Cu o bază de utilizatori de aproximativ 2 miliarde de oameni, influența globală a Facebook-ului nu poate fi egalată cu nici una dintre alte rețele sociale. Din păcate însă, pe lângă fotografiile de vacanță și gândurile inspirate ale prietenilor, promovarea pe Facebook a devenit în ultimii ani un instrument strategic și o platformă pe care ideologiile extremiste pot fi răspândite cu ușurință. Compania lucrează de mai mult timp asupra unor setări care ar limita discursurile care instigă la ură, dar se pare că mecanismul nu a dat prea multe roade până acum.
Facebook își propune să lanseze o campanie de instruire și finanțare a organizațiilor locale pentru combaterea extremismului și incitarea la ură. Recent, rețeaua socială și-a anunțat propriile măsuri pentru eliminarea conținutului legat de terorism.
Celebra rețea de socializare s-a confruntat de nenumărate ori cu critici, fiind acuzată că ar fi acționat cu indiferență la propaganda teroristă care era partajată frecvent pe platformele sale. Directorul executiv, Sheryl Sandberg, a venit cu o replică prin care a declarat că atacurile teroriste sunt sfâșietoare, indiferent de locul în care se întâmplă.
În ultimele luni, mai multe guverne din Europa au fost îndemnate de către companiile din domeniul tehnologiei să întreprindă mai multe acțiuni pentru a împiedica propaganda extremistă pe platformele online.
În particular, serviciile de securitate au criticat companiile Facebook, Twitter și Google pentru faptul că se bazează prea mult pe faptul că alte persoane vor raporta conținuturi neadecvate, când de fapt acest lucru ar trebui să fie făcut chiar de administratorii platformelor. Mai mult, se vehiculează ideea că în viitorul apropiat rețelele de socializare ar putea fi penalizate, dacă nu vor oferi utilizatorilor opțiunea de a raporta discursurile de ură și de știri false sau dacă vor refuza să elimine conținut ilegal, abuzul sau instigarea la terorism.
În urma atacurilor teroriste care au avut loc în ultima perioadă în mai multe orașe ale lumii, unii lideri politici s-au expus pe marginea necesității introducerii de noi acorduri internaționale care ar reglementa internetul și ar priva extremiștii de spațiile online, care ar trebui să fie sigure.
Cum va lupta Facebook-ul cu terorismul online?
Recent echipa Facebook a anunțat că are de gând să utilizeze inteligența artificială pentru a înlătură conținutul negativ de pe platformele sale. Astfel, inteligența artificială va fi folosită împreună cu câțiva moderatori umani, care vor monitoriza întregul conținut. Mai mult, aceștia vor analiza una câte una, fiecare postare în parte.
Una dintre cele mai importante aplicații pentru tehnologie este depistarea conținutului care încalcă vădit termenii de utilizare Facebook. În această categorie pot intra fotografiile și clipurile video cu decapitări, dar și alte imagini care instigă la ură și violență. Scopul echipei de monitorizare este să facă imposibilă încărcarea lor pe site.
La rândul ei, inteligența artificială ar putea identifica unele fraze sau cuvinte cheie care au fost nominalizate anterior ca fiind utilizate pentru susținerea unei anumite grupări teroriste. Specialiștii Facebook spun că același sistem ar putea fi capabil să găsească utilizatorii care aduc cu ei pagini sau grupări cu un conținut ridicat de extremism, dar și creatorii de conturi false care au scopul de răspândind terorismul online.
În plus, compania vrea să angajeze o echipă de 150 de membri, care va fi compusă din specialiști, academicieni și avocați. Aceștia se vor axa în mod exclusiv asupra postărilor care vizează combaterea terorismului.
Compania Facebook nu duce această luptă de una singură. Mai multe companii-gigant din IT, precum Microsoft și Twitter, s-au alăturat inițiativei. Companiile își propun să realizeze împreună o bază comună de date. Aceasta ar trebui să le permită să identifice mai ușor postările propagandistice sau materialele teroriste.