CNA reclama Digi la Consiliul Concurentei
In sedinta CNA din 12 martie 2024, Consiliul National al Audiovizualului s-a confruntat cu o situatie nemaiintalnita vreodata in Romania. Operatorul de telecomunicatii Digi refuza sa ofere platformelor de streaming TV dreptul de a introduce in grilele lor posturile Digi 24, H!t Music Channel, 1 Music Channel si U TV, aceste canale aflandu-se in lista must carry, lista care incepand din acest an trebuie aplicata si pe platformele de streaming online.

In februarie 2024, CNA a publicat lista must carry. Platformele de streaming Sweet TV, Megogo, Ines Live si Voyo au trimis catre toti furnizorii de continut TV (detinatorii posturilor de televiziune) care se afla in lista must carry o cerere de obtinere unui acord de distribuire a acestor posturi aflate in must carry.

Digi, care are dubla operare pe piata media (furnizor de canale TV si distribuitor de canale TV), a refuzat sa dea acordul celor de la Sweet TV de a distribui in grila lor canalele Digi 24, U TV, H!t Music Channel si 1 Music Channel. In aceasta situatie, reprezentantii Sweet TV au scos aceste canale din grila si au reclamat Digi la CNA. Astfel, aceasta situatie a ajuns pe ordinea de zi CNA.

CNA reclama Digi la Consiliul Concurentei

Aflat in sedinta CNA din 12 martie, reprezentantul Digi, Lucian Mihai, a declarat printre altele ca ei au primit cerere de preluare a semnalului a celor 3 televiziuni din partea reprezentantilor Megogo, Sweet TV, Ines Live si Voyo insa ei nu doresc ca posturile lor sa fie preluate de aplicatiile de streaming pentru ca respectivele canale vor pierde din audienta daca vor fi preluate de aceste aplicatii. De ce cred asta cei de la Digi? Lucian Mihai a mentionat ca, daca aceste canale sunt preluate de respectivele aplicatii, atunci publicul nu se mai uita la TV ci se vor uita pe respectivele aplicatii si platformele nu sunt luate in calcul la masurarea audientelor de catre cei de la Kantar / ARMA, astfel posturile TV respective vor pierde audienta riscand sa iasa din must carry.

Presedintele CNA, Monica Gubernat, a spus printre altele ca orice furnizor de continut care se afla in must carry are drepturi dar si obligatii pe care trebuie sa le respecte. Monica Gubernat a mai spus ca in opinia dansei este o concurenta neloiala ce face Digi, asa ca a propus sa instiinteze Consiliul Concurentei pentru ca Digi in aceasta situatie incalca angajamentele pe care operatorul si le-a luat in fata Consiliului Concurentei sa le aplice pentru a opri investigatia unui posibil abuz.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

48 COMENTARII

  1. DİAR va sancționa DİGİ, care risca sa să funcționeze sub o alta umbrela, fiind obligat să ofere acordul celor care îl solicită motivul este ingnisfiant pentru a fi luat în considerare.

  2. Am o întrebare dacă se poate. De unde pot cumpăra o antena prin satelit cu motor HH și un receptor amico și sateliti HotBit 13 Astral??? Și mai încă o întrebare. Există această antena prin satelit și acest receptor de la HotBit 13 Astral în toate județele??? Răspuns??? Aștept să răspundeți.

    • 1 Da se gasesc antene si receptoare pe piata Altex Oleix si altele. 2 Sateliti nu ii cumperi 🙂 introduci datele de receptie ai satelitilor respectivi in receptorul pe care il cumperi. Daca nu te pricepi in toate judetele sunt tehniceni priceputi.

        • Daca pe satelit sunt canale maghiare la liber ( ne codate ) atunci le vei receptiona. Insa nu stiu daca pe HotBit 13 si Astral sunt canale maghiare.

        • Majoritatea posturilor Maghiare sunt codate, la liber sunt pe satelitii:
          Eutelsat 9B:
          M1, M2, M4 Sport, M5, Duna TV, Duna World – 11958/V/27500 (toate in HD plus canalele radio de stat)

          Thor 1 West:
          Galaxy 4 (canal cu filme) – 12130/H/28000

          Deci ai nevoie de doua antene parabolice de 80 cm, doua LNB-uri un switch Diseqc si un receptor de satelit DVB-S2 de exemplu AMIKO.

          Acuma daca esti interesat de canale Maghiare gen RTL Klub acestea sunt codate dar se pot decoda legal cu abonament. Este serviciul MINDIG transmis pe satelitul Thor 1 West (unde emite DIGI si Focussat) iti ofera o cartela PrePay:
          httpswww.elstar.ro/Cartele-Module/Cartele-de-Acces/Cartela-direct-ONE-Pachet-maghiar

          Pentru mai multe informatii recomand sa suni la ei ca sa iti spuna cat te costa echipamentul de receptie. P.S. Nu sunt ungur dar am prieteni unguri care vor sa isi receptioneze canalele in limba materna.

    • Pentru receptia canalelor TV transmise la liber prin satelit recomand magazinul Digital Satelit Cluj Napoca, de la ei am cumparat motor H-H antene de satelit, receptoare de satelit, cartela TVR+Freesat.

      Date de contact: httpswww.digitalsatelit.ro/contacts

  3. Voi vorbiti de posturi in limbi minoritare in grila DIGI. Eu vreau sa atrag atentia ca firma DIGI nu are nici un post tv in limba spaniola, a doua limba de circulatie internationala vorbita la nivel global, deci ce sa ceri altceva. Au activitate in Spania. Ar putea sa transmita un post gratuit latino-american, nimic.

  4. Apropo… platforma asta megogo este din ucraina? Prea se baga strambe pe la institutiile statului. Sa se duca la ei acolo, sa se certe cu ruși daca pacea nu le-a convenit sa-si rszolve bâlciul cu ei…. dar sa nu ne bage pe noi ca țară in *******… cu Rusia. 🥱🥱🥱🥱. Sa nu ma trezeasca din somn la noapte ca se plimba nebunii aia cu avioanele printre blocuri 🥱🥱🥱

    Ps… daca se poate să-și ia si megogo, si granele si ce draci mai cara ei prin Europa ca să-și susțină războiul pornit aiirea de un prost care canta cu poala la pian.

  5. Mi-a dat un raspuns Monica Gubernat saptamana asta cand le-am facut o sesizare ca Digi in Braila nu imi mai baga posturile din Moldova ci pe cele din Muntenia… iar Galatiu sa fie mutat pe Muxurile din Iasi sau singuri (cum sunt MuXurile din Timișoara) …. de m-a lasat mască… nu poate obliga cablistul să-și faca propria grila fiind obligati doar sa respecte lista must carry. Nu ma mai mira nimic.

  6. Posturile Digi World, Animal World si Life nu sunt in must carry. Restul posturilor Digi sunt, solutia este simplă…. sa le scoata si pe alea din must carry si au terminat cu Consiliu Concurentei. Nu poti obliga o firma să-ți dea moaca niste posturi care nu sunt in mudt carry.

    • Sa le scoata din must carry si au terminat bâlciul cu Consiliul Concurentei. Eu auzisem ca platformele de streaming vroiau sa pe bage posturile cu documentare si restul din must carry in HD cand nici alea ale lor din must carry nu sunt in HD. Era aiirea abonații retelei se uita la HiT si 1Music in SD pe cablu si altii le vad pe streaming in varianta HD. Sa le scoata din must carry si nu se mai leaga la cap cu platfomele de streaming si must carry

    • Teoretic acea lista era facuta doar pentru cablu. Insa din cauza faptului ca patroni de canale tv se tot calicesc si vor bani bani, au facut presiuni sa extinda lista si pe online si pe dth. Fara sa tin cu Digi eu ma intreb alt ceva. Cand SRTV va fi pedepsit ca nu dau drumu la DVB T2 asa cum trebuie? De ce Romania este singura tara care are cele mai putine canale pe DVBt 2? De ce SRTV nu urca pe DVBT 2 canalele must carry cel putin? De ce nu se da voie privatului sa dezvolte DVBT2?

      • Foarte bine ai spus Gorila. Suntem singura tara din lume unde doar canalele televiziunii de stat emit terestru. Pe DVB-T2 sunt doar 11 canale TVR, in scurt timp 12 cu lansarea TVR Sport. In alte tari cand s-a trecut de la analog la digital terestru au intrat mai multe canale de exemplu de la 4-5 au 20 – 30 canale.

        Exista alternativa FREESAT, fara abonament lunar si contract dar echipamentul complet este scump, unii nu pot sa isi monteze antena de satelit, la firmele de cablu TV trebuie sa stai minim 2 ani (la fel si la DTH). Solutia cea mai simpla este televiziunea digital terestra DVB-T2 si usor de instalat.

        Daca acelasi scenariu se va repeta si la lansarea radioului digital DAB+ cum este in cazul televiziunii DVB-T2 atunci „stam foarte bine”. Doar canalele Radio Romania sunt emise terestru iar privatii vor fi online sau prin satelit.

  7. Foarte bine, CNA, Bravo că îl reclami pe Digi la Consiliul Concurenței, puteau cei de la CNA să îi reclame pe cei de la Digi și pentru că nu bagă posturile maghiare la nivel național.

    • Dece sa bage mizeriile alea la nivel national? Dar dece sa le bage la orice nivel? In Italia, Spania, etc sunt comunitati de Romani de ordinul milioanelor, cu mult mai mare al Bozgorilor vopsiti. Exsista vreun post de tv romanesc pe retelele lor? NU! De ce oare? Si ar fi mai logic nu?!

      Numai in tara lui papura voda exsista situatia asta ilogica!

      Mai degraba trebuie eliminate de peste tot daca tot o ardem ‘nationalisti’, nu pupate-n….

    • Nu sunt posturi maghiare Digi la nivel national? Unul e sigur ca tot dau de el in grila…Dar de ce sa nu bage posturi armene sau sarbesti???…Si filipinezi sunt destui la noi in tara, nu ar fi corect pentru ei ca Digi sa bage posturi si de acolo???? La mine in bloc stau niste chinezi, si ei si-ar dori un post chineza…

    • Da’ de ce CNA nu reclama Digi sau să-l amendeze că în Braila am grila de Moldova? Primesc raspuns de la ei ca au voie să-și faca grila si sa o dea mai departe cum vor…. si nu prea.