ANCOM propune ca Digi sa ofere acces la reteaua de internet fix
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a realizat o analiza detaliata a pietei serviciilor de acces la internet fix, ajungand la concluzia ca Digi Romania detine o pozitie dominanta in 6.288 de localitati din tara. In multe dintre aceste zone, compania este fie singurul furnizor de internet fix, fie controleaza peste 70% din piata, ceea ce poate limita concurenta si optiunile disponibile pentru consumatori.

Aceasta situatie a dus la necesitatea impunerii unor masuri menite sa stimuleze competitia si sa ofere utilizatorilor mai multe alternative in ceea ce priveste serviciile de internet fix. Prin urmare, ANCOM propune ca Digi Romania sa fie obligata sa permita accesul altor operatori la infrastructura sa de fibra optica. Aceasta masura ar avea rolul de a reduce dependenta utilizatorilor de un singur furnizor si de a incuraja diversificarea pietei.

Printre principalele obligatii propuse pentru Digi Romania se numara:

  • Furnizarea accesului la infrastructura sa de fibra optica pentru alti operatori, in conditii echitabile si nediscriminatorii. Aceasta masura ar putea permite dezvoltarea unor servicii alternative pentru consumatori si ar asigura un mediu concurential mai echilibrat.
  • Publicarea unei oferte de referinta pentru accesul la bucla locala si servicii echivalente (VULA). Aceasta oferta ar trebui sa fie transparenta si sa permita celorlalti operatori sa inteleaga conditiile de acces la reteaua Digi Romania.
  • Stabilirea unor tarife corecte pentru accesul la infrastructura sa, astfel incat sa nu existe diferente semnificative intre operatori si sa se evite practicile anticoncurentiale.

ANCOM propune ca Digi sa ofere acces la reteaua de internet fix

Aceste masuri au fost propuse in urma unei analize amanuntite a pietei, care a avut loc intre anii 2019 si 2023. Studiul a luat in considerare evolutia tehnologiilor de internet fix, gradul de concurenta dintre furnizorii de servicii si situatia pietei in alte tari europene. Scopul final este de a proteja interesele utilizatorilor si de a asigura un mediu competitiv pentru toti operatorii de telecomunicatii.

Proiectul de reglementare este momentan in faza de consultare publica, iar partile interesate pot trimite sugestii si comentarii catre ANCOM pana la data de 14 aprilie 2025. Aceasta etapa este esentiala pentru ca toate partile implicate sa poata exprima opinii si sa contribuie la crearea unei legislatii care sa beneficieze atat consumatorii, cat si operatorii de telecomunicatii.

Obiectivul principal al acestor masuri este de a oferi consumatorilor mai multe optiuni, de a preveni abuzurile de putere de piata si de a mentine preturile la un nivel competitiv. O piata deschisa si echilibrata in domeniul telecomunicatiilor poate conduce la servicii mai bune si mai accesibile pentru toti utilizatorii din Romania.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

13 COMENTARII

  1. Problema este faptul ca mai bine de 70%din reteaua Digi nu are acte (autorizatii, proiecte, taxe platite, cablari peste terenuri private fara acord….) si daca o sa faca prea mare gargara, o sa se cam sparga bula si nu-i a bine. Dar suntem in Romania si …totul este posibil 🙂

    • Nu se va folosi nici un operator de reteaua lor cum nici un canal tv de-al lor nu este in nici o retea . Aici ma refer la Digi Sport Digi World.

        • Aceste canale sunt canale must carry. Eu ma refeream la Digi Sport canalele de documentare cel de filme. Pe acestea nu o sa le vezi la concurenta.

      • Asa cum exista contracte b2b de inchiriere pentru interconectari si nu numai (intradevar putine cu digi, deoarece nu isi respecta anjamentele asa cum trebuie), se pot face asemenea contracte tot prin inchiriere (nu prin partajare cum a facut Orange cu Rtc) iar lista de canale sa fie al operatorului care inchiriaza. Insa reteaua liniara a digi nu prea o sa faca fata si atunci….nu se va face nimic sau daca se va face vor aparea frustrarile abonatilor. 🙂

        • Ai perfecta dreptate si cu primul comentariu si cu acesta. Eu mi-am spus parerea ca nimeni nu se va baga sa foloseasca reteaua Digi Ce a facut ORO cu Telekom nu se va mai face acolo ORO a dorit sa testeze piata sa vada daca mai este loc si cred,ca se cunostea intentiile T de a parasi Romania.

  2. Digi a tacut si a facut.

    In perioada in care Digi investea (achizitiona cablisti de cartier, pe infrastructura carora au venit cu fibra optica fara a mai avea nevoie de autorizatii, acordul asociatiilor de locatari, acordul a 50+1 din proprietari, etc), atat Orange cat si Vodafone aruncau cu banii in reclame idioate, sloganuri de brand si plateau aplaudacii de serviciu sa-i pupe in 3 litere.

    Rezultatul se vede astazi: Rapoartele ANCOM spun negru pe alb, faptul ca, Digi se mictioneaza cu bolta si pe Orange si pe Vodafone atat la capitolul abonamente tv cat si la abonamente de internet.

  3. O mare măgărie, ăia au tras fibra ootica peste tot, erau si datori vânduți prin bănci, nu și-au maximizat profitul marind aiurea măcar o dată pe an abonamentul….. si vin carpele in cur de genul v dupa ce și-au scos profitul in tara de origine sa profite de fibra Digi

    • Stai linistit ca nu va veni nimeni sa le foloseasca reteaua. La ce chirie vor cere . Nu vezi ca nici un canal de-al lor ( care nu sunt in must carry) nu este la nici un operator. Nici Digi Sport Film Now sau alte canale.

      • Exact…Daca ceilalti erau interesati de domeniul tv isi faceau ei propriile retele…La mine la tara pana acum cativa ani Next-Gen era singurul furnizor…A venit Digi cu pret mai mic si cu tichetele alea cadou si majoritatea au trecut la ei…Peste 2 ani primesc notificare ca datorita conditiilor economice si tehnice inceateaza sa mai furnizeze servicii…Iar peste cateva luni au venit echipele sa demonteze de pe stalpi cablurile si echipamentele…Pai si acum Digi ar trebui sa le puna la dispozitia reteaua lor, dupa ce au desfiintat-o pe cea proprie????…Asta e un studiu de caz care ar trebui analizat de ANCOM, cum chiar concurenta Digi a permis ca Digi sa devina unicul furnizor in localitate…

      • Nu mi se pare corect ca Digi să-și respecte clienții băgând bani in infrastructură si nemarind abonamentele de peste 4 ani …. iar alții dupa cr si-au maximizat profitul la greu si au dus banii la sediile centrale sa profite de reteaua Digi. In afara de Digi, singuri care au mai tras ceva fibra optica la mine in zona a fost Orange (pe atunci Telekom)…. in rest nimic.