Angajamente Digi pentru preluarea Akta
Aflam noutati despre una din cele mai asteptate tranzactii din domeniul telecomunicatiilor in Romania si anume preluarea companiilor Akta, DCS (Digital Cable Systems) si ATTP Telecommunications.
Conform Hotnews.ro, Digi (RCS & RSD) a propus anumite angajamente in vederea aprobarii tranzactiei mentionate mai sus, in mare parte angajamentele se refera la modernizarea retelei preluate si mentionerea abonamentelor clientilor pentru 3 ani. Ambele lucruri nu ar fi greu de realizat avand in vedere ca Digi extinde continuu reteaua de fibra optica in tara, in special in zonele rurale iar preturile abonamentelor Akta sunt mai mari decat preturile serviciilor furnizate de Digi in aceste zone rurale.
Pe scurt, acestea sunt angajamentele propuse de Digi pentru a obtine acordul Consiliului Concurentei, scriisorile fiind emise de Digi pe 4 respectiv 12 iunie 2020, angajamente declarate de Digi ca fiind in avantajul clientilor preluati:
- Pentru minim 95% din clientii preluati, sa furnizeze servicii de o calitate asemanatoare celor oferite in prezent abonatilor Digi, cat si preturile aferente zonelor in care se afla (zone urbane sau rurale).
Este bine de stiut ca Digi ofera preturi diferite in functie de zona (rurala sau urbana), astfel incat abonamentele din zonele rurale sunt foarte avantajoase, preturile sunt reduse iar beneficiile sunt aproape aceleasi ca in zonele urbane. De exemplu, abonamentul de televiziune Analogica are pretul de 26 de lei in zona urbana respectiv 21 de lei in zona rurala, pe cand abonamentul Digital costa 30 de lei in zona urbana respectiv 25 de lei in zona rurala. De asemenea, in zonele rurale se ofera deseori beneficii suplimentare clientilor noi (50% reducere la abonament timp de 6 sau 12 luni, televizoare in rate, tablete, laptopuri, vouchere cadou).
Angajamente Digi pentru preluarea Akta
Aceasta propunere este conditionata de construirea si furnizarea retelelor care fac obiectul acestei tranzactii intre Digi si cei 3 operatori (Akta, DCS, ATTP), de respectarea autorizatiilor, acordurilor si avizelor conform legislatiei in vigoare si de absenta unor situatii exceptionale privind modernizarea retelei.
2. Digi va face investitiile necesare pentru a oferi clientilor noi servicii de telecomunicatii prin noua tehnologie pentru o calitate mai buna a serviciilor furnizate.
Angajamentele mentionate mai sus vor fi efectuate in urmatoarele etape cu conditia sa nu fie prezente situatii exceptionale care ar putea impiedica implementarea noii tehnologii:
- dupa primul an de la autorizarea concentrarii economice care face obiectul tranzactie, noua retea va fi disponibila pentru minim 35% din abonatii preluati;
- dupa al doilea an, noua retea va fi disponibila pentru minim 65% din abonatii preluati;
- dupa al treilea an, noua retea va fi disponibila pentru minim 95% din abonatii preluati;
3. Digi se va ocupa de informarea clientilor preluati si de semnarea contractelor cu acesti clienti in aceleasi conditii de care beneficiaza clientii Digi la acel moment, in functie de zona in care se afla (urbana sau rurala).
Asa cum am specificat si mai sus, Digi mentioneaza in scrisorile inaintate catre Consiliul Concurentei ca preturile abonamentelor Digi sunt in prezent cu 10-15% mai mici decat preturile furnizate de Akta/DCS/ATTP.
4. Foarte important, Digi se angajeaza ca dupa 3 ani de la aprobarea tranzactiei sa nu mareasca preturile abonamentelor furnizate catre clientii preluati cu exceptia unor situatii exceptionale intervenite, aplicabile tuturor celorlalti clienti Digi.
5. Un angajament foarte interesant pentru Digi, in situatia in care RCS – RDS nu va ajunge la un acord cu orice furnizor pentru retransmisia anumitor programe care erau pana in prezent in pachetul de Baza, va oferi furnizorului respectiv posibilitatea ca acele canale TV sa fie disponibile intr-un pachet Extra/intr-o extraoptiune disponibile catre clienti in schimbul unui pret aferent canalului, un pret in plus fata de plata pachetului de Baza.
Angajamente Digi pentru preluarea Akta
Pretul oferit clientilor pentru acest pachet Extra va fi format din pretul cerut de furnizor plus un procent de maxim 10% din valoarea tarifului cerut de furnizor. Un caz asemanator a fost in cadrul disputei Telekom – Discovery, disputa in care Telekom a oferit posibilitatea de a trece aceste programe intr-un pachet suplimentar accesibil abonatilor la acelasi pret precum cel cerut de furnizor, fara ca Telekom sa aiba profit pe canalele respective.
Durata angajamentului ar urma sa fie de 3 ani sub monitorizarea Consiliului Concurentei.
Reamintim ca Digi a ajuns la un acord pentru operarea retelelor Akta, DCS si ATTP la finalul lunii noiembrie 2019, acord pentru furnizarea a aproximativ 540 de mii de servicii de televiziune, internet si telefonie.
Azi digi a preluat reteaua akta
Adica ati semnat contractele cu digi.
Tocmai ce-am aflat că Consiliul Concurenței a fost de acord cu preluarea AKTA de către DIGI. Sursa: gadget.ro
Nu exista o astfel de confirmare, daca te uiti atent sursa articolului este profit.ro care scrie ceva total diferit.
A fost facut praf acel articol, o dezinformare totala (se scrie despre propunerile consiliului concurentei catre Digi cand de fapt e fix invers, propunerile sunt facute de Digi catre CC).
Nu exista nicio aprobare, propunerile sunt supuse dezbaterii publice pana pe 29 iunie, revin cu un articol pe aceasta tema, tocmai ce scriam la el.
Iar despre aceasta tranzactie, inca este un acord de operare cum s-a discutat initial, nu o preluare totala, cel putin nu momentan.
Bună dimineața! La mine, deja vine factură de Digi. Adio Akta.
Buna dimineata,
Intr-adevar, sunt multi abonati Akta carora le vine deja factura Digi, de acum inainte Digi se va ocupa de contract.
Piata de cablu tv e suprasaturata, acoperirea pe gospodarii (nu locuinte, atentie!) e de 102% si deci niciun operator nu mai are de unde sa mai creasca, decat din preluari de la ceilalti! DTH-ul e in scadere, deja e sub 2 milioane clienti. Oare cum vor sta operatorii peste 3 ani cand se va incheia preluarea AKTA? Va mai exista Telekom sau se va vinde si acesta pana atunci? Probabil Orange isi va extinde fibra proprie dar nu si numarul de clienti, fiindca nu are de unde prelua, poate doar nemultumiti de la TKR. Altfel, de la Digi care ofera preturi de dumping de zeci de ani, nu pleaca nimeni. Vodafone se va chinui sa pastreze si clientii care ii are acum -cine pleaca de la fibra pentru docsis-ul vdf? Nimeni.
Eu m-as muta la Orange daca as avea posibilitatea, doar de test. 🙂
Reteaua nu e deloc aglomerata avand putini clienti (am vazut niste teste de viteza cu valori upload foarte foarte mari) iar la inceput conditiile sunt foarte bune. Au printre cele mai bune grile TV din tara, daca nu cumva cea mai buna, oricum superioara celor de la Digi. Bineinteles, cand isi vor face o baza de clienti pe partea fixa, probabil vor incepe si ei sa scada calitatea. Ar fi interesant de vazut pachete fix-mobile, atat cu servicii fixe cat si cu telefonie mobila. Problema este ca in orasele in care Digi are monopol in prezent, nu prea renteaza sa se chinuie sa intre. E greu sa le iei clientii si nu este numai pretul un motiv.
o va prelua digi până la urmă pe akta?
Este ultimul pas pana la preluare. Daca nu vor exista obiecti din partea altor firme atunci tranzactia este ca si finalizata daca se vor respecta aceste angajamente.