Diferite formate video – pro si contra
Care este cel mai bun format video si care este cel mai potrivit pentru mine?
Aceasta este dilema fiecarui creator video, incercand sa aleaga cel mai bun format video inainte de a publica materialul. De fapt, nu exista formatul video perfect dar fiecare are avantajele si dezavantajele sale, motiv pentru care este important sa cunoastem informatii despre aceste formate, pentru a stii care este cel mai potrivit pentru noi. Mai jos vom detalia parerea noastra despre cele mai cunoscute formate video.

Vom discuta despre urmatoarele formate video pentru a va ajuta sa alegeti unul corespunzator:
MP4 – ISO
AVI – Microsoft
MOV – Apple
AVCHD – Sony & Panasonic

Avantaje format video MP4
Avand in vedere ca formatul MP4 sau MPEG-4 a fost lansat de ISO (International Standard Organization), este compatibil cu aproape toate platformele. MP4 ofera posibilitatea de a crea meniuri interactive astfel incat utilizatorii pot interactiona cu videoclipul in timpul rularii acestuia. Pe scurt, formatul MP4 poate fi utilizat in scopuri multiple precum streaming video online sau crearea videoclipurilor de tip e-learning, un format care suporta toate scenariile.

Dezavantaje format video MP4
Trecand la dezavantaje, MP4 nu sta foarte bine pe partea de compresie si poate avea probleme de sincronizare audio – video. Una din modalitatile prin care se poate solutiona aceasta problema este folosirea unui software de reparare video. Avand in vedere ca ambele trackuri video si audio sunt salvate intr-o singura sectiune, necesita multe resurse pentru a edita un video MP4. Astfel, MP4 este foarte bun pentru videoclipuri casual si pentru a le impartasi intregii lumi.

Beneficii videoclipuri AVI

AVI este unul dintre cele mai vechi formate video, avand trackul audio si cel video alaturate. AVI este foarte usor de editat si nu necesita solutii software sofisticate. Majoritatea erorilor AVI pot fi rezolvate cu ajutorul VLC Media Player. Exista o varietate de codecuri disponibile open source pentru a ajunge la rata de compresie dorita. AVI este un format conventional, astfel incat este suportat de majoritatea platformelor si nu necesita drivere speciale sau programe media player. Toate aceste detalii fac AVI sa fie formatul preferat de creatorii video amatori, facand dezvoltarea post-productie si editarea foarte usoare.

Diferite formate video – pro si contra
Dezavantaje format video AVI

Avand in vedere structura formatului AVI, nu putem include rezolutii moderne precum HD, UHD sau 4k. Videoclipurile AVI sunt foarte mari ca dimensiune comparative cu alte formate video. De asemenea, AVI nu suporta optiuni de interactivitate si nici aspect ratios multiple. Una peste alta, formatul AVI este un format conventional si este o metoda mai buna pentru crearea continutului video precum click and play. Este un format usor de administrat insa nu sustine optiuni video moderne.

Avantaje format MOV

Formatul MOV a fost introdus de Apple si asemenea altor produse de-ale lor, MOV ofera videoclipuri de o calitate ridicata. Trackurile audio si video sunt combinate independent, favorizand editarea. MOV ofera si posibilitatea de a adauga text pentru propriile subtitrari. Folosind codecul .h264, formatul MOV foloseste dynamic frame care favorizeaza filmarile sportive.

Dezavantaje fisiere MOV

La fel ca alte formate video, MOV are cateva dezavantaje. Dimensiunea videoclipurilor este foarte mare, toate detaliile si capacitatile de editare se aduna rezultand fisiere de dimensiuni mari. MOV nu sta bine nici la partea de compatibilitate, astfel incat nu trebuie sa ne asteptam sa poata rula pe toate platformele. In unele cazuri, trebuie sa facem conversia din MOV intr-un alt format video precum MP4to play. MOV este preferat editorilor care prefera o calitate video foarte ridicata, fara sa fie afectati de dimensiune.

Plusuri format AVCHD

Dintre toate formatele video detaliate in acest articol, acesta este cel mai putin intalnit. AVCHD a fost creat in colaborare cu Sony si Panasonic. A fost dezvoltat pentru acomodarea continutului video inregistrat cu echipamente camcorder (camere de filmat). Acest format este excellent pentru crearea de continut video high detail insa pastrand dimensiunea redusa, ceea ce inseamna ca ofera rezultate foarte bune fara sa solicite o capacitate mare de stocare. AVCHD suporta toate formatele moderne precum 1080p, 1080i, 4k si suporta mai multe aspect ratios. Acest format suporta si audio 5.1 Dolby. Poate fi folosit atat pentru filme cat si pentru alte productii de divertisment.

Minusuri format AVCHD

Cel mai mare dezavantaj al AVCHD este ca nu putem reda continutul video in orice format. Avem nevoie de drivere speciale si media player pentru a viziona un video. De asemenea, nu putem face streaming pe orice platforma. Pe scurt, AVCHD este cel mai bun pentru filmarea videoclipurilor dar nu si pentru redarea si vizionarea acestora.

Concluzii:

Analizand informatiile detaliate in acest articol, ne putem rezuma la urmatoarele:

  • MP4 este compatibil cu toate platformele dar are probleme de compresie;
  • AVI este usor de administrat insa este un format video conventional;
  • MOV este util pentru editori video care doresc o calitate ridicata insa nu sta bine pe partea de compatibilitate;
  • AVCHD este cel mai bun pentru filmari dar nu pentru redarea continutului pe alte platforme;

Diferite formate video – pro si contra

Aceste informatii ne-ar putea ajuta sa decidem ce format video sa folosim, luand in considerare necesitatile aplicatiei/platformei folosite. Insa, indiferent de formatul video folosit, continutul video va ocupa spatiu. Uneori putem pierde videoclipurile din cauza unei stergeri accidentale sau daca drive-ul are probleme. Din fericire, putem recupera videoclipul sters folosind software-ul Remo Data Recovery. Putem recupera continutul pierdut in functie de filtrul aplicat. Sectiunile file-type si data-type pot ajuta foarte mult in cautarea unui anumit format video, pentru a ne usura cautarile.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.