Companiile de astazi se folosesc de echipamente IT pentru a fluidifica atat productia cat si munca angajatilor. Marea majoritate a acestor echipamente sunt conectate la internet. Fie ca vorbim de un smartphone si o tableta sau de o imprimanta si un scanner, toate sunt conectate atat intre ele cat si la internet.

Din pacate multe dintre aceste companii nu numai ca nu au o protectie a echipamentelor si a datelor dar nici nu sunt constiente ca aceste amenintari exista. Aceste companii detin cel putin un server si cel putin un device conectat la reteaua de internet /angajat. Pericolul cel mai mare nu vine din afara companiei ci din interiorul acesteia. Partea cea mai rea e ca atunci cand un angajat expune reteaua companiei unor riscuri, el nu are nici cea mai mica idee de ceea ce face. Acelasi lucru putem spune si de cei care navigheaza linistiti pe internet.

Iata cateva lucruri pe care administratorii de sistem ai companiilor trebuie sa le aiba mereu in vedere pentru a spori gradul de securitate al firmei lor:

  • Softuri licentiate si achizitionate din locuri sigure si oficiale. Cele mai multe probleme pleaca de la softurile piratate, crackuite sau descarcate de pe site-uri neoficiale. Aceste softuri pot contine virusi ce au ca scop furtul sau stergerea datelor. Personal recomand folosirea softurilor gratuite in defavoarea celor piratate. Conform studiilor, cota firmelor ce folosesc softuri piratate este extrem de mare. Tot aceleasi studii ne indica faptul ca marea majoritate a dezastrelor cibernetice pleaca de la aceasta problema. In concluzie, daca vrei sa-ti protejezi datele companiei tale asigura-te pentru inceput ca nu ai ceva piratat.
  • Lipsa antivirusilor si a firewall-urilor din calculatoarele angajatilor. Chiar daca angajatii au instalate sisteme de operare licentiate, nimic nu-i impiedica sa descarce de pe internet softuri malitioase sau periculoase. Atata timp cat activitatea pe internet a fiecarui angajat nu poate fi monitorizata, vor exista riscuri enorme de virusare. Ca o prima solutie pentru a combate aceasta problema sunt softurile de protectie a sistemelor de operare. Chiar daca solutia antivirus pe care o folosesti in compania ta este una gratuita, asigura-te ca ai toate update-urile la zi. Bazele de date de virusi se modifica foarte frecvent iar atat antivirusii cat si firewall-urile au nevoie de update pentru a fi la zi cu noile versiuni de sofuri perisculoase.
  • Neefectuarea updateurilor de sistem. Chiar si acest lucru poate fi destul de periculos. Atat Windows cat si Linux ofera updateuri periodice de securitate ce sunt foarte importante pentru protectia calculatoarelor tale.
  • Softuri de monitorizare a traficului. Exista multe softuri ce fac acest lucru, atat gratuite cat si platite. Cateva exemple ar fi Nagios, PRTG, Zabix etc. Aceste softuri sunt capabile sa monitorizeze si chiar sa descopere automat fiecare dispozitiv conectat la reteaua de internet. In plus, unele dintre ele te pot anunta cand sitemele instalate au nevoie de update software sau de upgrade hardware.

    Sistem de monitorizare al echipamentelor din toata tara
    Sistem de monitorizare al echipamentelor unei firme din toata tara.
  • Sisteme de firewall-uri in routere si protectia retelei. Acest punct este unul dintre cele mai importante. Chiar daca le respectam pe toate de mai sus, nimic nu ne impiedica sa avem scurgeri sau furturi de date prin intermediul retelei de internet la care suntem conectati. Pentru a ne proteja reteaua trebuie sa detinem routere cu sistem puternice de firewall, conexiune prin VPN si o parola puternica la reteaua WIFI. Reteaua prin cablu este recomandata in defavoarea retelei wifi din punct de vedere al securitatii informatice.
  • VPN-uri pentru conexiunile la distanta. Odata cu scoaterea porturilor in reteaua publica de internet cresc si riscurile. Tocmai din acest motiv conexiunea VPN este una destul de importanta. Cu ajutorul unui user si a unei parole te poti conecta la reteaua companiei tale din celalalt capat al pamantului in deplina siguranta.
  • Limitarea paginilor de internet. Blocarea accesului angajatilor catre alte pagini de internet decat cele de care au nevoie si limitarea accesului la anumite conexiuni externe este din nou un punct foarte important ce trebuie luat in calcul de catre administratorii de sistem al companiilor.
  • Crearea periodica a backup-urilor. Chiar daca avem convingerea ca reteaua si sistemele din interiorul firmei sunt protejate, niciodata nu strica o solutie de backup periodic. Pentru asta recomandam ca fisierele de rezerva sa fie trimis intr-un server ftp ce nu este conectat la aceeasi retea. In cazul pierderii datelor, backup-ul poate fi restaurat cu usurinta.
  • Protectia in cauzul oaspetilor. In momentul in care ai vizitatori si au nevoie de parola de wi-fi trebuie sa le-o oferi. Acest lucru nu este tocmai sigur si nu pentru ca acele persoane nu ar fi de incredere ci faptul ca echipamentul pe care il folosesc contine softuri malitioase. Din fericire, unele routere si echipamente de retea au gasit o solutie pentru acest lucru. Routerul ofera o retea noua, destinata oaspetilor ce nu face parte din aceeasi retea LAN la care sunt conectate device-urile din companie.

 

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.