Viteza redusa wifi Digi
In ziua de azi, majoritatea utilizatorilor de internet au cel putin un dispozitiv conectat la reteaua wireless sau la date mobile. Fie ca este un smartphone, o tableta, un laptop, televizorul sau imprimanta, retelele wireless sunt din ce in ce mai utilizate iar in acest articol vom detalia cateva situatii comune care pot duce la o viteza redusa wifi si ce solutii putem aplica. Fiind cel mai mare furnizor de servicii fixe din tara, vom aduce in discutie doar operatorul Digi (RCS & RDS) insa majoritatea informatiilor se aplica si pentru alti furnizori de internet fix precum Vodafone (fostul UPC), Telekom, Orange sau NextGen.
Inainte de a trece la verificari si solutii, este indicat sa facem un test de viteza pe site-ul Digi sau pe Speedtest.net pentru a vedea rezultatul obtinut. Putem face testul langa routerul wireless pentru a elimina din discutie o distanta prea mare fata de router sau structura/numarul peretilor care pot duce la astfel de probleme. Pentru valori cat mai reale, este indicat sa nu facem trafic in momentul testului de viteza (jocuri, transfer de date (descarcari/incarcari), video sau radio online) si sa avem antivirusul dezactivat (daca exista un antivirus extern).
Viteza redusa wifi Digi
Majoritatea problemelor de performanta a retelei de internet wireless au urmatoarele cauze:
-o problema temporara care se poate rezolva prin simpla repornire a dispozitivului utilizat sau a routerului wireless
-dispozitivul utilizat – fie ca este vorba de un laptop al carui sistem de operare cauzeaza probleme sau un smartphone problematic
-suprapunerea retelelor wireless pe acelasi canal radio – daca ne aflam intr-o zona cu multe retele wireless, putem intampina situatia in care avem inca o retea wireless (de exemplu, de la routerul unui vecin) care foloseste acelasi canal ca reteaua noastra, ceea ce poate duce la viteze reduse wifi
-structura peretilor prin care trec undele radio sau distanta fata de router la care utilizam dispozitivul
Viteza redusa wifi Digi
Avand in vedere posibilele cauze pentru care avem o viteza redusa cand utilizam internetul wireless, acestea sunt verificarile pe care le putem face pentru a identifica si rezolva cauza problemei:
- Repornirea dispozitivului folosit (smartphone, laptop, etc.) si a routerului – in cazul unei probleme temporare, aceasta poate fi cea mai rapida solutie, incercati in prima faza repornirea dispozitivului pe care avem viteza redusa iar daca situatia este aceeasi, reporniti routerul
- Testati reteaua wireless si cu un alt dispozitiv, pentru a verifica daca viteza este aceeasi; daca pe alt dispozitiv functioneaza corespunzator, atunci problema tine de dispozitivul initial
- daca vom constata ca avem viteza wireless redusa cu laptopul, cauzele pot fi multiple: o problema a sistemului de operare (inclusiv virusi), placa wireless problematica (ne asiguram ca folosim driverul placii de pe site-ul producatorului), eventual putem verifica si gradul de incarcare al procesorului si a memoriei RAM.
- daca avem probleme cu smartphone-ul, putem incerca o revenire la setarile din fabrica (se vor sterge toate datele salvate in memoria telefonului)
- Verificati retelele wireless din zona folosind o aplicatie tip Wi-Fi Analyzer, in felul acesta puteti vedea gradul de aglomerare al canalelor radio. Urmatorul pas este sa configurati manual un canal liber pe routerul wireless si sa testati din nou viteza pentru a vedea daca exista imbunatatiri considerabile
- Pe routerul wireless dezactivati functii precum Smart Connect care au rolul de a utiliza acelasi SSID pentru ambele retele 2.4GHz si 5GHz, balansand astfel cererile clientilor pentru a imbunatati performantele; uneori, aceste activarea acestor functii cauzeaza fix opusul a ceea ce ar trebui sa faca si anume deconectari dese si viteza redusa
- Daca utilizati un router personal si un echipament de fibra optica (ONT/ONU), puteti scoate din uz temporar routerul personal si sa testati viteza pe echipamentul de la Digi (comparatia ar trebui sa se faca doar pe reteaua 2.4GHz, avand in vedere ca Digi nu ofera ONT-uri care suporta 5GHz); in plus, ar fi util daca putem testa conexiunea de internet si prin cablu pe un PC, in felul acesta putem exclude o problema a conexiunii de internet Digi – daca viteza este considerabil redusa si pe cablu atunci problema este una legata de conexiunea de internet Digi sau de echipamentul lor
Banda wireless recomandata – 2.4GHz sau 5GHz
Inainte de a discuta de banda wireless pe care ar trebui sa o utilizam, este bine de stiut ca echipamentele de fibra optica Digi care au functie wireless suporta doar banda 2.4GHz, doar routerele oferite in chirie sunt dual-band.
In functie de nevoile fiecarei persoane, atat 2.4GHz cat si 5GHz sunt utile.
2.4 GHz permite o raza de acoperire si rata de penetrare a peretilor mult mai mare insa este foarte aglomerata, avand in vedere ca este folosita si in alte scopuri, nu doar pentru retele wireless, astfel incat congestiile aparute pot duce la viteza redusa si deconectari frecvente. Astfel, aceasta banda este ideala daca avem nevoie sa ne conectam la o distanta considerabila de router si nu suntem interesati foarte mult de viteza.
5 GHz permite o raza de acoperire si rata de penetrare a obstacolelor redusa insa nu este la fel de congestionata precum banda 2.4 GHz, astfel incat vitezele sunt mult mai mari, in special in apropierea routerului wireless. Aceasta banda este recomandata daca avem nevoie de viteze mari si o conexiune foarte stabila (gaming online, streaming) insa este recomandat sa ne asiguram ca suntem pozitionati cat mai aproape de router.
Recomandare router wireless
In ceea ce priveste standardele IEEE wireless, cele care ne intereseaza cele mai mult sunt 802.11n (2.4 si 5GHz, cunoscut si ca Wi-Fi 4), 802.11ac (5GHz, cunoscut si ca Wi-Fi 5) si 802.11ax (2.4 si 5GHz, cunoscut si ca Wi-Fi 6). Daca intentionati sa va achizitionati un router wireless, avand in vedere ca deja exista pe piata routere Wi-Fi 6 la preturi decente (exemplu, TP-Link AX10 – oferit si de Digi) recomandam achizitia unui astfel de router, din ce in ce mai multe dispozitive vor fi compatibile Wi-Fi 6. Daca pretul este prea mare pentru noi, ar trebui ca routerul sa suporte cel putin 802.11ac, pentru a beneficia de viteze corespunzatoare in banda 5GHz.
Mai departe, depinde de bugetul fiecaruia, daca aveti nevoie de o recomandare puteti lasa un comentariu mai jos mentionand bugetul si functiile suplimentare necesare (exemplu: OpenVPN sau alte functii), urmand sa va facem o recomandare.
Viteza redusa wifi Digi
Asa cum mentionam mai sus, echipamentele oferite de Digi pentru fibra optica suporta doar banda 2.4GHz (ne referim strict la ONT-uri, nu la routerele oferite in chirie) ceea ce inseamna ca vitezele nu vor fi stralucite si putem intampina deconectari ale conexiunii (de exemplu, ultimul model oferit, Fiberhome HG6544, are o problema generala care cauzeaza deconectari frecvente pe reteaua wifi). De regula, vitezele obtinute pe convertoarele lor de fibra sunt intre 50-100 Mbps in conditii optime. Digi nu garanteaza vitezele wireless pe ONT-urile proprii insa putem primi suport de la ei daca avem viteze sub 30 Mbps download. Totusi, inainte de a deschide o sesizare catre ei, este indicat sa urmam verificarile mentionate mai sus pentru a ne asigura ca nu este o problema a dispozitivului personal.
Daca avem nevoie de viteze mai mari sau de o conexiune mult mai stabila, este indicat sa achizitionam un router personal.
Optimizare sau extindere acoperire retea wireless
Daca nu suntem multumiti de acoperirea semnalului wireless, avem urmatoarele modalitati prin care putem imbunatati acoperirea:
- Pozitionarea routerului wireless – in majoritatea cazurilor, routerul wireless este amplasat undeva la intrarea in locuinta, deseori fiind o distanta mare si multi pereti pana in zona in care avem nevoie de acoperire, acest lucru scade drastic acoperirea in special pe 5GHz. Este recomandat sa utilizam routerul in centrul zonei pe care o dorim acoperita si sa fie pozitionat la minim 1 metru de podea. De asemenea, este indicat sa nu il amplasam langa cuptorul cu microunde, TV-ul sau alte dispozitive similare.
- Pozitionarea antenelor routerului pot influenta acoperirea wireless, daca avem un router cu doua antene este indicat sa le pozitionam de la 45 la 60 de grade iar daca avem un router cu 3 antene, cea din mijloc ramane perpendiculara.
- Extinderea retelei cu un dispozitiv extern:
- access point (AP) – se conecteaza la router prin cablu (putem folosi si un router vechi ca access point) si se selecteaza modul access point in setari (de regula in System – Operation Mode)
- range extender (RE) – se conecteaza wireless la router, practic diferenta dintre access point si range extender este doar mediul de conectare; este recomandat sa fie amplasat cat mai departe de router si cat mai aproape de zona unde dorim sa imbunatatim acoperirea insa fara sa ne indepartam prea mult de router incat sa pierdem semnalul
- sistem wireless Mesh – este cea mai eficienta metoda pentru a imbunatati acoperirea in special in case/incaperi mari insa este in acelasi timp si cea mai costisitoare metoda
Voi ce viteze aveti pe reteaua wireless, pe ce banda si ce dispozitive utilizati?
Daca intampinati probleme cu viteza wifi, lasati un comentariu mai jos mentionand echipamentele utilizate, viteza avuta in urma unui test de viteza si ce verificari ati facut dintre cele mentionate in articol.