De ce se blocheaza telefonul?
O intrebare scurta care pare simpla insa deseori poate avea mai multe cauze. Multi cititori ne-au adresat o scurta intrebare, de ce se blocheaza telefonul?, motivele putand fi de la probleme cu sistemul de operare la probleme hardware sau chiar probleme cu datele mobile.
Indiferent ca avem un telefon cu Android (Samsung, Huawei, Nokia, LG, etc.), iOS (Apple – iPhone, iPad), sau chiar Windows Mobile, in momentul in care ne punem aceasta intrebare, de ce se blocheaza telefonul, trebuie sa stim exact ce se blocheaza pe telefon. Variante ar fi dupa cum urmeaza:
- se blocheaza pe telefon doar o anumita aplicatie;
- se blocheaza si se intrerupe navigarea pe internet; se blocheaza videoclipurile, streaming-urile live, meciurile si filmele online;
- se blocheaza tot pe telefon cand este pus la incarcat;
- se blocheaza meniul telefonului si orice operatiune efectuata pe telefon;
De ce se blocheaza telefonul cand incarc bateria?
Daca telefonul se blocheaza frecvent si functioneaza foarte greu cat timp este pus la incarcat, este o problema fie legata de incarcatorul folosit (poate fi un incarcator ieftin sau unul universal), fie o problema legata de supraincalzirea telefonului care poate duce la functionarea greoaie sau chiar la alte defecte. Deci, in aceasta situatie este recomandat sa incercam si cu un alt incarcator iar daca problema nu mai exista, atunci trebuie sa renuntam urgent la incarcatorul cu probleme. Daca nu este aceasta problema si observam ca telefonul se incalzeste mult mai mult decat este normal, trebuie sa verificam in amanunt daca toate aplicatiile sunt oprite (o problema mai rar intalnita din cauza careia se incalzeste telefonul foarte rau poate fi de natura software).
Ce pot face daca telefonul se blocheaza?
Pasii logici pe care ar trebui sa ii urmam cand observam ca telefonul se blocheaza frecvent si functioneaza foarte greu ar fi acestia:
- Primul lucru pe care trebuie sa il facem este o simpla resetare a telefonului. Simpla, rapida si usoara, o banala repornire a telefonului poate rezolva problema noastra. Indiferent ca se blocheaza telefonul sau avem alte probleme, o repornire rezolva problemele simple in peste 50% din cazuri;
- Daca telefonul este blocat complet (fara sa putem face nimic, nici macar sa oprim telefonul), daca avem un telefon cu bateria detasabila, putem scoate/reintroduce bateria in telefon iar aceasta operatiune ar trebui sa rezolve problema noastra;
- Daca telefonul „ingheata” frecvent si se blocheaza in timpul utilizarii aplicatiilor sau in meniu, atunci problema poate fi de natura software; daca avem disponibil un update software (atat de sistem de operare cat si un update minor de securitate) este recomandat sa il facem, indiferent cat de mici sunt update-urile, unele contin rezolvarea unor bug-uri si imbunatatirea performantei sistemului de operare;
- Daca metodele de mai sus nu rezolva problema privind functionarea defectuoasa a smartphone-ului nostru, solutia finala ramane revenirea la setarile din fabrica care se poate face din meniul telefonului urmand acesti pasi: Setari – Setari aditionale – Backup si resetare – Resetare la setarile din fabrica (la unele modele pe Android putem gasi optiunea de resetare in Setari aditionale – Privacy); Daca situatia este aceeasi, putem incerca si un hard reset din modul recovery;
Care este diferenta dintre revenire la setarile din fabrica (factory reset) si resetare generala din modul de recuperare (hard reset – recovery mode)?
Revenirea la setarile din fabrica se face din setarile telefonului iar operatiunea pentru hard reset se face din modul recovery, acest mod din urma se poate accesa oprind telefonul si tinand apasate anumite butoane. De exemplu, pentru Samsung Galaxy S9 modul recovery se poate accesa oprind telefonul si tinand apasate butoanele Volum Sus + Bixby + Pornire, dupa ce apare logo-ul puteti sa nu mai tineti apasate tastele. In continuare selectam wipe data / factory reset utilizand butoanele de volum pentru navigare si butonul pentru Oprire/Pornire pentru a selecta aceasta optiune.
Ambele operatiuni de resetare fac in principiu acelasi lucru insa depinde de posibilitatile noastre. Daca telefonul este blocat si nu putem nici macar sa il oprim, atunci evident ca singura varianta ramane hard reset-ul. La unele modele, hard reset-ul sterge si continutul cardului SD din telefon, pe cand prin factory reset nu se intampla acest lucru. O simpla repornire a telefonului se mai numeste si soft reset.
Ce pot face daca telefonul se blocheaza cand navighez pe internet?
Daca intampinam probleme cand navigam pe internet, cand suntem intr-un joc sau cand folosim o aplicatie cu acces la internet, exista posibilitatea ca problema sa fie din cauza datelor mobile, nu a telefonului. In aceasta situatie este recomandat sa verificam daca meniul telefonului functioneaza fluent, eventual sa testam aplicatii care nu necesita acces la internet. In cazul in care constatam ca problema este din cauza datelor mobile, trebuie sa ne asiguram ca nu am depasit traficul lunar si ca semnalul este suficient de puternic. Pentru nelamuriri in acest sens, putem contacta furnizorul de telefonie mobila.
Alte cauze comune privind blocarea constanta a telefonului, a aplicatiilor si functionarea greoaie pot fi multe aplicatii deschise simultan. Fiecare proces utilizeaza o parte a memoriei RAM si daca ne apropiem de limita acesteia, vor aparea cu siguranta probleme in modul de functionare al telefonului.
De ce se blocheaza telefonul?
O alta cauza a blocajelor frecvente aparute pe telefon si a functionarii greoaie poate fi bateria. Daca bateria este veche si se epuizeaza rapid din cauza degradarii, procesele CPU pot fi afectate, urmarile fiind blocaje ale telefonului si functionarea greoaie. Un exemplu in acest sens reprezinta scandalul provocat de catre compania Apple care ingreuna in mod voit procesele CPU ale telefoanelor iPhone vechi in vedere imbunatatirii calitatii bateriei, conform declaratiilor reprezentantilor Apple, insa motivele erau evident altele.
Pentru orice problema privind blocarea frecventa a telefonului sau a unor anumite aplicatii, lasati un comentarii mentionand modelul telefonului si cat mai multe detalii privind problema voastra.
Salut. Am un A51 si problema la el e ca atunci cand apas pe butonul de pe margine, cel pe care apesi sa blochezi si deblochezi telefonul si cand ncerc sa il deblochez dupa ce i se aprinde ecranul, gen sa glisez sa apara desenul sau ptr codul pin, nu face nimic. Ingheata pur si simplu. Nu e in garantie dar de curand i-am schimbat display-ul. Sa fie problema de la display sau de la baterie. Ca de la software, nu cred ca e. Parerea mea. Deci cand dau sa i bag codul pin, nu are nicio reactie. Pur si simplu ingheata tot ecranul oricat de mult as incerca sa apas pe orice e pe ecran.
Cum pot descarca tot conținutul cu aplicații și poze și tot ce este salvat intr un laptop prin cablu înainte de a mi se bloca definitiv sau se mai poate și după schema cu cablu în calculator.
Mulțumesc pentru amabilitate.
Am telefon Nokia2.1 as vrea să știu cauzele blocării frecvente menționez că rămâne deschis
Se blocheaza complet telefonul sau doar aplicatia respectiva? De inchis, puteti sa-l inchideti?
Va recomand sa cititi si articolul de mai sus.