Cum transferam pozele usor de pe telefon pe PC?
In acest articol vom detalia cea mai simpla metoda de a transfera poze, documente, videoclipuri sau alte date de pe smartphone pe PC.
In zilele noastre, odata cu evolutia tehnologiei, fiecare dezvoltator de aplicatii incearca sa ofere cat mai multe optiuni si functii pentru a ne usura activitatea si pentru a avea totul la un click/swipe distanta. Mai jos vom detalia cat de usor se pot transfera pozele, documentele, videoclipurile sau filmele de pe un smartphone pe un PC si vice-versa. Putem face acest lucru fara cablu USB, care vine de cele mai multe ori la pachet cu o conexiune proasta si functionare greoaie in transferul fisierelor.
Modalitate wireless transfer poze de pe telefon pe PC folosind FTP
Cea mai rapida metoda de a transfera continut de pe smartphone pe PC si invers este prin utilizarea protocolului FTP (File Transfer Protocol). Asa cum indica si numele, protocolul acesta este utilizat pentru transferul de fisiere.
Inainte de a detalia pasii de mai jos, este important de stiut ca trebuie sa fim conectati atat cu telefonul cat si cu PC-ul in aceeasi retea locala, pentru ca aceste doua dispozitive sa poata comunica intre ele.
Atentie daca folosim LAN si WLAN cu retele facute de un ONT Digi, anumite modele separa retelele LAN si WLAN, astfel incat dispozitivele din cele doua retele nu vor putea comunica intre ele. Pentru rezolvarea acestei situatii, trebuie sa sunam la Digi pentru a solicita eliminarea separarea retelelor.
Anumite modele de telefoane (exemplu, modele mai noi Xiaomi cu MIUI) au un server FTP built-in in managerul fisierelor, astfel incat, pentru a transfera cu usurinta poze trebuie doar sa accesam File Manager – selectam Optiuni (butonul din stanga sus cu 3 linii orizontale) – FTP – Start – mai departe vom avea doua optiuni:
Portable (not secure)
Password-protected
Este indicat sa selectam a doua metoda, aceasta fiind mai sigura, alegem un username si o parola pe care le vom utiliza ulterior – selectam Ok – in acest moment serverul FTP va fi activat pe telefon si in centru vom avea afisat un link de aceasta forma:
ftp://192.168.1.170:52105
Mai departe, pe un PC vom folosi linkul FTP de mai sus intr-un browser sau intr-un simplu fisier din Windows, urmand sa avem acces la datele de pe telefon. Simplu, nu?
Daca dorim sa folosim un program dedicat pentru accesarea serverului FTP, putem utiliza un program precum FileZilla sau WinSCP.
Cum transferam pozele usor de pe telefon pe PC?
Urmand pasii de mai sus vom putea incarca si descarca imagini, videoclipuri sau orice date dorim de pe telefon pe PC si invers.
Daca nu avem un telefon cu server FTP built-in, putem descarca o aplicatie pentru a ne ajuta sa configuram serverul FTP. O astfel de aplicatie gratuita si foarte usor de utilizat pe Android este WiFi FTP Server. Trebuie doar sa apasam pe Start iar serverul FTP va fi activat, urmand sa avem IP-ul si portul necesare mai jos. De asemenea, vom avea un username si o parola setate by default. In cazul aplicatiei WiFi FTP Server, desi este foarte usor de utilizat, nu avem posibilitatea sa incarcam/descarcam poza navigand pe telefon, vom putea face acest lucru doar de pe PC.
In schimb, o alta aplicatie gratuita de pe care vom putea incarca/descarca poze direct de pe telefon, este AndFTP. Este putin mai complexa insa nimic ce ar trebui sa ne dea batai de cap foarte mari. AndFTP suporta si SFTP, un protocol cu o securitate mai ridicata decat FTP. Acestea sunt doar doua aplicatii testate insa exista si altele, in functie de pereferintele fiecaruia.
Folosind DDNS, vom putea accesa serverul FTP de oriunde din lume, utilizand numele domeniului ales. De exemplu, daca avem un domeniu DDNS configurat gratuit la Digi, vom putea folosi domeniul respectiv in locul IP-ului, caz in care vom putea avea telefonul conectat la date mobile sau la orice retea wireless, oriunde in lume, iar de pe PC vom putea accesa acest server.
Protocolul FTP este nesigur din punct de vedere al securitatii si este indicat sa avem activat serverul FTP doar cat timp utilizam acest serviciu pentru transfer, nu in permanenta.
Daca intampinati probleme in transferul pozelor de pe telefon pe PC, lasati un comentariu mai jos mentionand ce pasi ati efectuat pana in prezent si unde ati intampinat probleme.
Robert,asteptam un tutorial pentru WiFi FTP Server,cum reusim sa-l folosim cu datele activate?
DDNS de la digi cum facem Port Forwarding router asus ?
O sa verific daca se poate face FTP server folosind date mobile si in ce conditii.
In ceea ce priveste port forwarding, pe ce model de router Asus te intereseaza?
asus 2900 si inca un MARE ajutor te rog!!!
Am aerul conditionat care isi tot pierde conexiunea cand dau restart la router,aplicatia pentru telefon este NetHomePlus,cum pot a-i ac port forwarding???
DDNS de la digi nu imi merge,oare de ce?am accesat browserul din telefon numeleales.go.ro si nu se conecteaza!am dat reset la ont la router,nimic…ma tot chinui sa numai pierd conexiunea cu aerul conditionat!
Fara a scoate portul in internet pentru acel echipament, nu functioneaza DDNS.
Nu gasesc pasii exacti pentru acest model insa urmatoarele optiuni sunt importante pentru port forwarding si apar cam pe orice router:
WAN IP: nu introduci nimic
LAN IP (internal): introduci adresa IP a dispozitivului AC.
Public port (external): introduci portul extern pe care il vei utiliza din internet, preferabil un port mare, de exemplu 8020
Private port (internal): introduci portul intern necesar pentru accesarea AC-ului, ce port are nevoie acest echipament sa te conectezi la el? HTTP? HTTPS? Daca nu stii exact, zi-mi modelul de AC si verific.
TCP/UDP
Daca nu reusesti sa configurezi port forwarding, trimite-mi screenshot-uri sau poze cu sectiunea port forwarding in sectiunea contact a site-ului (mail, facebook, ce iti este mai usor) si voi incerca sa te ajut. Dupa aplicarea regulii, e posibil sa fie nevoie din nou de restart router si/sau ONT.
Am scris la contact,scriu si aici aerul este VIVAX R-DESIGN ACP-12CH35AERI,internet de la digi ont zte 660rev1 la el legat asus 2900,astept cu nerabdare ajutor!
Ti-am raspuns si pe mail.
Ai configurat port forwarding? Fara regula port forwarding, nu va functiona.
Nu am gasit meniul acestui model pe internet deci nu te pot indruma pas cu pas fara sa vad optiunile afisate.
Am verificat mai multe aplicatii pentru server FTP insa niciuna nu functioneaza cu date mobile, nu se activeaza serverul daca nu suntem conectati la o retea wireless, fiind o optiune blocata de dezvoltatori.
Aceeasi situatie si cu serverul FTP inbuilt disponibile pe telefoanele Xiaomi.
De functionat ar functiona simplu, doar ca ar fi trebuit sa utilizam adresa IP publica in loc de cea privata (inconvenientul ar fi fost ca majoritatea furnizorilor ofera doar adresa IP publica dinamica, nu statica, deci ar fi trebui sa o verificam constant sau sa permita utilizarea DDNS).
Aceasta functie a fost dezvoltata pe mobil probabil pentru a transfera poze si date acasa intre PC si telefon, de aceea majoritatea s-au axat pe functionarea retelei wireless.
Nu zic ca nu se poate insa eu unul nu am gasit nicio aplicatie care sa permita acest lucru.
mersi de raspuns,o sa folosesc doar in retele wifi,cand nu ai cablul la tine este foarte ok!
am dat reply la email,multumesc
Cel mai simplu e cu cablu de date
Personal consider mult mai usor wireless prin FTP, dupa instalarea aplicatiei FTP (daca nu este deja disponibila functia in managerul de fisiere al telefonului), decat apesi un buton, accesezi un link si poti incarca/descarca foarte usor poze si alte date.
Prin cablu USB ai nevoie de cablu, trebuie sa stai sa-l conectezi la PC, functionarea este greoaie prin USB (in special daca ai foarte multe poze/fisiere, se incarca foarte greu).