Configurare si beneficii setare ONT Digi in modul bridge
In acest articol vom detalia ce inseamna trecerea echipamentului in modul bridge, cum se poate face acest lucru si ce avantaje sau dezavantaje exista in urma acestei operatiuni.

Ce inseamna trecerea echipamentului ONT/ONU Digi (RCS & RDS) in modul bridge?
Avand in majoritatea zonelor fibra optica, Digi ofera terminale care au scopul principale de a transforma semnalul venit pe fibra optica (fascicule de lumina) in semnal pentru mediile de transmisie din casa (semnal electric) precum cablul Ethernet (internet) sau cablu coaxial (televiziune). Insa, aceste echipamente au mai multe functii printre care si functie de router, astfel incat il putem folosi si pe post de router (unele modele au mai multe porturi LAN, altele au functie wireless, suporta PPPoE, DHCP, port forwarding si alte functii). Aceste echipamente oferite de Digi sunt majoritatea ZTE, Huawei si Fiberhome.
Prin trecerea echipamentului Digi in modul bridge, se vor dezactiva functiile de router precum NAT, PPPoE, Wi-Fi si altele, ramanand doar cu functia principala. Aceasta operatiune este recomandata doar atunci cand folosim un router personal care va face aceste operatiuni.

Cum trecem ONT-ul Digi in modul bridge?
Aceasta operatiune se poate face printr-o cerere catre RCS – RDS (telefonic sau online pe site-ul Digi Romania – sectiunea Contact – recomandam online deoarece nu este nevoie sa mai asteptam in telefon). De regula, efectuarea acestei treceri nu dureaza mult, poate dura de la cateva minute la maxim cateva ore, in functie de volumul de lucru al celor de la RCS – RDS.

Ce port folosim pentru modul bridge?
Dupa trecerea in modul bridge, pentru unele modele de ONT-uri va trebui sa schimbam portul folosit de obicei, spre exemplu modelele cu 4 porturi functionale au primele 3 porturi functionale in modul router iar al 4-lea este utilizat pentru modul bridge. Acestea sunt porturile folosite pentru modul bridge pentru cateva dintre cele mai comune modele:

  • Fiberhome AN5506 – portul LAN1, acelasi folosit si in modul router
  • Fiberhome HG6544 – portul LAN4 LAN1, are 4 porturi
  • ZTE F660 – portul LAN4, are 4 porturi
  • Huawei EchoLife HG8245H – portul LAN1, are 4 porturi
  • Huawei 8143A5 – portul LAN1

Configurare router personal (TP-Link, DLink, Tenda, etc.) dupa trecerea ONT-ului in modul bridge

Dupa ce am trecut echipamentul de la Digi in modul bridge si am ales portul corect, introducem celalalt capat al cablului in routerul personal in portul WAN. Repornim ONT-ul Digi (unele modele au nevoie de un reboot) si pornim routerul personal. Accesam interfata de administrare a routerului personal conform instructiunilor din manualul de utilizare (daca aveti probleme in acest sens, lasati un comentariu mai jos mentionand modelul routerului folosit si problema intampinata) si urmam wizard-ul pentru configurarea initiala. Atunci cand ajungem la tipul conexiunii vom avea mai multe optiuni printre care PPPoE si Dynamic IP. Alegem PPPoE daca am trecut echipamentul in modul bridge, urmand sa fie solicitate username-ul si parola de la internet (le putem cere de la Digi daca nu le avem) sau alegem Dynamic IP daca nu am trecut echipamentul in modul bridge, vom explica mai jos diferentele intre aceste doua optiuni.

Ce alegem in reteaua Digi, PPPoE sau IP Dinamic?
Pentru a intelege diferentele dintre cele doua tipuri ale conexiunii, vom detalia ce se intampla cu fiecare echipament daca alegem fiecare dintre cele doua optiuni.

Configurare PPPoE in reteaua Digi (RCS & RDS)
Iata ce se va intampla cu cele doua echipamente setand ONT-ul in modul bridge si PPPoE pe routerul personal:
-ONT/ONU Digi: fiind in modul bridge, va functiona doar drept convertor de fibra optica, nu va avea alte functii active precum PPPoE, NAT, wifi, port forwarding, etc.; daca are mai multe porturi, un singur port va mai functiona (acela de bridge); televiziunea si telefonia fixa (daca este cazul) vor functiona in continuare fara probleme; pe majoritatea modelelor nu vom mai avea acces nici la interfata de administrare atunci cand avem modul bridge activat;
-router personal: serverul DHCP va fi configurat pe router (va aloca adrese IP clientilor din retea) si vom putea configura toate functiile suplimentare pe acest echipament;

Configurare IP Dinamic in reteaua Digi (RCS & RDS)
Daca dorim sa configuram aceasta optiune la tipul conexiunii atunci nu este necesar sa trecem ONT-ul in modul bridge ci il lasam in modul route (modul implicit). Folosim acelasi port al ONT-ului iar pe routerul personal selectam la tipul conexiunii IP Dinamic, fara sa fie nevoie sa introducem username-ul si parola ale conexiunii de internet. Configurarea se face mai usor asa insa pe ambele echipamente va functiona NAT, wifi si alte functii, ceea ce poate fi un inconvenient.

Avantaje si dezavantaje moduri bridge in reteaua Digi
Noi recomandam utilizarea ONT-ului Digi in modul bridge si configurarea PPPoE pe routerul personal din mai multe motive, pe care le vom expune mai jos. Iata care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii modului bridge, afland astfel si principalele diferente intre modul bridge si modul router:

  • configurarea tuturor optiunilor se face intr-un singur loc (pe routerul personal), astfel incat ne putem familiariza cu o singura interfata de administrare si ne va fi mai usor sa navigam prin optiunile routerului, chiar daca suntem incepatori in acest domeniu
  • in modul bridge, avem o singura retea wireless activata de router, evitand astfel posibile interferente; presupunand ca aceste doua echipamente (ONT-ul si routerul personal) sunt amplasate unul langa altul, putem avea interferente radio avand in vedere ca functia wi-fi este activa pe ambele echipamente (desi pe majoritatea modelelor se poate dezactiva manual, exista unele modele (exemplu: ZTE F618) unde reteaua wireless nu se poate dezactiva din buton si nici din interfata de administrare); insa, daca dorim extinderea retelei wireless in alta camera folosind aceleasi doua echipamente (fara un access point sau range extender suplimentar), este un dezavantaj sa folosim modul bridge si este indicat sa folosim IP dinamic, mutam routerul in camera cu acoperire slaba, activam functia wireless pe el si vom avea retele wireless functionale atat in camera cu ONT-ul cat si in zona cu routerul personal;
  • in modul bridge, ONT-ul nu mai face NAT, astfel incat nu vom avea NAT efectuat de doua ori pana a ajunge in internet ci o singura data (pe routerul personal); desi pentru utilizatorul normal acest lucru este aproape insesizabil, o translatie suplimentara reduce din performantel; daca avem modul IP dinamic (pe router) + modul router (pe ONT), se va face NAT de doua ori, o data pe router si o data pe ONT, pana a ajunge in internet; daca avem IP alocat din clasa CG-NAT de la Digi, atunci se va mai face o data NAT de catre provider, avand in total 3 translatii, doar pentru a ajunge in internet;
  • port forwarding-ul se va configura doar pe routerul personal, pe unele modele Digi fiind problematic (spre exemplu, pe Fiberhome HG6544 folosind versiunea firmware initiala RP2736 nu functioneaza port forwarding)
  • MAC-IP binding si firewall se va face doar pe routerul personal, pe unele modele de ONT-uri de la Digi sunt probleme in utilizarea simultana a celor doua functii

Configurare si beneficii setare ONT Digi in modul bridge

  • suport firmware mult mai bun pe routerul personal fata de ONT-ul Digi, in special daca avem un router relativ nou – daca avem probleme cu anumite functii, primim suport din partea producatorului, fara sa depindem de cei de la Digi (care pot lua in calcul sau nu pot lua in calcul problema noastra); Spre exemplu, pe modelul Fiberhome HG6544 (ultimul model de ONT lansat de Digi) sunt probleme pe partea wireless, multi utilizatori  (printre care si eu) au constatat deconectari frecvente ale retelei wireless, indiferent de versiunea firmware folosita, aceasta problema nu a fost rezolvata inca de Digi;
  • WPS, DMZ si UPnP nu functioneaza pe ONT-ul Digi insa le putem utiliza fara probleme pe routerul personal
  • ONT-ul Digi are functie principala de a functiona ca terminal pentru reteaua de fibra optica, functiile wireless, portforwarding sau altele sunt suplimentare si majoritatea routerelor de peste 50-100 de lei functioneaza mult mai bine pe partea wireless, port forwarding, firewall, etc.
  • configurarea se face usor si rapid lasand ONT-ul in modul router si configurand IP dinamic pe routerul personal, fara sa fie nevoie sa cerem celor de la Digi trecerea ONT-ului in modul bridge

Viteza internetului este mai mica in modul bridge?
Desi multe persoane sunt de parere ca in modul bridge latimea de banda a internetului este mai mica, acestea sunt doar zvonuri izvorate probabil din anumite probleme ale routerelor. In urma unor teste efectuate in locatii diferite cu modele de routere diferite (Tenda, TP-Link si D-Link), viteza prin cablu nu a fost diminuata de trecerea ONT-ului in modul bridge.
Daca viteza este mai mica atunci cand treceti ONT-ul in modul bridge, puteti avea o problema cu routerul personal (o setare gresita QoS/Traffic Shaping sau o problema firmware).

Configurare si beneficii setare ONT Digi in modul bridge
In concluzie, desi la prima vedere pare putin mai complicat sa setam ONT-ul in modul bridge si sa configuram PPPoE pe router, este indicat sa folosim acest setup, avantajele si dezavantajele fiind detaliate mai sus.
Daca aveti o problema cu orice setare a ONT-ului sau a routerului personal, lasati un comentariu mai jos si vom incerca sa va ajutam.

Voi ce parere aveti despre acest subiect, ce va avantajeaza mai mult, modul bridge (pe ONT) + PPPoE pe router sau modul router (pe ONT) + IP dinamic pe routerul personal? Lasati un comentariu mai jos.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

191 COMENTARII

  1. zte F618v2 mi l-au adus si instalat .. pe wifi de 5 ori mai slab ca router-ul meu dar problema este LAN si WIFI sunt separate si aveam o imprimanta care se conecta wifi cand printam dar nu o vedea laptop-ul conectat prin fir si nu puteam printa.. Dupa ce am facut bridge la suport digi routerul meu a devent principal si nu mai am probleme … Apropo vitezele sunt aceleasi in teste …

  2. Bună seara. Am o problema pe care nu o înțeleg. Am un router Ont ZTE ZXHN F618VE de la Digi care e trecut în modul bridge. De la el pleacă un cablu cat 6 în altă cameră către un router Asus RT-AX88U. Am introdus în interfața routerului la WAN username și parola ISP-ului și viteză și după ce mă conectez viteza este de 100mb(tipul conexiunii WAN este ppoe nu ip dinamic, cum e și normal să fie) Menționez că am abonament digi fiberlink 1gbs. Am conectat alt router (Tenda AC2100) prin același cablu, de asemenea am pus user și parola și se conectează fără probleme, iar vitezele de download și upload sunt cum ar trebuie să fie (400-600 mbs download, 400-500 upload la 1 m de router) prin wifi. Am făcut upgrade la firmware, downgrade, upgrade merlin și nimic, routerul primește tot 100 mbs. Routerul a fost folosit în altă locație(oraș) cu abonament digi la fel, direct conectat la cablu cat 5,fără ONT și a mers fără probleme(cu username și parolă din alt contract). Aș dori să mă ajutați cu niște sfaturi.

  3. In reteaua WIFI a unui echipament DIGI nu pot accesa un echipament conectat pe LAN. Am inteles ca se poate totusi daca fac apel la operatorii DIGI sa faca un ”bridge” intre LAN Clients si WIFI Clients. V-ati confruntat cu asa ceva?

  4. Salut.
    Am ONT-ul de la Digi în mod bridge si router Edgerouter X de la Ubiquity.

    Am citit comentariil lui Damian parcă, am aceleași probleme de lag în joc la 46-48 ms ping (un shooter online… Warface).

    Administratorii jocului spun că NAT-ul utilizat de DIGI ar fi o cauză. Există vreo rezolvare la așa ceva? Dacă nu, Ce alti provideri oferă net de calitate fără NAT?

    • Salut Florin,
      Digi nu ofera suport pentru asa ceva cat timp latimea de banda este in regula si nu exista pierderi semnificative de pachete care sa duca la probleme vizibile de performanta.
      Cat despre NAT-area adreselor IP, nu exista provideri care sa nu faca NAT, nu ar avea de unde sa aiba suficiente adrese IP publice insa poate altii ofera conexiuni mai stabile. Totusi, cred ca depinde mai mult de cum iti e norocul sa ai conexiunea in zona, nu neaparat de operator.

  5. Salut Robert,

    Am trecut un ONT ZTE F660 in modul BRIDGE si am configurat routerul conform instructiunilor din articol. Conexiunea internet nu este activa, iar routerul in setarile sale, apare ca si „Deconectat”.

    Poti sa-mi dai te rog o idee despre ce ar putea fi gresit configurat ?

    Router Wireless Gigabit ASUS ROG Rapture GT-AC2900, Dual-Band 750 + 2167 Mbps

  6. Salut, am o nelămurire și poate cineva care timp și bunăvoința ma poate ajuta. Am IP static de la Digi care îmi trebuie pt a ma conecta la serverul unui partener de afaceri. Dar nu ma pot conecta pt la serverul lui deoarece la încercarea mea de conectare serverul lui ma “vede” cu un alt IP care este diferit de cel alocat de Digi și pt care eu am permisiune de conectare la acel server. Are cineva idee ce am făcut greșit și/sau unde e problema?

    • Salut Stefan,
      Esti sigur ca ai IP static? Daca ai avea si ar fi configurat, nu ar trebui sa se schimbe, tocmai asta este scopul IP-ului static, sa nu se schimbe periodic precum cel dinamic.
      IP-ul static este public deci acela ramane cand iesi in internet si cu acela te vedere oricine la care incerci sa ajungi. Verifica pe un site dedicat ce IP public ai (de exemplu, whatismyipaddress.com) si vezi daca este afisat IP-ul corect. Daca este cel corect, atunci problema este alta.
      Cum incerci sa te conectezi (prin ce serviciu/port) si de pe ce dispozitiv?

  7. Salut! Multumesc pentru detalii, m-au ajutat sa inteleg mai bine situatia mea dar tot nu am reusit sa gasesc o solutie la problema cu care ma confrunt.

    Zilele trecute au venit cei de la Digi si mi-au inlocuit ONT-ul cu unul nou de la ZTE (s-a facut trecerea de la vechea infrastructura AKTA la care eram la cea de la Digi). Am facut cerere la digi sa il treaca pe modul bridge pentru ca eu folosesc propria retea mesh de la TP-LINK Deco E4R, 4 astfel de routere.

    Din bridge plec in Deco-ul Principal care a fost configurat PPoE. Din slotul 2 al deco-ului principal ma duc in switch TP-LINK SG1005P cu PoE si scot un fir pentru celalalt Deco aflat in cealalta casa de unde ii dau si curent si ethernet ca sa am semnal full si un alt fir pt un desktop. Mai am 2 deco-uri dar alea sunt conectate prin Wi-fi unul la celalalt pentru a avea semnal peste tot.

    Problema mea este cu Deco-ul care vine cu cablu din switch si actioneaza ca un alt router.

    Conexiunea este instabila, viteza fluctueaza dar ce este cel mai frustrant este ca in jocul CS:GO am packet loss considerabil iar in GTA V cand intru pe un server online, dupa cateva minute raman singur in sesiune ceilalti jucatori parand ca ies toti simultan cand de fapt ma deconectez eu. La setari in GTA V am observat ca scrie ca NAT type este moderate.

    Nu stiu ce sa mai fac si cum sa gasesc o solutie. Pana ca cei de la AKTA sa fie cumparati de cei de la Digi nu am avut aceste probleme. Dupa cateva luni dupa ce au venit cei de la Digi am iceput sa am aceasta problema. Acum ca au schimbat ONT-ul si au mai imbunatatit infrastructura in zona mea(rurala, izolata) am sperat ca se va rezolva situatia, dar din pacate nu.

    Orice sugestie este binevenita.

    Multumesc,
    Andrei.

  8. Salut,
    ONT-ul Digi, habar nu am ce marca este, are 2 porturi LAN (de 1000 si 100), banda wifi 2,4. Dupa el am un Tp-Link wifi 6 (IP dinamic). Toate retelele sunt wifi: 2 retele in 2,4, una in 5. 2 NAT, totul separat. Vitezele masurate in benzile de 2,4, langa ONT si TL-link) sunt relativ identice, aria de acoperire este cam la fel. Fiind la tara, nu se incaleca mai nimic (vad o singura retea in imprejurimi). OK. In prima retea (a ONT) am 4 camere video wifi (am inceput cu una…) cu inregistrare pe SD. Pozitionarea unei camere din cele 4 impiedica un semnal bun. Am 3 variante. Sa o mut (dar nu prea am unde), sa introduc un extender sau sa mut toate camerele in a doua retea (TP-link) care ofera in locul cu probleme un semnal (ceva) mai bun. Daca aleg a 3-a varianta, ar trebui sa fac ONT-ul bridge? Daca nu-l fac, mai pot accesa camerele din exterior? Accesarea camerelor se face prin aplicatii dedicate (user/parola) din Android sau iOS sau pc si emulator.
    PS. Nicio problema cu net-ul. De regula sunt 12 clienti in toate retelele cu un maxim de 20-25.
    Merci

  9. Salut. Eu am un AN5506 bridged + un MikroTik.
    IPul public este mai mereu din clasa 82.76.xxx.xxx. MikroTik-ul isi 100.115.xxx.xxx doar ca idee.

    Am configurat pe rand IKE2 RoadWarrior scenario (port fwd 500, 4500), SoftEther VPN port fwd 5555 (server in retea la mine, conexiune din afara). Chiar si un amarat de WebServer cu o pagina html dummy, port fwd pe 80, sa ma feresc de posibilele restrictii de la clientul de VPN: sugestie de la SoftEther cand apare eroarea 1: „server could not be found!”
    Am dezactivat pana si firewall-ul din MikroTik.
    Fara succes. Nu raspunde nici la Ping din exterior.

    I-am sunat, raspunsul clasic: „Este ruterul dvs, nu va putem ajuta.” Au sugerat sa cer deschiderea unui port dar nu ma folosesc de nici unul din porturile inchise (25,53, etc).

    Orice sugestie este bine venita.

    • Salut Cristi,
      IP-urile din clasa 100.x.x.x sunt pentru CG-NAT si nu iti va functiona port forwardingul cu ele, fa-le o cerere online celor de la Digi sa te excluda din clasa CG-NAT. Insa, este o solutie temporara, e posibil ca in viitor sa ai din nou un astfel de IP.

      • Merci Robert. Apreciez.
        Interesant este ca 100.x.x.x raspundea la ping din afara. Doar ca DNS-ul din MikroTik il inregistra pe cel public 82.x.x.x
        Am intrat in cont la digi.ro si am cerut DNS cu go.ro. La restart de PPPoE aveam deja acelasi acelasi IP si prin WhatIsMyIp si ce vedeam in MikroTik si pe DNS.go.ro. Din clasa non 100.
        Am convingerea ca Digi da IPuri concentrate CG-NAT la 99% din clienti care nu au nevoie de DNS. Cand ceri DNS de la ei iti dau IP normal.
        Am mai restartat interfata de cateva ori si desi IPul s-a schimbat este corect. Dureaza cam 20 minute sa se propage go.ro prin serverele de DNS din lume.

  10. Salut. Pc meu are configuratia asta:
    Procesor : AMD Ryzen 7 2700X, 4100 MHz
    Placa de baza: Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi (2 PCI-E x1, 3 PCI-E x16, 2 M.2, 4 DDR4 Gigabit LAN, WiFi)
    Placa video : Sapphire Radeon RX Vega64 8G HBM2 NITRO+
    SSD :Samsung m.2 970 EVO 1TB (1000 GB, PCI-E 3.0 x4)
    Memorie : Kingston 32 GB
    Alimentare :Sursa 1200 W

    Am net de la Digi de 1000 mb. Am primit router FiberHome HG 6544C. Cu acest ONT aveam viteza de download 800+,uneori chiar peste 900. Pot spune ca pe partea de wifi la mine care stau la casa trece prin 2 pereti lejer. Am fost de am luat un TP Link de la digi direct din magazin. Ont l-au pus in modul bridge si Tp link cu setarile PPPoE (user si parole). In schimb pe acest router viteza nu mai sare de maxim 350 mb download.Am activat banda prioritara 1000mb/s si fara rezultat. Cablurile care le folosesc. Cablu plat internet CAT 7 , FTP – 10 GB / s si 600 MHz toate conectate cum trebuie.
    A doua problema care ma framanta cel mai tare,am un lag imens in jocul Battlefield 4. Ping meu este undeva 45-47.( pe ONT,cat si pe Tp Link),jocul ruleaza la fel fara nici o deosebire. Latenta este buna insa am pierderi mari de pachete.Treaba asta se intampla de 1 an de zile ,intru in al doilea de contract. Pot spune ca fratele meu are aproximativ accelasi pc si amandoi avem acelasi probleme pe Bf4.Jucand amandoi tot timpul de vreo 7 ani si de vreo 2 ani aproape numai pe un singur server,unde 3 tipi de acolo au ping intre 130-300. Ei sunt din: DUBAI,NIGERIA..al treilea nu mai stiu.Ei spun ca nu este lag si ca ar fi de la providerul nostru ( Digi). Serverul se afla in Germania (Frankfurt). Am vorbit la Digi si toti dau din umar,de la suportul tehnic online pana la tipi care vin acasa(mai ales cei online imediat dau vina pe pc). Intrebarea este: ce setari trebuie sa fac sa nu mai am pierderile astea de pachete care nu ajung la server si inapoi? primesc orice fel de opinii. Multumesc.

    • Salut Damian,
      Digi are peering privat cu internet exchange-urile din Frankfurt, cu atat mai mult ar trebui sa ai performante bune daca serverul este situat acolo. Ai IP-ul serverului respectiv pentru a incerca sa dai un ping -t? Ai incercat un test de viteza folosind un server din Frankfurt? De exemplu, poti face acest lucru pe Speedtest.

      • Am ip serverului. nu am pierderi de pachete: de la ce sa fie problema? ca nu am daor eu aceste pierderi, are si fratele in acelasi timp ca si mine.
        Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),

        • Daca nu sunt pierderi (eu as incerca ping x.x.x.x -t pentru a lasa un ping permanent timp de mai mult timp, asa iti vei da seama daca ai pierderi, doar din 4 pachete trimise nu observi problemele de performanta decat daca sunt foarte grave) probabil latimea de banda externa nu este suficient de buna. Ei nu ofera suport pentru probleme de performanta in extern, astfel incat daca internetul functioneaza cum trebuie in metropolitan, este ok pentru ei. Eventual poti incerca sa optezi pentru un abonament business sa vezi daca sunt diferente, depinde cat de important este jocul respectiv pentru tine.

          • Am dat Tp link inapoi(cel in chirie 3 ron) si acum viteza de download pe FiberHome nu mai trece de 350. Aceeasi viteza am avut si cu TP link dupa ce am pus FiberHome in modul Bridge. De aceea l-am si dat inpaoi Tp link. Inainte aveam 850+ down iar acum cei de la digi ca sunt cu ei in telefon spun ca viteza este ok ,ca asa este in contract ca viteza minima. Acum m a directionat catre alt operat or mai destept. sa zic. care crezi ca ar fi problema Robert? Merci

          • Pierderile care contează la jocurile gen cs.go (shootre online) sunt cele xin protocolul UDP. Pa hetele din acest tip de protocol pot fi testate doar de pe platforme linux (dacă PC ul sau routerul rulează așa ceva.

            Experiență de tip lag am și eu in jocul Warface, iar adminii jocului se disculpă acuzând NAT-ul utilizat de ISP.

            Eu am bridge activ pe ONT și Edgerouter X de la Ubiquity

  11. Salut,

    Am un Modem Acceoc de la digi, din acesta merge conexiune la un router tenda, din acest router tenda vreau sa duc o conexiune la un router TP LINK.

    Cei de la digi au spus ca ei nu ofera suport tehnic, dar trebuie setat tipul de IP si inca ceva… nu mai retin, ce setari ar trebui sa urmez la tenda, dar la tp link. Bridge sau?

    • Salut Ionut,
      Routerul Tenda cred ca deja are tipul conexiunii PPPoE configurat, adica ai configurat pe el username-ul si parola oferite de Digi.
      Pe routerul TP-Link trebuie sa configurezi tipul conexiunii IP Dinamic si ar trebui sa functioneze.

  12. Salut.
    Doresc sa adaug inca un router DIR-615 de la D-link la routerul Digi, model AN5506-02-FG, cu 2 porturi (FIBERHOME), cu scopul de a extinde acoperirea WiFi a routerului Digi.
    Am conectat prin cablu din unul din cele 2 porturi ale routerului digi, la unul din portrile LAN ale routerului suplimentar.
    Am dezactivat DHla routerul suplimentar, insa nu pot conecta cu un alt terminal la routerul suplimentar.
    Trebuie sa mai fac si alte configurari la oricare din cele 2 routere?
    Multumesc anticipat de ajutor.
    Alin C.

  13. Salut! Am un ONT in mod bridge de la Digi si un router de la Asus. Totusi am probleme la port forwarding (3389) cu tot cu DDNS si cu restart la amandoua. Oare mai are ceva functie de firewall ONT-ul ca din ce am citit (tot din comentarii) ar trebui sa fie doar media convertor. Routerul cu aceleasi setari in alta locatie digi fara media converter functiona perfect la port forwarding.

    Nu mai am nici o idee ce sa incerc.

    • Salut,
      Da, ONT-ul functioneaza doar ca un media convertor in acest moment, imi poti spune ce date ai introdus in regula port forwarding? Ai configurat si DDNS sau cum incerci sa te conectezi prin RDP din exterior? Da-mi cat mai multe detalii.

  14. Salutari! Am un Helium Miner care are nevoie ca portul 44158 sa fie deschis. Initial am avut abonament fiberlink 500 de la digi si aveam router personal. Am facut port forwardul de pe acesta (un tp link archer a6) si portul a fost deschis iar minerul nu imi dadea erori.De curand am facut upgrade la fiberlink 1000 si am primit un ONT cu wifi 6 (Huawei HG8147X6).
    Baiatul de la digi care a facut montajul a spuns ca il baga in bridge mode si dupa voi putea face port forwarding-ul in continuare de pe routerul meu tp link insa nu mai functioneaza.Daca am nevoie de acel port deschis e ok sa sun la ei si sa ii rog sa il deschida ? sau cum as putea proceda ? Multumesc!

      • Am vorbit in aceasta dimineata cu cei de la Digi si mi-au zis ca acest model de ONT nu poate fi pus in bridge mod din motive de siguranta aparent.Portul apare deschis insa problema persista la aparat.

        • Asa este, am uitat ca nu se poate pune in bridge. Esti sigur ca este singurul port de care are nevoie dispozitivul respectiv? Daca portul apare deschis, ar trebui sa functioneze, presupunand ca este singurul port de care are nevoie.

  15. Salut,
    Eu am un router personal TP LINK Archer GX90 AX 6600, este varful de gama de la TP LINK, am instalat fibra de la Orange (se folosesc baietii de infractructura de la Telekom fix) fiind acum proprietarii retelei, au tehnologie FTTH si au instalat un router de la Huawei de doi lei (are si rima). Vreau sa cer de la Tehnic Orange sa il treaca in modul Bridge.
    O fi bine ?
    Pot beneficia de abilitatile routerului meu „destept” ?!

  16. Salut! avrti idee despre performantele unui Tp-Link ER605 sau ER7206 comparativ cu un clasic Archer AX20 sau 50 ? Am un Asus N56U care a cedat dupa foarte multi ani si as vrea sa-l inlocuiesc cu un Tp-Link. ER605 sau ER7206 sunt foarte ofertante ca features, pot sa le adaug un AP sa rezolv si WiFi. Mersi !

    • Salutare,
      TP-Link ER605 Omada este un router enterprise dedicat conexiunilor SDN si VPN, pare foarte inteligent si are o gramada de functii interesante daca esti pasionat de asa ceva dar, asa cum ai mentionat si tu, trebuie sa folosesti si un AP pentru wireless. Cu siguranta este mai performant decat gama Archer insa eu personal, pentru a putea utiliza reteaua wireless fara inca un echipament (si asa trebuie sa mai folosesti si ONT de la Digi), as opta pentru unul dintre cele doua modele AX20 sau AX50 (depinde cat vrei sa platesti, AX50-ul este un model mai nou si mai bun pe wireless).
      Eu am avut TP-Link AX20, functiona destul de bine, raza de acoperire pe 5GHz nu m-a dat pe spate dar acolo unde era semnal, viteza era foarte mare. Ma deranja la el o problema minora: dupa restart, reteaua 5GHz trebuia activata manual, practic nu retinea aceasta setare.
      Intr-un final am renuntat la el pentru a utiliza doar ONT-ul wifi 6 de la Digi, Huawei HG8147X6, viteza era ceva mai redusa pe 5GHz insa suficienta pentru ce imi trebuie mie (eu am nevoie de performante bune pe cablu).

      • Multumesc pentru raspuns ! Ideea cu ER605 sau 7206 este ca poate face switch automat intre doi provideri, acum am si UPC si Digi, pentru work folosesc digi, in rarele cazuri cand digi nu a fost disponibil din varii motive, faceam switch pe UPC mutand manual cablul WAN din routerul Asus N56U in cel de la UPC dar dupa aceea era nevoie de ceva munca sa setezi alte IP-uri (pentru UPC am o alta clasa de adrese). In cazul lui ER7206 switchul acesta se face automat daca una din retele „pica”. Toate sesiunile noi o sa treaca automat pe celalalt provider. DPDV echipamente, o sa fiu cam tot pe acolo, modem -> router -> switch -> PC si o alta ramura router -> AP (pot gasi oferte bune de pret pentru un AP obisnuit sau chiar un router care sa fie setat ca AP). Nelamurirea mea era legata de hardware, pentru ER7206 prin documentatie apare ca are un procesor dedicat de 64 bit Dual Core, nu se specifica ce tip de procesor si ce frecventa, Archer AX20 stiu ca are un Quad-Core 1.5 GHz. Acum probabil ca nu poti face o comparatie uitandu-te doar la frecventa procesorului. Fiind un echipament enterprise m-as astepta sa aiba performante mai bune decat un model din game medie dedicat publicului larg, cum este AX20 sau 50. Uneori ma gandesc daca nu ma complic pre mult si nu ar trebui sa las lucrurile simple doar cu un AX20 :). Ca si tine, ma intereseaza mai mult perfomanta pe cablu, cea pe wifi poate sa fie una obisnuita/medie Mersi!

        • Daca vrei sa pastrezi in continuare ambii provideri, ar trebui sa fie o varianta buna routerul enterprise, in ceea ce priveste performantele sunt convins ca sunt mai bune decat un router pentru home use.
          La fel ca tine, lucrez de acasa insa pentru mine este suficient ONT-ul nou de la Digi care stie si 5GHz, pe desktop stau pe LAN si pe laptop stau wireless pe 5GHz unde latimea de banda este suficient de buna pentru mine.
          Ca metoda de backup, hotspotul de pe telefon este suficient chiar daca folosesc un VPN ce mananca destul de multe resurse (F5) si functioneaza greu „by design”. Cand folosesc Zscaller, nici nu-mi dau seama ca sunt pe date mobile. Astfel, nu-mi trebuie o linie separata de backup atunci cand mai pica fibra rds-ului.
          Backup pentru desktop nu prea imi trebuie, pica foarte rar internetul iar problemele se rezolva repede in zona mea, cand n-am avut internet cateva ore am profitat de ocazie sa fac altceva fara sa mai stau cu ochii in monitor. 🙂

  17. Salut? Vreau sa schimb routerul si oscilez intre asus ax82u sau netgear rax70 ax6600. Crezi ca va fi vreo problema cu configurarea lor? Pe care l-ai recomanda. Preturile lor sunt asemanatoare.

  18. Salutare!
    Am probleme cu acoperirea si cu viteza prin wifi la nou ONT de la digi ( HG8147X6 ) – casa cu etaj.
    Ca sa rezolv, am luat un tenda ac8-1200 si l-am pozitionat a.i sa am acoperire peste tot.
    Tenda l-am conectat in WAN, cu un cablu din Huawei, l-am setat pe dynamic IP, apoi fiecare SSID are aceeasi denumire ca si ONT-ul de la digi, dar nu se face trecerea cand ONT-ul are semnal prost sau deloc. Cand caut retelele, mai tot timpul se conecteaza ( prost ), la ONT din pacate. Am facut ceva gresit?

    Multumesc!

      • Salut Robert, trebuia sa dau alt SSID din Tenda, avand acelasi nume, cred ca deranja dispozitivele. Pur si simplu am schimbat SSID la Tenda, am bifat sa-si aleaga care frecventa merge mai bine, la fel si bandsteering si acum dispozitivele se muta de pe o retea pe alta – deocamdata functioneaza asa.
        Cred ca mi-ar placea sa incerc pe viitor varianta de mesh, poate poate cand o fi disponibil k652e de la digi.

  19. Salut. Am doi provider de net (Orange 1Gb si Rcs 500 Mb) vreau un sfat pentru a folosi eficient cei doi provideri. Multumesc. apreciez daca imi furnizati mai multe solutii.

    • Salut Marius,
      La ce te referi, mai exact, ce doresti sa faci? Poti folosi unul ca solutie principala (preferabil Orange, ca are latime de banda mai mare) si unul ca backup in caz ca nu functioneaza principalul. Oricum, amandoi iti ofera suficienta latime de banda, parerea mea este ca nu iti trebuie mai mult, orice ai face.

  20. Salutare. Am cerut celor de la Digi sa mi treacă ZTE F618 pe modul bridge. S au miscat repede, am setat PPPoE din interfață router ului personal (ASUS), dar nu am reușit să-l facă să meargă. Am cerut asistenta și celor de la Digi, dar nu au reușit să l facă să meargă. Am incercat conexiune PPPoE direct într-un laptop, cu cablu Ethernet direct in ZTE, tot îmi dă eroare când fac un network connection cu user și parolă PPPoE. Am cerut să-mi facă revert la modul router… Vreo idee de ce nu ar merge? E vreo limitare al ZTE F618? Mulțumesc

  21. Buna ziua!
    Se poate realiza deconectarea din modul brigde al routerului Huawei, pentru a fi folosit pe post de router principal si routerul Kaon pe post de router secundar? Intreb acest lucru pentru ca routerul are setare de print server si routerul Kaon nu.
    Ma poți ajuta cu o ghidare in acest sens?
    Multumesc frumos!

    • Buna ziua,
      ONT-ul Huawei-ul se poate configura in modul router, trebuie cerut acest lucru la Digi, se vor configura username-ul si parola Digi pe ONT iar routerul Kaon ar trebui configurat in modul IP Dinamic (nu sunt sigur daca Digi permite configurarea Kaon-ului in modul IP Dinamic insa poti intreba acest lucru la ei).

  22. Salutare,
    Pe ont-ul de la digi( un Fiberhome HG6544) am adăugat un tp-link in modul bridge, astfel in acest moment am 2 reţele wifi in 2 capete diferite ale casei, semnal bun pe ambele insă acum am nevoie să conectez un dispozitiv prin cablu utp iar din fiberhome-ul digi nu merge.
    Cum aş putea rezolva problema astfel incât să pot rămâne cu cele 2 reţele wifi?
    Oare pot face vre-o setare in tp-link incât să il pot folosi şi wifi şi cablu utp din el?
    Mulţumesc anticipat de ajutor!

  23. Buna seara!

    Azi am trecut in modul bridge pentru a putea folosi un router personal și pentru a avea astfel viteza Wifi mai mare. Am un TP Link Archer A5 AC1200. Înainte de a trece in modul bridge, aveam o viteza LAN de peste 700 Mbps și o viteza Wifi foarte mică, de vreo 40 Mbps. Acum, cu modul bridge, prin routerul menționat, viteza LAN e foarte mică, maximum 100 Mbps. Viteza Wifi a crescut pana la 90 Mbps, dar nu mai mult. Ce as putea face ca sa mă bucur de viteza maxima?

    Mulțumesc mult!

    • Buna ziua,
      TP-Link Archer A5 AC1200 nu are porturi LAN Gigabit, ci doar 100 Mbps, deci e normal sa se intample asta. Trebuie sa schimbati routerul daca doriti mai mult pe LAN.
      Cat despre viteza wireless, pe ce retea aveti aceasta viteza, pe 2.4GHz sau pe 5GHz?

      • Într-adevăr, viteza LAN nu prea mă deranjează, întrucât folosesc aproape exclusiv Wifi.
        Am măsurat viteza Wifi atât pe 2.4GHz, cât și pe 5GHz și pe amandouă viteza e de 90 Mbps. Nu înțeleg din ce motiv.

          • Înțeleg. Mulțumesc mult! Lucrul ăsta chiar mi-a scăpat. Pe cutie scria că atinge viteze de 300 (2.4GHz) și 800 (5GHz). Ce router îmi recomandați pentru o viteză Wifi mare?

          • Vitezele acestea pe un router care are port WAN de doar 100 Mbps sunt chestii de marketing, nu ar avea cum sa sara de 100 Mbps din moment ce uplinkul nu duce mai mult.
            Ce buget aveti si ce va intereseaza mai mult, reteaua 2.4GHz (viteze mai mici dar acoperire mai mare) sau 5GHz (viteze mult mai mari dar acoperire foarte redusa)?

  24. Buna seara
    Am facut un server VPN pe calculatorul conectat la ONT HG8245H. Pot sa ma conectez la el, folosind telefon android, din WLAN dar nu din WAN. Am port forward pe 1723 si IP dinamic.
    De ce nu ma pot conecta din internet?

      • Am restartat routerul din interfata, dupa port forward si DDNS. Am configurat in telefon o conexiune VPN pe adresa de server xxxxx.go.ro. Daca sunt cu telefonul in reteaua wifi se conecteaza imediat. Daca deconectez wifi si raman pe conexiunea de date nu se conecteaza pentru ca „took to long to respond”.
        De asemenea interfata routerului apare la interogare la xxxx.go.ro (prin wifi sau din LAN) dar nu raspunde prin internet. Parca ar fi blocat de Digi impotriva accesarii din exterior.

        • Nu este blocat intentionat, altfel nu ar mai oferi serviciul DDNS. Puteti face o sesizare catre ei (preferabil online) sa verifice de ce nu functioneaza subdomeniul DDNS, acolo e problema daca nu raspunde nici macar la ping din internet.
          Ca utilizatori, nu putem face altceva pentru DDNS decat sa configuram subdomeniul si sa dam un restart la ONT dupa.

          • Multumesc pentru raspunsuri si scuze daca insist prea mult dar ONT-ul nu raspunde din internet nici daca nu folosesc ddns. Am incercat din internet si apelare pe IP curent public dar nu merge. Insa pe acelasi IP, din LAN, afiseaza imediat pagina de acces.

          • Eu m-am referit la ping in ddns sau in ip-ul public, asta ati incercat? Mie mereu mi-a functionat sa dau ping indiferent de modelul folosit (am testat vreo 3 ONT-uri de la ei).

  25. Buna!

    Am un ONT FiberhomeHG6544 si nu pot folosi numa portul Lan1, restul(Lan2-3-4)nu functioneaza.
    Se poate cumva activa toate porturile?
    Va rog ajutor.

  26. Buna seara,
    Vazand ca toti primesc prompt un raspuns incerc si eu o intrebare.Am de la DIGI router in modul bridge si folosesc netul printr-un router tplink archer c2.Ma chinui de ceva vreme sa fac vizibil la internet ftp-ul si nu reusesc.Am facut setarile de enable la internet dar la adresa ftp:// wanIp/ sau ftp:// wanIp:21/ nu merge.Am incercat sa fac port forward pt portul 21 dar imi spune ca intra in conflict cu serverul de ftp, care zice ca este activ.Ce sa mai incerc?

    • Buna seara,
      Sunteti sigur ca folositi IP-ul public corect? Ar fi bine sa va configurati DDNS pe site-ul Digi, oricum se va schimba IP-ul public la un moment dat, fiind IP dinamic. Este important de stiut ca dupa configurarea DDNS, trebuie dat restart la ONT si la router.
      In ceea ce priveste port forwarding, imi puteti spune ce ati introdus in regula port forwarding? Ma intereseaza toate informatiile.

      • Multumesc pentru raspuns.Am resetat si router-ul de la Digi, uitasem, dar fara rezultat.Regula de forwarding nu am putut sa o salvez.
        Date pt regula de frw:
        Service Port: 21
        IP Address: 192.168.0.1
        Internet Port: 21
        Protocol: TCP
        Status: Enabled
        Common Service Port: FTP

        • Internet port: folositi un port diferit, unul mare, de exemplu 2221, iar ulterior folositi wanIp:2221.
          192.168.0.1 este adresa IP a serverului FTP? Nu cumva este si adresa LAN a routerului? Serverul FTP ruleaza pe router sau este tinut de un host separat?

          • Am gasit buba de ce nu raspundea router-ul la ping.Aveam bifat in Security->Advance Security->Forbid Ping Packet From WAN Port.Acum raspunde la ping si DDNS-ul de la DIGI.Servarul FTP ruleaza pe router.Nu reusesc sa-l vad din exterior cu url-ul ex. ftp.xyz.go.ro.

          • Verificati daca portul 2221 (sau 21, nu stiu ce ati folosit pana la urma la wan port) este deschis, eu folosesc tcping pentru asa ceva.

          • Multumesc Robert pentru toata disponibilitatea.Am rezolvat.
            Cu ajutorul lui tcping.exe am putut urmarii portul 21 si am observat ca dupa resetarea server-ului de ftp a durat ceva timp pana s-a activat vizibilitatea din internet.Apoi am descoperit ca browserele Chrome si IE au Default utilizarea FTP-ului disable.Dupa ce l-am activat in Chrome am putut introduce user si parola in fereastra de dialog si sa accesez folderele.Multumesc inca o data.

  27. Buna ziua, daca am configurat reteaua cu routerul de la digi in starea sa normala, daca sun sa imi seteze routerul in bridge mode va trebui sa reiau configurarea de la capat? Ca router folosesc un ubiquiti edge lite 3 si mai am niste access point-uri tot de la ubiquiti. Multumesc

    • Buna seara,
      Daca ONT-ul Digi este in modul bridge, va trebui sa configurezi PPPoE la tipul conexiunii pe routerul personal. In acest moment, probabil ai setat IP dinamic.

  28. Buna ziua , am o problema legata de viteza de internet , am abonamentul gigabit dar maximul pe care mi-l prinde este de 200Mbps , și upload la fel , nu folosesc routerul fiberhome ca fiind cel principal , am un Mercusys MR50G , vreun sfat pe care m-ar ajuta să pot primi viteza din abonament…?

  29. Buna seara!
    Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Fiica mea este studenta si la fiecare curs sau examen ii pica netul. Incarca foarte greu raspunsurile pe platforma online a facultatii. Am cumparat un router nou, TP-link AC 1200 Archer 6 Dual Band Full Gigabite. Avem fibra optica de la RCS_RDS. de 1000. Scopul nostru este sa nu mai pice netul si sa poata avea trafic bun de net pentru a nu pierde examenele in sesiune. Ce sfat imi dati? Bridge la router-ul rds sau nu? Trebuie sa fac acest lucru foarte repede pentru a putea intra la curs a doua zi si mi-e frica sa nu stric mai rau si sa ramanem fara net. Va multumesc!

    • Buna seara,
      Routerul ar trebui sa functioneze corespunzator atat cu ONT in modul bridge + PPPoE pe router cat si cu ONT in modul router + IP dinamic pe routerul TP-Link. Daca nu doriti sa ramaneti fara internet, va recomand varianta mai usoara, aceea de a lasa ONT-ul asa cum este (in modul router) si conectati routerul personal selectand IP dinamic la tipul conexiunii, nu trebuie sa mai faceti nimic altceva.

      • Va multumesc mult pentru raspuns! Va mai rog sa-mi spuneti cum ar trebui sa ajung in fereastra in care ar trebui sa selectez IP-ul dinamic. Trebuie sa instalez cumva noul router? Mai trebuie sa sun la RDS ? Daca ati putea sa-mi explicati in cateva cuvinte.
        Va multumesc mult ca ati raspuns si unui nestiutor.
        O seara frumoasa si un weekend minunat!

        • In primul rand, trebuie sa conectati cablul din echipamentul Digi in routerul personal (in portul WAN/Internet). Porniti routerul iar dupa aceea accesati in browser IP-ul routerului, ar trebui sa fie 192.168.1.1 sau 192.168.0.1 sau 192.168.100.1, in functie de model. Ulterior, trebuie sa va logati folosind datele de conectare, de regula sunt trecute in instructiunile primite cu routerul sau pe eticheta routerului, pot verifica aceste informatii daca mentionati ce model de router aveti. Dupa ce va logati, undeva la WAN trebuie sa aveti tip conexiune, in functie de modelul detinut. Daca aveti nevoie de internet, este recomandat sa va ajute cineva la fata locului, in situatia in care pierdeti conexiunea.
          Pentru aceste lucruri nu trebuie sa sunati la Digi.
          O seara buna!

  30. Am reusit sa masor viteza digi cu ont e 25si 35 descarcare si incarcare ce as putea sa fac routerul.nu pot racorda din cauza celor care au setat pe ont ca router un amplificator de semnal ar ajuta ?

    • Nu inteleg, de ce nu puteti configura un router personal? Daca ONT-ul a fost setat ca router, pe routerul personal configurati la tip conexiune IP Dinamic si va functiona fara alte setari.

  31. Multumesc foarte mult pentru explicatii, rabdare si timp!
    Sanatate si numai bine.
    P. S. solutia in camera de la intrare unde este amplasat ONT-ul (bridge mode) poate fi: range extender (poate chiar TP-Link RE505X)

    • Cu placere!
      Da, range extenderele pot fi amplasate oriunde pentru imbunatatirea semnalului wireless si nu costa mult. Asa sau investim de la inceput intr-un sistem mesh in locul routerului, utile in special pentru case mari.
      Numai bine!

  32. Salut,
    Apreciez explicatiile oferite!
    Avand abonament Digi Fiberlink 1000,
    Router ZTE ZXHN F618 si in cutie sigilat un router TP-LINK Archer AX20 (cadou)
    Nu sunt sigur daca sa fac trecerea la AX20 prin IP dinamic sau prin modul Bridge.
    Referitor ce am scris, ce parere ai: IP dinamic sau mod Bridge?
    Multumesc anticipat si o seara buna!

        • In concluzie, desi la prima vedere pare putin mai complicat sa setam ONT-ul in modul bridge si sa configuram PPPoE pe router, este indicat sa folosim acest setup, avantajele si dezavantajele fiind detaliate mai sus.
          Eu recomand utilizarea ONT-ului in modul bridge si configurarea PPPoE pe routerul personal. Acelasi lucru il recomanda si cei de la Digi.

          • OK, insa nu-mi eate clar referitor ZTE F618; daca folosesc modul bridge este recomandat pe langa router-ul personal si un extender?
            De aceea nu-mi este clar!?
            ” insa, daca dorim extinderea retelei wireless in alta camera folosind aceleasi doua echipamente (fara un access point sau range extender suplimentar), este un dezavantaj sa folosim modul bridge”

          • Daca iti este suficienta acoperirea oferita de routerul personal, poti utiliza ONT-ul in modul bridge, caz in care reteaua wireless va exista doar pe router. In situatia in care ai nevoie si de un range extender, il poti conecta la reteaua wireless existenta facuta de router. Semnalul wireless poate fi amplificat oricand de un range extender daca e nevoie, doar ca este un echipament suplimentar care mai costa si acela.

            Prin acea fraza ma refeream la situatia in care ai o casa mai mare, ONT-ul este pus la intrare (NU este in modul bridge ci in modul router) si ofera semnal wireless in camera respectiva. Intr-o alta camera, ai routerul personal (configurat cu IP dinamic, nu PPPoE) care iti ofera, de asemenea, semnal wireless. Astfel, ambele echipamente sunt utile pentru retele wireless. Daca setezi ONT-ul in modul bridge, atunci nu vei mai putea face retea wireless pe el, asadar in prima camera va trebui sa gasesti o alta solutie pentru wireless. Modul bridge inseamna ca pe ONT se dezactiveaza toate functiile avute de un router (retea wireless, port forwarding, NAT, etc.). Cazul descris este un caz destul de intalnit printre abonati, conform comentariilor lasate de alti cititori, de aceea am mentionat ca este un dezavantaj in aceasta situatie.

            Ma anunti daca ai neclaritati.

  33. La socrul meu a picat internetul si cand au venit de la rds au facut ceva si au zis ca nu e nevoie de router au facut o setare si intr-adevar mergea dar mai incet insa cand trecea de ex la messenger se auzea interferenta tv de.ce?

  34. Salut! Săptămâna trecută am primit routerul TP Link de la Digi 🙂
    Până în acel moment, pentru ca avem o casa cu etaj și pereții destul de groși, aveam o setare făcută în felul următor ( funcționa foarte bine): ONT huawei gestiona DHCP cu funcția de wifi oprita. În el conectam prin cablu doua routere dual band, unul la parter și unul dus. Ambele cu același SSID pentru a trece ușor device-urile de pe o rețea pe alta. Și având conexiunea gigabit de la digi, chiar mergea bine.
    Acum… Mi-au lăsat huawei doar ca și bridge, au activat PPPOE pe Archer și semnalul wifi e super slab. În acest moment la parter am Archer activ dual band, vechiul router de jos are Wi-Fi dezactivat pentru a nu face overlap iar la etaj am păstrat routerul AC așa cum era, în format bridge și cu dual band Wi-Fi activat.
    Și s-a dus viteza mea pe wifi. Dacă ies din camera de sus unde era routerul, adio semnal cde calitate.
    Îți dau un exemplu, sus, în camera cu router am pe telefon fast.com cu 6-700mbps. Dacă ies din camera, același router care era super bun înainte, max 20mbps…
    Oare dacă pun PPPOE pe routerul personal și folosesc Archer de la digi sus, ar merge mai bine? Este posibil?
    Mi-e ca se face overlap la semnal și de aceea nu mai merge bine rețeaua.

    • Salut Sebastian,
      Esti sigur ca inainte foloseai tot reteaua 5GHz? La acea viteza de 600-700 Mbps esti pe 5GHz, e normal sa aiba o arie redusa de acoperire. Poate inainte foloseai 2.4GHz si aveai o arie mult mai extinsa dar viteza mai mica, pana in 100 Mbps.

      • Da 🙁
        pe MacOS poti vedea rapid cu option info despre retea. si se conecta mereu pe 5Ghz.
        Si chiar si daca foloseam 2.4, tot e ceva ciudat, ori se încalecă retelele intre ele, ori ceva ce nu inteleg, pentru ca avem in casa 4 retele – toate cu aceeasi denumire, doua de 2.4, doua de 5. Si mergea frumos.
        Am sa incerc sa fac o modificare acum. Pun asa: ONT>router E3000 ca si baza pentru retea, il configurez cu PPPoE si opres WiFi – din el plec cu un router bridge TPlink archer de la RDS la etaj, mufat prin cablu, si la parter un Linksys EA6300 in mod bridge, tot prin cablu.
        Revin cu un comment daca merge mai bine. Sau daca are cineva o idee mai buna?

        • Trebuie sa configurezi un echipament ca router cu PPPoE configurat pe el iar celelalte routere trebuie sa fie configurate ca access point-uri, in felul acesta toate routerele vor avea aceleasi SSID-uri si se va face roaming intre ele, fara intreruperi de conectivitate.
          Atat TP-Link AX10 cat si Linksys E3000 pot fi configurate ca AP-uri.

  35. Salutare,
    De cateva zile RDS mi-a instalat fibra in apartament cu un ONT FiberHome HG6544C, eu mai am in casa un router D-LINK DIR-842(pe care il foloseam si pana la montarea ONT) .
    ONT-ul vreau sa-l folosesc ca router wifi (e pozitionat mai bine) ,iar in D-LINK vreau sa leg un PC cu cablu.

    ONT in PC prin fir imi arata DOWNLOAD 296.39/UPLOAD 154.96,iar cu fir din ONT in Router si din Router in PC DOWNLOAD 94.57/UPLOAD 94.67

    Din LAN1 al ONT am cablu pana in WAN de la Router si din LAN1 Router in PC.

    Ce setari ar trebui sa fac pentru o buna functionare a ambelor dispozitive ?
    Va multumesc !

    • Salut,
      Poti testa doar ONT-ul cu PC-ul folosind, pe rand, cele doua cabluri pe care le folosesti intre ONT – router si router – PC? E posibil ca unul dintre aceste cabluri sa fie degradate sau sa nu fie pe 8 fire, caz in care ar limita viteza la maxim 100 Mbps.

      • Nu am cum sa testez așa intre ONT și PC sunt vreo 8_9 metri.Cablul lung e băgat prin perete, cel scurt dintre router și PC este nou cat5e.ONT e montat undeva sus nu am cum sa cu PC acolo,dar am testat cu 3 cabluri din astea scurte care vin in cutie la router și am același rezultat.Sunt momente când și prin conecsiunea ONT-ROUTER-PC ating viteza maxima dar după câteva ore scade.

        • Ok.
          Poti face o revenire la setarile din fabrica la router? Cum este setat tipul conexiunii pe router, PPPoE sau IP dinamic? Daca este IP dinamic, iti recomand sa incerci cerand celor de la Digi trecerea ONT-ului in modul bridge (solicitarea se poate face online si nu ar trebui sa dureze mai mult de 10-20 de minute), pe router configurezi PPPoE si introduci username-ul si parola de la internet (le ceri celor de la Digi daca nu le mai ai).

  36. Salut,
    Ce parere ai daca trec ONT in mod implicit iar mai apoi ma leg cu routerul personal ?
    As vrea ca PPPoE sa il faca acel ONT si nu routerul meu. Iar mai apoi sa le cer sa dea disable la wifi din ONT si raman pe WIFI routerului meu + porturile de lan.
    Ideea ca am un abonament de 1gpbs dar din spusele celor de la digi – pe windows10 nu se mai ajunge la viteza aia ( am testat cu 2 laptpuri win10,ssd,gigabit etc ) iar agentul digi a testat cu un ubuntu si avea 900+ pe ambele, eu avand maxim 400-450 – testat din ONT direct.

    MErsi

    • @ Mihai

      Spui așa: „Agentul DIGI a testat cu un Ubuntu și avea 900+ pe ambele, eu având maxim 400-450 – testat din ONT direct”. Câte nuclee reale (cores) ai la CPU din calculatorul desktop sau din laptopul cu care te-ai conectat?!? Dacă procesorul tău nu este MINIMUM hexa-core, nu vei atinge niciodată viteze de 900+ nici pe download și nici pe upload, indiferent ce setări vei face!

  37. Salut, am solicitat si eu la Digi trecerea in mod bridge, am primit mesaj ca s-a rezolvat, acum pe ONT mai am aprinse doar ledurile cu power, pon si catv(functional), nu mai am net nici lan, nici wifi, e oare normal? Am atasat routerul meu TP Link C6 la ONT, am facut setarile si nimic, recunosc ca sunt novice in ale internetului, am zis ca un tutorial pe net e suficient, nu e chiar asa. Ce ar fi de facut mai departe, e problema de operator sau e problema mea cu routerul personal?

  38. Salut, care sunt pasii de urmat pentru bridge mode, am sunat la ei, mi-au trimis mesaj ca s-a rezolvat, acum mai departe cum se face, la mine cand s-a activat (asa cred) nu mai am pe ONT net nici lan, nici wifi, e oare normal? Am legat routerul la ONT in portul lan1 si am facut configurarea la TP link-ul nou, nu vrea si pace, unde gresesc. Mentionez ca habar nu am de asa ceva, m-am aventurat sa pun router nou vazand tutoriale pe net, concluzia,
    nu e pentru toata lumea. Multumesc anticipat pentru raspuns!

  39. Recomand sa treceti in modul bridge telefonic, nu sa faceti cerere online, am facut cerere si am asteptat 3 zile si nimic, am sunat la ei sa imi puna echipamentul in bridge mode si in 5 minute dupa ce am vorbit cu ei l-au trecut in bridge mode. Mai bine asteptati 15-30 minute in telefon decat o saptamana online. Numai bine

      • Am routerul in pod iar acum (cu AX 10) am semnal mai slab în casa cat și afară, dar viteza este mai mare. 🙂
        Mulțumesc ptr răspuns si ptr tutorial.
        PS : in tutorial e pus Port 4 ptr mod bridge, e de fapt Port 1.

        • Ciudat, restul modelelor de ONT-uri Digi care au 4 porturi folosesc portul 4. De asemenea, cei de la Digi mi-au spus acelasi lucru acum cateva luni.
          Multumesc pentru corectare, am actualizat articolul.
          Cat despre acoperire, daca nu poti imbunatati acoperirea repozitionand routerul, poti utiliza un range extender, nu ar trebui sa fie mai mult de 50-100 de lei, depinde cat de mult ai vrea o viteza mai buna.

  40. Salut… mi-am cumpărat azi un router TP Link c80 .Am sunat la RDS sa îmi pună fiberhome an5606 in mod bridge ,rezolvat.problema este că nu pot sa îl configurez deloc ..îmi puteți explica pas cu pas cum as putea face asta? Mulțumesc

    • Salut Ionut,
      Ce pasi ai urmat si unde intampini probleme?
      Introduci cablul din portul LAN1 al Fiberhome-ului in portul WAN al routerului. Repornesti Fiberhome-ul si pornesti routerul personal, astepti sa se initializeze cele doua echipamente.
      Pe PC accesezi IP-ul 192.168.0.1 pentru a accesa interfata de administrare a routerului, nu ar trebui sa ai setate username si parola (daca sunt deja setate, le gasesti in cartea de instalare a echipamentului). La tipul conexiunii selectezi PPPoE, introduci username-ul si parola necesare conexiunii de internet (daca nu le mai ai, le ceri de la Digi) iar ulterior vei avea ceva informatii sa setezi retelele wireless, atat. Configurarea este destul de simpla. Daca ai probleme, repornesti echipamentele.
      Daca nu reusesti, spune-mi exact ce pasi ai urmat, care este statusul routerului pe interfata de administrare si ce led-uri se aprind pe TP-Link.

      • Salut..am urmat toti pasii de mai sus dar tot nu reuseam sa il fac sa functioneze..Dupa zei de telefoane la ei au trimis pe cineva si ce sa vezi..era o problema din partea lor..ramasese „agatat” ONT-ul lor ..Error 651..bine ca sa rezolvat intr-un final..Multumesc pentru raspuns

      • Salut ….. si daca am camerele montate pe Fiberthome-ul si trec pe un tp link Ac , va trebuii sa mut si camerle pe lan 1 la Tp-link sau poate sa ramana acolo la fiberhome.??

  41. Salut,

    Doresc sa fac un mesh cu un echipament tp-link deco x60 (2 routere). Dacă pun ONT-ul Digi in mod bridge voi avea portul 4 (singurul) pentru prima unitate deco x60, cealaltă unitate deco va fi situată la alt etaj și va fi slave. Pot introduce cablul din portul 4, înainte sa-l conectez la deco, într-un UTP spliter cu 2 porturi ca ulterior sa fac backhaul pe al doilea deco, și astfel cele 2 routere vor fi conectate la același port 4 printr-un spliter?
    Ce alta soluție sugerați

    • Salut Daniel,
      Nu poti utiliza doua echipamente in timp ce ONT-ul Digi este in modul bridge, asta presupune ca configurezi pe echipamentul personal PPPoE si nu poti face asta simultan pe doua echipamente deoarece pe al doilea echipament vei avea eroare de date de conectare.
      Insa, este suficient sa conectezi un singur Deco la reteaua de cablu, il configurezi iar celalalt poate fi configurat automat wireless foarte rapid.

  42. […] router TPLink AX10 cu ONT-ul Digi in modul bridge Aceasta modalitate este recomandata de noi, am explicat aici care sunt avantajele modului bridge , iar primul pas este sa le solicitam celor de la Digi (RCS – RDS) trecerea ONT-ului in modul […]