Despre Andorid M, dată lansare și noutăți.

Noua versiune de Android M a fost prezentată oficial de către Google la conferința de presă „Google I/O 2015”, unde s-a discutat în mare parte despre planurile Google de viitor. Mai multe despre această conferință vom discuta în articolele următoare.
Chiar dacă Addroid Lollipop s-a putut instala pe un număr mic de dispozitive, Google are planuri mari cu toate versiunile noi de vor apărea. Sistemul de operare de la Google se găsește deja de majoritatea dispozitivelor mobile însă Google nu se operște aici. Chiar dacă Androidul se găsește pe tablete, telefoane, televizoare etc, Google vrea să-l instalaze și pe automobile.

Dar să revenim la Android M. Noul sistem de operare este disponibil doar în varianta pentru dezvoltatori.
Dacă Lollipop s-a axat mai mult pe schimbarea elementelor vizuale, M-ul se va axa mai mult pe simplitate și ușurința de utilizare. Un design placut, bine optimizat și ușor de folosit. Exact cum ar trebui sa fie orice sistem de operare.

La conferința de presă Google a prezentat șase noi opțiuni ale M-ului. Iată care sunt acestea:

  1. Permisiunile aplicațiilor.
    În Android M aplicațiile vor avea permisiuni diferite, setate de către fiecare utilizator în parte. Dacă spre exemplu am dori ca aplicația Facebook sa nu mai aibă acces la internet, atunci acest lucru se va putea seta ușor.  Acest lucru este posibil și acum, în Lollipop însă diferența majoră va fi că atunci când aplicația se deschide sau instalează, va solicita anumite drepturi. Utilizatorul va seta individual ce drepturi va acorda fiecărei aplicații în parte. Permisiunile se vor salva dar se pot schimba ulterior.
  2. Experiența pe site-urile web. 
    Google le-a impus deja site-urilor web să dețină pe lângă versiunea standard și o versiune pentru telefoane sau tablete. Deci, mai pe scurt, Google cere ca dismensiunile site-urilor să fie dinamice, în funcție de rezoluția folosită. Android M promite o experiență mult mai bună pe web, browserul Chrome fiind browserul de bază al sistemului de operare. În noul Chrome s-a pus accent pe viteza de a naviga pe internet, pe ușurința completării câmpurilor (parole, adrese, date etc) și pe ușurința de a trece de la un tab la altul. Mai pe  scurt, Google intenționează ca utilizatorii să nu mai folosească aplicații pentru rețelele de socializare (și nu numai) ci să folosească browserul Chrome pentru asta.
  3. Cititor de amprente.
    Google va implementa în noul Android M suport pentru cititorul de amprente. Această funcție nu va fi utilizată doar pentru deblocarea telefonului ci și pentru achiziții sau plăți online. Deși Apple a implementat deja de ceva timp această funcție, Google promite că funcțiile de pe Android vor fi mult mai complexe.
    Bineînțeles că și telefoanele vor avea nevoie de un dispozitiv hardware pentru a citi amprentele, deci această funcție o vom putea avea doar pe telefoanele noi, ce ies cu Android M.
  4. Android Pay
    Android Pay este o funcție nouă, ușor de utilizat și sigură. Cu această funcție se vor putea face plăți în orice magazin în care se poate plăti și cu cardul. Plățile Android sunt susținute de American Express, Visa, Mastercard, Discover.
  5. Linkurile aplicațiilor   
    Când un utilizator dă click pe un link, platforma Android nu știe dacă va deschide acel link în browser sau să folosească vreo anumită aplicație. De exemplu, dacă folosim aplicația Facebook și vrem să deschidem un videoclip distribuit de cineva, Android-ul întreabă dacă va deschide acel link cu Youtube sau altă aplicație.
    Chiar dacă majoritatea utilizatorilor s-au obișnuit cu fereastra care le impune să aleagă o aplicație, noua funcție va fi binevenită. Dar ce face mai exact această funcție? Google își conștientizează platforma cu majoritatea formaturilor de linkuri pentru a ști cu ce să deschidă respectivul link. De exemplu, dacă în browser selectăm un link către Twitter, platforma va deschide automat aplicația Twitter, fără a mai întreba.
  6. Baterie și economie
    Noile dispozitive cu Android M vor fi echipate cu senzori de mișcare pentru a știi dacă telefonul este folosit sau nu. De exemplu, dacă telefonul este lăsat pe o masă sau posesorul acestuia a adormit, senzorii de mișcare vor recunoaște acest lucru. Dar cum ajută acest aspect bateria? E simplu. Atunci când telefonul nu este folosit, sistemul de operare va încetini procesele ce lucrează în fundal, pentru a reduce utilizarea procesorului și a echipamentelor hardwere, obținând astfel o mai bună eficientizare a energiei. Din punctul meu de vedere această funcție este cea mai importantă.

Acestea ar fi cele mai importante funcții din noul sistem de operare însă Google a adăugat mult mai multe. Iată câteva exemple:

  • Android M Ram Manager
  • Mutarea totală sau parțială a aplicațiilor pe mediile de stocare externe
  • Google Now îmbunătățit
  • Google Chrome îmbunătățit
  • Google Photos (un cloud nelimitat și gratuit pentru stocarea fotografiilor)

Android M este disponibil în varianta de test pentru telefoanele Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 și Nexus Player și va fi lansat la finele anului (semestrul 3) al acestui an.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.