizarea infrastructurii.”
Totodata, Digi a mentionat ca utilizatorii pot accesa orice site web din lume prin intermediul furnizorilor lor de internet si prin operatori globali. Operatorii global (de nivel Tier 1) conecteaza operatorii regionali si locali insa putand include si modalitati de conectare directa de tip peering. In UE cat si in SUA, peering-ul este o forma de interconectare nereglementata intre doi operatori, tocmai pentru ca este optionala. Ea poate fi platita sau neplatita in functie de costurile retelei, dimensiunile retelei si negocierile comerciale.
In Romania, operatorii de Tier 1 sunt prezenti chiar local, incheind contracte de conectare cu operatorii din piată pentru serviciile de conectivitate contra-cost. Astfel, operatorii precum RCS & RDS sau membrii ANISP beneficiaza automat de acces unul la reteaua celuilalt prin intermediul acestor operatori Tier 1 (inclusiv in centre neutre de date – de ex. NX Data), interconectivitatea universala pentru site-uri si utilizatori fiind astfel realizata.
ANISP este formata din peste 80 de membri iar conducerea este formata din angajati ai companiilor Euroweb Romania, Rolink Plus, S.N. Radiocomunicații, Teletrans S.A., AllNet Telecom, Combridge, NextGen, DotRo Telecom, Chroot Network si M24Seven Europe.
Voi ce parere aveti despre acuzatiile ANISP la adresa Digi privind interconectarea retelelor?