Cartele prepay – vandute doar cu buletinul
Cartele prepay – vandute doar cu buletinul – este o decizie care se va aplica de la 1 ianuarie 2020 in urma unei ordonante de urgenta.
In urma sedintei de guvern din cursul zilei de astazi a fost aprobata o ordonanta de urgenta conform careia cartelele prepay se vor achizitiona de la 1 ianuarie 2020 doar cu buletinul. Scopul acestei decizii are ca scop imbunatatirea serviciilor de localizare in cazul situatiilor de urgenta.
Decizia va afecta si persoanele care detin in prezent o cartela prepay sau vor achizitiona o astfel de cartela pana la data de 31 decembrie 2019, avand timp pana la 31 decembrie sa transmita datele necesare identificarii posesorului cartelei. Pe scurt, incepand cu 1 ianuarie 2020 toate cartelele prepay active vor fi inregistrate unui client.
De asemenea, o alta modificare importanta reprezinta sanctionarea persoanelor care efectueaza apeluri false la serviciul unic de urgenta 112, crescand amenzile in astfel de cazuri cu de 5 ori, minimul creste de la 500 la 1500 lei iar maximul unei amenzi crescand de la 1000 la 5000 lei. Acesta poate fi un alt motiv pentru care a fost luata decizia vanzarii cartelelor prepay de la 01 ianuarie 2020 doar cu buletinul.
Cartele prepay – vandute doar cu buletinul
Digi Romania a oferit in majoritatea cazurilor cartele prepay doar cu actul de identitate inca de la lansarea acestui serviciu in reteaua Digi, au existat cazuri izolate, in cadrul anumitor promotii, in care au fost oferite cartele prepay fara buletin in teren. Insa, in mod normal, cartelele prepay au fost oferite doar in casieriile Digi si doar cu buletinul, astfel incat identificarea persoanei se putea face cu usurinta.
Ceilalti operatori majori de telefonie mobila, Orange, Vodafone si Telekom au oferit mereu cartele si fara buletin, aceste SIM-uri cu numar fiind disponibile chiar si in magazine alimentare, fara sa fie obligatorie identificarea utilizatorului. In Europa, in urmatoarele tari este necesar actul de identitate pentru a putea achizitiona o cartela prepay: Italia, Elvetia, Belarus, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria, Croatia, Germania, Belgia, Franta, Spania, Norvegia, Bulgaria pe cand in tari precum: Olanda, Regatul Unit, Irlanda, Cehia, Romania sau Serbia nu este necesar buletinul.
Voi ce parere aveti despre decizia vanzarii cartelelor prepay doar cu buletinul? Sursa: Mediafax.ro;
Update 19.02.2020: Cartelele prepay nu se vor vinde doar cu buletinul, CCR a anuntat ca Ordonanta privind vanzarea cartelelor doar cu buletinul este neconstutionala;
Sau de exemplu cand pierzi o cartela sim prepay si vrei sa-ti pastrezi ne de telefon cum dovedesti furnizorului ca e cartela ta?
Se poate inregistra cartela prepay telekom cu buletinul pentru a preveni frauda sim swap sau o modalitate de a preveni acest lucru?
Cred ca o poti inregistra in MyAccount, posibil sa poti solicita de acolo o alta cartela in caz ca o pierzi.
Nu sunt sigur 100% insa poti incerca.
Am gasit in myaccount o sectiune cu date personale: nume , prenume, data nasterii si genul masculin. Le-am completat. Toate datele corespund cu buletinul.
Ok. Poti sa le pui o intrebare si celor de la Telekom daca poti solicita acelasi numar, avand datele inregistrate in MyAccount. In mod normal, n-ar trebui sa fie o problema.
Cartelele prepay nu se vor vinde doar cu buletinul, CCR a anuntat ca Ordonanta privind vanzarea cartelelor doar cu buletinul este neconstutionala.
O masura ABUZIVA ! Pierd telefonul, cu ce sunt eu de vina pentru ce face cel care l-a gasit?? Ma trezesc cu politia ca-mi sparge usa, ca ma arunca intr-o celula, desi am varsta 40+ si infirmitate fizica!!!
CUM anume pot dovedi CINE a „sunat abuziv” la 112??
Pai si acum cum este in cazul abonamentelor? Telefoanele smart au metode de deblocare a ecranului (prin cod, model, amprenta sau deblocare faciala).
Acum hai sa fim seriosi, hotul sta sa sune la 112? 🙂 Hotul destept scoate cartela si face resetare generala a telefonului. Hotul prost foloseste cartela in scopuri personale, isi suna cunostintele prin afara, etc. Dar nu cred ca ar fi chiar atat de prost incat sa sune la 112 abuziv de pe un telefon furat.
In plus, cand constatam pierderea sau furtul cartelei, trebuie sa sunam rapid la operatorul nostru pentru a bloca SIM-ul, cartela putand fi deblocata ulterior gratuit fara probleme.
Dar ce se întâmplă cei care vând în magazine alimentare cartele prepay?
Nu stim ce se va intampla in cazul lor, cel mai probabil nu se vor mai vinde cartele prepay decat in reprezentantele operatorilor, ramane de vazut cand va fi reglementata legea.
Ideaa este foarte buna. Problema o sa fie ca romanul este inventiv si gaseste metode de activare cu buletin a acelei cartele
Inca nu stiu care va fi modalitatea de activare a carteley prepay insa ulterior cartelele noi probabil se vor putea achizitiona doar din punctele de prezenta ale operatorilor, deci vor fi obligati sa prezinte buletinul.
Idee este foarte buna, macar sa se puna in practica si sa se identifice cum trebuie proprietarii acelor cartele.
Este o masura utila care in alte tari se aplica de mult. Pacat ca a trebuit sa moara 2 fete pentru a se aplica aceasta masura. Macar din acest caz nefericit sa facem un lucru ca lumea ca in cazul Colectiv nu am facut nimic bun.
Ce treaba are Colectiv cu cartela pe buletin? S-a sunat la 112 si n-au ajuns pompierii si medicii acolo? Ai dat-o cu bata in balta. fetele alea alea sunt disparute, nici macar nu se stie daca sunt moarte, iar in Colectiv s-a murit din vina patronilor ahtiati dupa avere, sa faca bani multi cu investitii minime si care nu si-au luat masurile necesare anti-incendiu
Nu am dat deloc cu bata in balta daca tu nu ai inteles am sa explic. Dupa cazul Colectiv nu am invatat nimic noi toti ca natie. Nu avem spitale specializate pentru arsi. Asa si in cazul acesta cu acele fete, parerea mea este ca sunt moarte, ca asculti tot ce se spune pe Romania tv este treaba ta. O sa treaca timpul si noi ca stat nu o sa facem nimic adica sistemul 112 o sa fie tot invechit nu o sa localizeaze precis , oameni inconpetenti care nu stiu pe ce buton sa apese sa inregistreze convorbirea, dispeceri care te intreaba prosti si nu stiu ce sfaturi sa iti dea cand le ceri ajutorul.
O masura foarte buna. Sunt 100% de acord cu ce a scris Iulian cu mentiunea ca pe cine-l duce capul o sa treaca la confirmarea cartelei CNPul vreunei persoane decedate sau vreunui batran/a ca la alegeri sa iasa pragu minim de semnaturi
Sa vezi atunci caterinca cand un nebun suna ca a pus o bomba iar mascatii darama gardul unei babutze care abia supravietuieste de azi pe maine din pensia aia de rahat. Sa fim seriosi, realitatea este dura, au disparut 2 fete nevinovate ca autoritatile sa ia masura asta, care nici ea nu-i buna sint diverse metode sa dai identitati false la cartela aia.
Nu o sa fie posibil sa dam identitati false, daca se va lua masura sa fie chemati utilizatorii in punctele de prezenta atunci n-ai ce identitate falsa sa dai. Sau sa trimita agenti de teren acasa sa faca o copie de pe buletinul utilizatorului, aceeasi situatie. Practic, va fi la fel ca in cazul unui abonament, nu ai cum sa-i fentezi.
Iti dau un exemplu, la mine pe strada sunt cativa „betivani” care pentru 10-20 lei de o tuica merge in orice punct de prezenta cu buletinul lui sa ia cartela aceea pe numele lui. S-au semnat ele contracte de telefonie mobila fara sa fie proprietarul buletinul acolo cu tepe la telefoane mobile si le pune „unora” bete in roate un „amarat” de CNP?. sa fim seriosi. Excroci sunt multi, chestia cu buletinul este valabila pentru omul „cinstit”, un excroc poate oricand sa fenteze legea si autoritatile or sa bata la poarta altuia
Asta este, fiecare isi asuma propria raspundere cand vine vorba de a lua o cartela cu buletinul. De asmenea, reprezentantii operatorilor ar putea ca atunci cand vad ca vin betivi sau alte persoane care nu par sa stie ce se intampla in jurul lor, sa ii informeze ca vor lua acea cartela pe proprie raspundere si sa aiba foarte mare grija cui ofera acea cartela. Pana la urma, betiv ne-betiv isi asuma raspunderea pentru ceea ce fac. Sincer eu sunt satul sa le plang de mila celor care sunt betivi si celor care pot fi manipulati usor, „ce vina are el ca voteaza fara sa stie”, „ce vina are el ca face aia”, au o vina pentru ca sunt persoane normale (nu discutam de persoanele cu handicap mental). Asa ca fiecare sa-si asume raspunderea si daca se suna de pe cartelele lor, sa-si ia amenda.
Mai mult de atat, ca autoritate, nu ai ce sa faci. Asta este aplicat si in alte tari civilizare, la fel de bine se poate aplica si la noi.
Nu asa functioneaza, nu e suficient sa trimiti CNP-ul unei oarecare persoane. E nevoie sa trimiti copie de pe buletin (asta daca nu vom fi obligati sa ajungem personal intr-un punct de prezenta pentru a dovedi ca suntem persoana de pe buletin).
Cand se discuta in urma cu vreo 2 ani de masura asta, cartela doar cu buletinul, au sarit multi ca arsi ca n-au intimitate, ca ce trebuie sa le verifice statul si o banala cartela prepay. Pai trebuie buey „desteptilor” din 2 motive, unul ca daca nu ai nimic de ascuns prin aceasta madura autoritatile se asigura ca esti om serios in caz ca suni la 112…si apoi Doamne fereste sa faci un infarct si sa nu-ti vina salvarea ca un prost se tine de bancuri la 112 si esre sim prepay fara buletin…ai sa miri cu zile ca un prost suna aiurea la 112.
In sfarsit o veste buna. Problema este alta, pana la 1 ianuarie lasam toti nebunii sa sune la 112 aiurea ???? Autoritatile nu se grabesc deloc, normak trebuia ca pana la 1ianuarie 2020 TOATE cartelele sa fie identificate cu buletinul…nu pana in septembrie 2020
Amenzi mari nu au fost date nici cand au identificat persoanele care anuntau urgente false.
Sunt de acord, dar in acelasi timp trebuie sa fie interzise vanzarea cartelelor in alte zone (alimentare, supermarket, chioscuri cu telefoane, etc.), doar in magazinele operatorilor sau pe site-ul lor.
Din punctul meu de vedere o reglementare a carteleleor trebuia implementata in urma cu multi ani, in felul asta tineai sub un anumit control apelurile false, dar si cum a fost in urma cu aprox 2 ani cand au fost gasite pe camp cativa saci cu cartele sim.
P.s. In articol „…sau vor achizitiona o astfel de cartela pana la data de 31 decembrie 2018”, nu cumva trebuia sa fie pana la 31 Dec 2019?
Nu stiu exact cum se va proceda cu vanzarea cartelelor in magazine, personal nu cred ca se va interzice acest lucru insa comerciantii vor fi obligati sa ia cartelele pe numele lor iar asta nu cred ca le va conveni.
Da, trebuia facut de mult timp acest lucru, asa cum am mentionat in articol cei de la Digi de la inceput au solicitat buletinul pentru vanzarea cartelelor prepay si comercializeaza cartelele doar in casieriile lor.
Ai dreptate, este 31 decembrie 2019, a fost o greseala de tastare din partea mea, multumesc ca m-ai atentionat – am corectat greseala.
Daca imi aduc bine aminte in urma cu cativa ani a mai fost lansata in spatiul public ideea de a cumpara cartele doar cu buletinul (mama cam suna, imi aduce aminte de vremea creditelor doar cu buletinul 😃), dar parca se impotmolise in „cui oferim datele personale”. Daca ramane ca si magazinele sa le vanda, nu sunt de acord sa-i dau vanzatoarei datele. Bineinteles ca am posibilitatea sa cumpar din magazinele operatorilor.
Asa cum ai scris si tu nu or sa le convina sa le ia pe numele lor.
Ramane de vazut cum vor armoniza noua lege cu GDPR, dar concluzia este ca trebuie sa fie reglementata situaia cartelelor prepay.
Ar exista doua variante din punctul meu de vedere:
1. Magazinul respectiv (care probabil nu va mai fi la nivel de chiosc de cartier ci mai degrapa supermarketuri/hypermarketuri) colecteaza datele si le transmite operatorului, cu obligatia de a nu divulga catre terti aceste date;
2. Cartelele prepay se vand doar in casieriile operatorilor (consider ca sunt suficiente casierii/showroom-uri pentru a acoperi nevoile utilizatorilor).
Cu siguranta vor reglementa in urma acestei ordonante de urgenta, mai departe ramane de vazut cum vor pune la punct aceste detalii pe care le discutam aici.
Pe scurt este o suprimare a drepturilor,hai sa cenzuram și internetul doar pentru ca exista ilegalitate,nu mi se pare corect sa fiu obligat sa îmi dau datele personale de vreme ce eu nu îmi fac abonament.
Personal, eu sunt de acord cu aceasta masura. Nu este ceva nou implementat doar in Romania, asa cum am mentionat si in articol tari precum Elvetia, Italia, Germania, Belgia, Franta sau Spania deja ofera cartele prepay doar cu buletinul.
De asemenea, informatiile personale (numar de telefon, nume, adresa, etc.) nu vor fi oferite altor persoane, chiar daca avem aceste informatii inregistrate in baza de date a operatorului, la aceste informatii vor avea acces doar autoritatile pentru localizare. Bineinteles, vor avea acces si angajatii operatorului respectiv insa avand in vedere legislatia privind GDPR, ma indoiesc ca mai este cineva dispus sa ofere informatii care incalca normele GDPR din interiorul firmei.
Cat despre Internet, sa nu crezi ca operatorul nu are acces la istoricul paginilor web pe care le accesezi, localizarea si identificarea se poate face de asemenea de catre operator pe baza adresei IP.