IP fix in reteaua Digi (RCS-RDS). RDS ofera ip-uri dinamice utilizatorilor standard (persoane fizice – abonamente rezidentiale). Aceste ip-uri se schimba si de cele mai multe ori acest aspect devine o problema.
De exemplu, pentru a vizualiza camerele de supraveghere (de la distanta) este nevoie de un ip fix pentru a putea fi mai usor accesate. Acesta poate fi unul dintre multiplele motive pentru care avem nevoie de ip fix.
Din pacate, Digi nu ofera ipuri fixe persoanelor fizice insa au venit cu o solutie destul de buna ce acopera necesitatatile utilizatorilor. Aceasta solutie se numeste dns dinamic si vom detalia acest serviciu la sfarsitul articolului.
Digi ofera totusi ip-uri fixe persoanelor juridice ce contracteaza un pachet de internet fix. Persoanele fizice pot beneficia de IP fix doar printr-un abonament business, abonament care se ofera de obicei firmelor. Preturile acestora difera in functie de pachetele alese. Conform site-ului DigiRomania, pachetele sunt urmatoarele: Digi Internet Acces 300, Digi internet Acces 1000 si Digi Internet Business. Primele doua pachete au pretul de 9 si 15 euro (fara tva) iar cel de-al 3-lea pachet nu are pretul trecut pe site. Cele doua abonamente au cate o adresa ipv4 publica fixa. In unele cazuri, abonamentele business se ofera si persoanelor fizice.
Celelalte companii de telecomunicatii oferade asemenea IP-uri fixe persoanelor juridice. Unele dintre ele ofera ipuri fixe chiar persoanelor fizice.
Ce este DNS dinamic?
DNS este prescurtarea de la Domain Name Server si reprezinta asocierea unui nume cu o adresa ip. DNSurile sunt mai usor de retinut decat adresele ip.
DNSul dinamic reprezinta posibilitatea asocierii unui nume cu un ip dinamic. Pentru a configura DDNS la RDS exista doua variante. Prima varianta ar fi sa activam aceasta functie din contul de digi iar cea de-a doua varianta ar fi sa configuram aceasta functie in routerul de acasa. Vom descrie pe rand fiecare varianta in parte.
Configurare DNS Dinamic in contul DigiRomania. IP fix in reteaua Digi (RCS-RDS)
Pentru a face acest lucru, trebuie sa accesam digiromania.ro si sa ne logam in cont. Click pe numele de utilizator si pe serviciile mele.
Selectam in partea stanga Digi Net Fiberlink si in meniul din dreapta alegem „Dns dinamic”. Setam un nume subdomeniu si apasam salveaza. Asteptam cateva minute, restartam routerul si ar trebui sa functioneze fara probleme.
Posibilitatea a 2-a de a configura un dns dinamic este de a seta acest dns in configuratia routerului. Tot mai multe routere ofera aceasta functie ce este utila si usor de configurat.
Asa cum spuneam la inceputul articolului, dnsul dinamic ne ajuta atunci cand folosim camere web, server ftp, server mail, server web etc. Trebuie doar sa facem un port forward pe ipul de care avem nevoie si putem accesa adresa ip de acasa prin intermediul dnsului dinamic.
Si celelalte companii de telecomunicatii ofera ip fix. Iata care sunt acestea si ce conditii sunt:
- Telekom ofera posibilitatea achizitionarii unui ip fix si persoanelor fizice. Aceasta optiune se taxeaza suplimentar si are un pret de 1.19 euro/luna. Activarea acestui serviciu se poate face atat online cat si offline;
- Orange nu ofera posibilitatea de a achizitiona un ip static de catre persoanele fizice iar cele juridice trebuie sa mearga intr-un magazin Orange pentru a contracta acest serviciu. Pretul acestui serviciu pentru persoanele juridice este de 3.5 euro/luna (fara TVA);
- Vodafone nu ofera ipuri statice persoanelor fizice. Din pacate, nu am putut afla pretul pentru acest serviciu.
- Akta ofera IP-uri fixe contra sumei de 5 lei pe luna;
- NextGen ofera IP fix la abonamentul Acces oferit persoanelor juridice;
Exceptand Telekom, nicio companie nu ofera posibilitatea achizitionarii de catre persoanele fizice a ipurilor fixe insa cred ca marea majoritate nici nu are nevoie de un ip fix, atata timp cat exista dns dinamic.
Voi v-ati lovit de nevoia de a avea un ip fix? Nu ezitati sa postati un mesaj in sectiunea de comantarii de mai jos.
Buna. Am un sistem inteligent de la Loxone si router(convertor) de la digi dar cu ip dinamic. De cate ori raman fara curent( si ups) probabil se schimba si ip ul si sistemul nu merge. Oare am nevoie de ip static sau exista alta posibilitate?
Salutare,respect pentru munca depusa.
Am nevoie de ajutorul tau daca te pricepei sa ma ajuti.
Detin un ONT HG8147X6 conectarea este prin user si parola.
Doresc sa imi fac un server local pentru wordpress,voi folosi ceva usor,ex laragon.
Dar am nevoie de ip fix,iar din ce am citit mai sus nu ma descurc sa fac ont-ul sa aiba ip fix,iar contract business nu pot sa imi fac acasa.
Sper sa vezi mesajul meu si sa ma ajuti.
Spor!
Salut,
Se poate face abonament business cu IP fix si pentru persoane fizice iar diferenta de pret nu este foarte mare.
Ai nevoie neaparat de IP fix sau te poate ajuta DDNS + port forwarding astfel incat vei folosi un nume in loc de IP?
Țin un server media Jellyfin și un server de Minecraft și am nevoie de IP public deoarece DIGI folosește CG-NAT și nu-mi permite să țin servere…
Le poti cere celor de la Digi sa iti excluda IP-ul din range-ul CG-NAT. Insa, acest lucru nu iti garanteaza ca nu va fi inclus din nou pe viitor.
Eu am achizitonat un pachet de la digi, cel bussnies, la care nu este specificat pretul. Am configurat router-ul, am bagat un cablu din lan-ul router-ului in pc direct si am inceput sa configurez un ip cu datele primite de la digi la internet protocol version 4 si dupa ce am adaugat toate datele ip-ul a ramas cel de pe router. Am nevoie de un switch sau cum as putea sa rezolv aceasta problema ?
Am urmat toti pașii si tot nu reusesc sa imi accesez camerele video..unde am greșit ?
Ce pasi ai urmat, ce informatii ai introdus si ce modele de camere folosesti?
Am aceeași problemă și eu legată de port forward. Aveam inițial nevoie pentru a putea face gaming online. Apoi am văzut că e nevoie și pentru P2P. Toate variantele le-am incercat. Ce am reușit cu Dns dynamic a fost să deschid un port 53 și să il aloc torrentului. Portul este deschis, dar doar acest port 53, restul sunt toate închise. In capul meu nu au nici o logică lucrurile astea sincer…
Da! Cautam un tutorial cum sa fac rost de un ip static!
Buna ziua, am facut contract pe pf. cu digi, au montat routerul huawei HG8143A5, dar acest router este la 15 ml de casa unde am un alt router, un TPLink TL-WR841N, nu reusesc sa configurez sistemul ca sa am acces extern pe server. Mai inainte aveam ip fix de la nexgen si facand cont la no-ip, am reusit sa accesez serverul de oriunde, acum nu reusesc. Puteti sa ma ajutati cu solutii?
Buna ziua,
La Digi aveti IP dinamic, nu fix, insa puteti configura DDNS pe site-ul Digi (sectiunea Contul Meu) si veti utiliza subdomeniul DDNS ales + port forwarding facut pe router sau pe ONT (depinde cum aveti configuratia facuta). Daca aveti nevoie de ajutor cu serviciul port forwarding, va rog sa mentionati daca echipamentul Huawei de la Digi este in modul bridge si daca pe routerul TP-Link aveti configurat la tip conexiune PPPoE sau IP dinamic.
Buna ziua,am facut un contract pe numele ***** -cod client **** ;22/03/2021 Am nevoie de adresa ip pentru a instala camere video.Astept un raspuns.Multumesc!
Buna seara,
Aveti contract pe persoana fizica sau juridica? Daca aveti pe persoana fizica, IP-ul este dinamic (nu static) iar pentru camerele video aveti nevoie sa va configurati DDNS pe site-ul Digi. Ma anuntati daca aveti nevoie de detalii.
Ce ste parola statica si cum poate fi aflata
Nu stiu la ce te referi prin parola statica, articolul publicat mai sus face referire la IP static. Ce te intereseaza mai exact sa afli, ce incerci sa faci?
Am si eu o intrebare, incerc sa conectez un router TP-Link la un ZTE ONT oferit de RCS, care are un DNS dinamic configurat, m-ar interesa modul in care trebuie sa configurez routerul astfel incat sa poata distribui internet.
Ai urmatoarele modalitati:
-ONT-ul este in prezent, probabil, in modul router, caz in care trebuie doar sa instalezi routerul TP-Link si sa il setezi pe IP Dinamic, urmand ca internetul sa functioneze.
-soliciti la Digi trecerea ONT-ului in modul bridge (toate functiile de router vor fi dezactivate pe el), instalezi routerul TP-Link si il setezi PPPoE (ai nevoie de username si parola oferite de Digi)
Eu recomand a doua modalitate pentru a nu face dublu-NAT, pentru a evita functionarea a 2 retele wifi si pentru a face totul pe routerul personal.
Ma anunti daca intampini probleme.
Din pacate, mai recent se pare ca DIGI nu mai garanteaza IP-uri externe rutabile (fie ele si dinamice). Au inceput sa aloce utilizatorilor IP-uri nerutabile (gen 100.103.*.*) situatie in care nu te mai poti conecta din exterior pe niciun echipament.
Nu a garantat niciodata si foloseste de mult timp IP-uri nerutabile 100.x.x.x deoarece au CGN. Nu stiu pe ce criterii se face CGN (in functie de zona sau pe alte criterii) insa se face de multi ani.
Daca ti s-a alocat un astfel de IP, poti face o sesizare la ei, stiu cazuri prin care au rezolvat (desi probabil temporar).
Asa putem spune ca nu au garantat niciodata multe lucruri, de exemplu nici macar jumatate din viteza maxima cu care isi fac reclama, dar totusi se realizeaza. Articolul este despre IP fix versus IP dinamic, amandoua publice si rutabile. Insa un IP nerutabil intern alocat in routerul clientului unde trebuia sa aiba conexiune publica direct in internet este ca si cum ai avea un NAT foarte prost, pentru ca nu poti configura forwarding. In conditiile in care de la un an la altul se inmultesc echipamentele casnice smart care pot fi controlate prin internet, practic nu mai este posibil accesul din afara spre interior, nici macar atunci cand folosesti un serviciu DNS Dinamic. Nici macar cel oferit culmea, tot de ei.
Sesizare am facut tocmai in acest sens. S-a rezolvat cel putin temporar dar din cate am inteles aceasta tendinta va continua. Sa speram ca vor gasi o solutie prin care clientii care au nevoie sa acceseze echipamente din reteaua de acasa sa poata alege sa pastreze un IP public rutabil (fie el si dinamic), urmand ca acea parte din clienti pentru care acest lucru nu este esential sa poata iesi in continuare prin acest Large Scale NAT renuntand insa la o conexiune completa la internet. Un mare pas inapoi din mai multe puncte de vedere, care dealtfel consfinteste intr-un fel si atat de previzibilul esec al IPv6
Da, putem spune ca nu au garantat niciodata unele lucruri deoarece asa este. Abonamentul pentru persoane fizice este best effort si foarte multi ani a fost trecuta doar viteza maxima, nu si viteza minima. Din iunie 2018 la Digi viteza minima este trecuta in contract deoarece au fost obligati de ANCOM, atat ei cat si alti operatori de internet, altfel nu am fi vazut nici in prezent vitezele minime. Ca o paranteza, Digi este singurul operator care are valori minime decente in contractul, restul au viteze aberante, de exemplu NextGen are la abonamentul de 1000 Mbps viteza minima de 10 Mbps, practic ei ne transmit ca daca avem peste 10 Mbps la abonament de 1 Gbps, atunci e totul bine.
Viteza cu care isi fac ei reclama este cea maxima si sa stii ca deseori este destul de mare, eu am fibra optica si abonament de 300 Mbps, am avut foarte des 298 Mbps, sub 280-270 Mbps download nu scade, deci viteza este cat se poate de reala.
Eu inteleg ce zici despre IP-uri, doar am mentionat ca au CGN si de aceea iti aloca acele IP-uri.
O solutie ar fi sa ofere DDNS pentru IPv6 (care nu este si nici nu va fi un esec). CGN se face la Digi inca de pe vremea cand IPv6 era aproape inexistent la noi in tara si nimeni nu avea echipamente compatibile, era justificat in acea perioada insa acum exista si alte solutii mai ales ca multi clienti folosesc direct ONT-urile Digi care stiu IPv6 sau au routere compatibile IPv6.
Mi-aduc aminte de reteaua de cartier unde aveam toti ip fix fie de genul 89.36.**.*** fie ultima data, cand ne trecuse pe fibra optica cu gpon netis in casa, 93.114.**.*** Borgchat, unde puteai comunica cu cei din retea, dar dupa aia s-a blocat aceasta functie, nu stiu de ce si nimeni nu mai foloseste „reteaua” (transferul de fisiere prin lan). Pana anul trecut, cand m-am mutat de digi mai ramasesem 43 cu tot cu mine si cu providerul de cartier.
Digi oferă de mul dns dinamic eu îl folosesc de aprox 3 ani. Mai exact ți se oferă un domeniu [nume domeniu].go.ro. foarte util nu doar la camere de supraveghere.
Nu este doar pentru camere de supraveghere, este util pentru a accesa din exterior dispozitive din reteaua locala, pentru a usura utilizarea unor solutii tip VPN, L2TP, etc.
Pt vizualizare sistem de supraveghere am avut nevoie de ip fix. Am setat ddns din interfata digi si problema a fost rezolvata fara batai de cap.
In majoritatea cazurilor, configurarea DDNS indeplineste nevoia de IP fix, in special atunci cand avem nevoie sa accesam din exterior un dispozitiv aflat in reteaua locala.
Sa vedeți când face CGNAT că nici ddns nu mai poate funcționa
Corect, nu stiu daca si alti operatori in afara de Digi fac CGNAT.
Ar fi bine daca ar face DDNS pe IPV6 cei de la Digi.
Dap , eu m-am lovit de problema ip-ului fix
La ce operator, pentru ce aveai nevoie si cum ai rezolvat-o?