Instalare si configurare router TPLink AX10 WiFi6 Digi
Digi (RCS & RDS) a inceput inregistrarea comenzilor pentru routerul TP-Link AX10 1500 Wi-Fi 6, un router dual-band, triple-core, mai nou si mai bun decat modelele oferite anterior de Digi.

Cat costa routerul TP-Link AX10 Wifi6 la Digi?
Asemenea modelelor anterioare (ZTE si Kaon), acest model se ofera in chirie cu 5 lei pe luna. Pretul acestui model pe magazinele online este de aproximativ 230 de lei.
Acest echipament nou-introdus in oferta Digi se poate comanda online pe site-ul Digi Romania, avand in vedere ca exista bifa doar pentru wifi6, cel mai probabil nu se vor mai livra modelele anterioare (Kaon AR4010 si ZTE H298A). Digi a oferit in trecut si modelul TP-Link TL-WR841N.

Cum facem comanda pentru routerul TP-Link AX10 AX1500 de la Digi?
Putem face o comanda prin una dintre urmatoarele modalitati:

  • online pe site-ul Digi Romania – sectiunea Contul Meu – ne logam in cont – selectam Serviciile MeleDIGI NET FIBERLINKComanda echipament – Selectam routerul Gigabit WiFi6 in mijloc si apasam Comanda – Vom avea un sumar al comenzii si apasam Urmatorul – alegem varianta de livrare (curier sau punct Digi) – Finalizeaza comanda
  • apel la relatii cu clientii Digi la numarul 0314004414
  • comanda intr-un sediu Digi

TP-Link Archer AX10 1500 Wifi6 este un router lansat acum un an, foarte usor de configurat si administrat, cu performante bune pe partea wireless, este dual-band (maxim 300 Mbps pe 2.4 GHz si maxim 1201 Mbps pe 5 GHz) si poate conecta zeci de dispozitive cu latenta redusa datorita OFDMA si MU-MIMO. Standardul wifi este IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax iar routerul are 4 antene externe high-gain.

Porturi si butoane TP-Link AX10 Wifi6 oferit de Digi
Acest model are 4 porturi LAN Gigabit, 1 port si slotul Power. Nu are port USB.
Cat despre butoane, avem in spatele routerului butonul On/Off, butonul Reset (util pentru a reseta routerul la setarile fabricantului) si butonul WPS/Wi-Fi.

Configurare router TPLink AX10 cu ONT-ul Digi in modul bridge
Aceasta modalitate este recomandata de noi, am explicat aici care sunt avantajele modului bridge , iar primul pas este sa le solicitam celor de la Digi (RCS – RDS) trecerea ONT-ului in modul bridge (va trebui sa solicitam username-ul si parola conexiunii de internet, daca nu le mai avem). Dupa ce am primit confirmarea de la Digi, repornim ONT-ul, conectam cablul din ONT in portul WAN al routerului TP-Link si pornim routerul, asteptand cateva minute sa se aprinda LED-urile pe el.

Configurare wireless a routerului TP-Link AX10 folosind aplicatia TP-Link Tether
Daca dorim sa facem configurarea wireless printr-un dispozitiv mobil, descarcam aplicatia TP-Link Tether – o deschidem si apasam butonul „+” – accesam routerrouter wireless – selectam I’ve already connected my hardware – selectam Wi-Fi LEDs are solid on – acum ne conectam la reteaua wireless (avem informatii despre reteaua wireless pe cardul primit cu routerul, wi-fi info card, unde gasim numele retelei (SSID-ul) si parola) – dupa ce ne-am conectat la reteaua wireless selectam in aplicatie I’m connected – inregistrarea dispozitivului va dura cateva secunde urmata de confirmare, avand pe ecran modelul routerului nostru, il selectam – selectam mai departe PPPoE si Next – o sa apara pe ecran Do you need to change your MAC Address? – selectam Do not change MAC address si Next – setam numele retelei si parola pentru reteaua wifi 2.4GHz (daca dorim sa ramana setarile implicite, selectam Use the default wireless settings) si Next – mai departe setam numele si parola retelei wifi 5GHz si NextApply – ne conectam la una dintre retelele wifi (daca am schimbat numele si parola, ne va deconecta) – Finish.

Configurare router TP-Link AX10 prin cablu pe PC
Daca dorim sa configuram routerul prin metoda clasica, conectam inca un cablu in unul din porturile LAN ale routerului si in PC. Pe PC accesam 192.168.1.1, pentru a ne loga trebuie sa introducem username-ul admin si parola digi – selectam Let’s get started – setam Time Zone-ul (Athens, Bucharest) – la Connection type selectam PPPoE, selectam Next si introducem username-ul si parola necesare conexiunii la internet – setam retelele wireless (sau le lasam asa cum sunt configurate) si selectam Next, urmand sa inceapa procesul de configurare care va dura aproximativ 1 minut.

Configurare router TP-Link AX10 AX1500 cu IP Dinamic
Daca nu dorim configurarea ONT-ului in modul bridge, urmam aceiasi pasi mentionati mai sus doar ca, in loc de PPPoE selectam IP Dynamic. Nu vom mai avea nevoie de username-ul si parola conexiunii de internet.

Instalare si configurare router TPLink AX10 WiFi6 Digi
Configurarea se face la fel atat pe TP-Link AX10 cat si pentru AX20.

Meniu si optiuni TP-Link AX10 AX1500 oferit de Digi
Interfata de administrare are patru sectiuni principale: Network Map (aici putem gasi cateva informatii despre statusul conexiunii si clientii conectati), Internet (informatii despre conexiunea WAN), Wireless (tot ce tine de reteaua wireless), Advanced (orice alta optiune care nu se gaseste in primele 3 sectiuni).

Schimbare parola wifi pe TP-Link AX10 AX1500 la RCS – RDS
Schimbarea parolei wireless si a numelui retelei (SSID) se poate face foarte usor din sectiunea Wireless – aici avem Network Name (SSID) si Password pentru fiecare retea (2.4GHz si 5GHz).

Configurare TP-Link AX10 AX1500 ca access point (repeater) pentru extinderea retelei wifi
Configurarea acestui echipament ca AP are rolul de a utiliza routerul exclusiv pentru extinderea retelei wireless, este bine de stiut ca in acest mod nu vor functiona optiuni precum NAT, Control Parental sau QoS.
Routerul TP-Link trebuie conectat prin cablu la routerul/ONT-ul existent, in TP-Link introducem cablul in portul WAN iar configurarea AX10 ca access point se face accesand Advanced – System – Operation Mode – Access Point Mode
Modul access point este util daca avem un router secundar pe care dorim sa-l utilizam pentru a extinde reteaua wireless intr-o zona neacoperita.

Port forwarding TP-Link AX10 AX1500 in reteaua Digi
Putem face port forward accesand Advanced – NAT Forwarding – Port Forwarding – Add
Service name: numele serviciului necesar, exemplu HTTP
Device IP address: adresa IP privata a dispozitivului pentru care dorim sa deschidem port in internet
External port: portul extern utilizat, preferabil un port mare, peste 1024
Internal port: portul intern utilizat, de exemplu pentru HTTP avem nevoie de portul 80 sau 8080
Protocol: daca nu stim exact ce avem nevoie (TCP sau UDP), selectam All
Bifam Enable this entry si selectam Save
Daca avem nevoie si de DDNS, putem configura subdomeniul in contul Digi pe site-ul Digi Romania iar dupa aceasta operatiune trebuie sa repornim ONT-ul Digi.

Configurare OpenVPN pe TP-Link AX10 AX1500
Daca dorim sa avem o conexiune de date securizata, putem configura cu usurinta OpenVPN pe acest model router, acesta este un mare plus avand in vedere ca majoritatea routerelor din aceasta gama suporta doar PPTP sau L2TP.
Configurarea OpenVPN pe router se face accesand Advanced – VPN Server – OpenVPN – bifam Enable – Generam un certificat VPN (pe care va trebui sa-l utilizam pe dispozitivul dorit) si il exportam.
Ulterior, pe mobil sau PC instalam clientul OpenVPN (il gasim gratuit) si importam certificatul utilizat. Este important de stiut ca acest certificat se va exporta cu IP-ul public al serverului VPN (routerul), IP care este dinamic. Astfel, la prima schimbare a IP-ului, certificatul VPN va utiliza tot IP-ul vechi, fapt care va duce la nefunctionarea acestui serviciu. Daca nu dorim sa schimbam IP-ul public de fiecare data cand se schimba, putem configura DDNS si il vom utiliza pe acesta in certificat. Pe clientul OVPN instalat pe dispozitiv selectam Edit Config iar la sectiunea remote stergem IP-ul si trecem numele subdomeniului, exemplu.go.ro. Astfel, clientul OpenVPN se va conecta mereu la numele subdomeniului, care se va translata cu IP-ul public curent.
Fiind conectati la OpenVPN, vom avea criptate inclusiv query-urile DNS, astfel incat providerul de internet nu va putea vedea la ce site-uri ne conectam.

Acestea sunt alte setari pe care le putem considera utile in interfata de administrare TP-Link AX10 AX1500 oferit de Digi:

Wireless
Guest Network, atat pe 2.4GHz cat si 5GHz – aici avem optiuni pentru a permita dispozitivelor conectate la retelele de oaspeti sa se vada unul pe celalalt sau sa poata accesa reteaua locala;

Advanced
DDNS (No-IP, TP-Link sau DynDNS) insa Digi ofera acest serviciu gratuit.
Smart Connect Wireless – avand aceasta functie activa, routerul foloseste un singur SSID atat pentru 2.4GHz cat si pentru 5GHz si asigneaza clientii la reteaua wifi care ofera cea mai buna viteza, scopul fiind de a reduce intreruperile; uneori, aceasta functie este problematica, daca intampinam probleme de performanta este indicat sa o dezactivam;
Wireless Schedule – permite dezactivarea automata a retelei wireless in anumite zile si in anumite intervale de timp;
Wireless Additional settings
AP isolation (daca aceasta optiune este activa, dispozitivele din reteaua wireless nu vor putea comunica intre ele, acest lucru imbunatateste securitatea retelei insa trebuie sa ne asiguram ca nu avem nevoie sa comunice intre ele);
WMM (Wi-Fi Multi Media este un standard wireless care permite prioritizarea pachetelor de date pentru a asigura furnizarea corespunzatoare a serviciilor, pachetele de date sunt prioritizate dupa cum urmeaza, incepand cu pachetele care au cea mai inalta prioritate: voce, video, best-effort (pachetele care sunt trimise de dispozitive fara standarde QoS), background (download de fisiere sau alt tip de trafic care nu are de suferit din cauza latentei)); de asemenea, traficul ICMP (utilizat pentru Ping) este considerat de prioritate redusa, motiv pentru care, in unele momente, avand WMM activ putem constata timp mai mare de raspuns folosing Ping;
AirTime Fairness – functie utilizata pentru a imbunatati performantele retelei, balansand banda utilizata pentru fiecare dispozitiv; astfel, presupunand ca nu sunt configurate reguli QoS suplimentare, daca utilizam 2 dispozitive in acelasi timp pentru a descarca un fisier, latimea de banda disponibila va fi echilibrata pentru fiecare din cele doua dispozitive, oferind aceleasi performante pentru ambele;
Port Triggering, UPnP, DMZ
Parental Controls – aici se poate monitoriza si limita timpul petrecut de membrii familiei pe internet, tot aici se pot viziona si paginile de internet accesate
QoS – Traffic Priority – putem configura aceasta functie inclusiv pe anumite intervale de timp
Security – Firewall (SPI, activat by default), Access Control, ALG
IPv6 – desi nu am testat personal IPv6 in reteaua Digi, cu siguranta va fi functional avand in vedere ca este oferit de ei in chirie; am testat pe AX20 si a functionat fara probleme
System – Firmware upgrade, LED control, Backup & Restore etc.

Pareri viteza de internet wireless TP-Link AX10 AX1500 in reteaua Digi
Conform informatiilor primite de la cititori, in reteaua Digi au fost obtinute urmatoarele viteze wifi folosind acest model:

2.4GHz: 147 Mbps download / 101 Mbps upload
5GHz: 520 Mbps download / 489 Mbps upload

Instalare si configurare router TPLink AX10 WiFi6 Digi
Avantaje si dezavantaje router TP-Link AX10 AX1500:

  • interfata de administrare si optiuni foarte intuitive, orice optiune se activeaza si configureaza foarte usor, atat pe web cat si pe aplicatia de mobil TP-Link Tether
  • VPN server – OpenVPN
  • Wi-Fi 6 la un pret decent, este printre cele mai ieftine routere Wi-Fi 6
  • lipsa unui port USB pentru media-sharing
  • optiunea OneMESH este dezactivata
  • nu poate fi setat cu optiunea IP Dinamic
  • routerul este foarte mare

Desi informatiile descrise in acest articol fac referire la Digi, fiind un router oferit de ei (Digi pare sa fie primul furnizor de internet care ofera routere wifi 6), se aplica si pentru utilizarea routerului TP-Link AX10 in alte retele precum Telekom, Vodafone (UPC) sau Orange, cu exceptia datelor de conectare la interfata de administrare (by default, IP-ul utilizat este 192.168.0.1 iar parola de administrare se configureaza la prima utilizare).

Update 25.03.2021: Routerul TP-Link AX10 oferit de Digi suporta doar tipul conexiunii PPPoE si IP Static, nu are afisata optiunea IP Dinamic; de asemenea, nu functioneaza in modul access point, aceste functii fiind dezactivate de Digi din firmware;

Update 01.10.2022: Acum se poate adauga un alt router (sau mai multe) AX1500 in modul mesh pentru extindere wifi. Configurarea:
1. Ambele routere trebuie actualizate la firmware 1.87 cu ajutorul Digi;
2. Ruterul satelit resetat la setarile din fabrica si pornit aproape de cel principal fara a face alte setari;
3. Din meniul paginii de setare al routerului principal se acceseaza Advanced – One mesh – Optiune router principal – Cautare dispozitiv mesh – Add, routerul satelit copiaza toate setarile celui principal si se poate muta la locatia dorita;

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

196 COMENTARII

  1. Salut. Nu recomand acest router, după 2 luni de chirie am renunțat la el, semnal mai slab, în casa și în curyr în banda de 2,4GHz decât la ONT. Banda de 5GHz este”praștie” în curte ai viteză. Din cate am inteles, au soft modificat în ele de către DIGI, cele luate de la magazin n-ar avea aceste probleme. Nu stiu ce sa mai cred, asta este parerea mea, o fi bun, dar la mine nu a mers.

  2. Salut, am instalat un router nou tplink ax10 și după ce l-am conectat in mod corect nu-mi da acces la internet. Lumina de internet rămâne rosu fix, am incercat tot și inca nu merge. Am și configurat ONT
    (Huawei Echolife HG8245H) in bridge mode si am conectat cu cablu ethernet porta LAN1 la ONT și WAN la router. E de 2 zile ca nu merge si nu stiu ce sa fac.

      • Inainte de configurarea in modul bridge internetul mergea bine, am si testat modemul cu un laptop conectat prin cablu ethernet și mergea. ONT-ul are 4 porti LAN. Am intrebat la digi si au spus ca o sa rezolve situația dar a remas cum era inainte. Routerul tplink nu mergea nici in configurare normală ONT-ul, îmi spune „internet not available, protected”

        • La majoritatea ONT-urilor cu 4 porturi se foloseste portul 4 pentru modul bridge, de aceea am intrebat daca asa au indicat ei sa folosesti portul LAN1.
          Ai configurat PPPoE cu username-ul si parola oferite de Digi pe routerul TP-Link sau au facut ei configurarea?

  3. Buna ziua,

    Am instalat si eu azi router-ul wifi 6 de la digi, si cu ajutorul celor de la suport am reusit sa l configurez, mai exact l au configurat ei si m au sunat sa ma intrebe daca este ok. A fost ok.
    Intrebarea este: este normal ca pe 2.4ghz viteza download sa atinga doar 40-45 mbs, respectiv 30-35 mbs, upload iar pe banda de 5ghz, doar 240-250 mbs ,download si 190-200 mbs, upload?

    Mentionez ca detin abonamentul fiber link 1000.

    Multumesc anticipat.

    • Buna seara,
      Ce echipament folositi pentru testarea vitezei? Testele au fost facute in aceeasi camera cu routerul? Pe 5GHz ati avut viteze mai bune fiind conectat pe alte routere?

        • Buna ziua,
          Pe 2.4GHz vitezele nu sunt prea bune pe AX10-le oferit de Digi insa pe 5GHz poate atat suporta telefonul. Eu am scos pe telefon si viteze de 600 si ceva Mbps dar nu e nicio diferenta fata de zonele in care am 200 Mbps. Pe mobil nu se simte viteza peste 100-200 Mbps, ca e 200 sau 900, tot asa functioneaza.

          • Am inteles.
            Si ca sa pot face un test de viteza relevant, presupun ca ar trb sa folosesc un pc sau un laptop destul de performante,corect?fie ca faca asta pe cablu, fie pe wifi…
            P.s.:Totusi, ar putea exista limitari din setarile router-ului?

            Multumesc pt raspunsuri.

          • Pe partea de 2.4GHz e posibil sa fie viteze mai reduse din cauza firmware-ului custom Digi, au mai fost si alti abonati cu astfel de nemultumiri. Insa, pe partea de 5GHz, nu am auzit sa fie probleme iar daca pe telefon ajunge la 200 Mbps, cat timp sare de 100 Mbps, ar trebui sa fie in regula. Puteam discuta de o limitare evidenta daca nu sarea de 100 Mbps pe 5GHz.
            Daca doriti sa testati in detaliu performantele, ar trebui sa testati cu un PC/laptop care suporta viteze Gigabit, atat pe wireless cat si pe cablu.

  4. Este o mare mocangeala.
    Funcii care lipsesc: AP, OpenVPN, Firmware Upgrade, porturile 80 si 443 nu le poti deschide.
    Daca vrei sa il folosesti ca router wifi pentru facebook/tiktok/netflix este perfect.
    Daca vrei sa faci mai mult de atat cu el nu recomand.

    • Upgrade-ul firmware se face de catre Digi.
      Stiam ca lipseste modul AP si IP dinamic insa nu stiam ca nu functioneaza OpenVPN.
      Cat despre 443 si 80, te referi ca nu poti face port forwarding pentru niciun dispozitiv sau ca nu le poti deschide pentru IP-ul routerului?

  5. Salutare, detin un Digi Fiberhome HG6544 si am
    Comandat tplink ax10 acest fiber home va deveni bridge insa intrebarea este ma pot folosi inca de acele porturi gen in pc ? Sau opresc si functia lor si wireless ul ?

  6. De cand nu mai merge routerul decat pe optiunea de router principal, nu mai merge sa ma conectez decat cu ce eram conectat inainte pe el, adica nu mai merge sa ma conectez cu un dispozitiv nou la el pe wi-fi si nici pe cablu. Iar optiunea de acces point imi da voie sa conectez dispozitive dar nu mai lasa routerul sa primeasca net. Stiti cumva daca ar trebui sa ii contactez pe ce de la digi.

    • Din cate stiu, routerul TP-Link AX10 oferit de Digi functioneaza doar in modul router – PPPoE, nu functioneaza ca access point.
      Cat despre conectarea unui nou dispozitiv, ar trebui sa functioneze. Eu as incerca o revenire la setarile din fabrica.

  7. Ce mizerie de router. Nu poti face port forward la 80 si 443. 3 lei dai, 3 lei face. Tot alea cumparate de tine-s mai bine. Teapa de la digi, bravo baieti. S-au gandit ei marii destepti ca ar fi bine sa blocheze porturile alea. Ca ei sunt destepti si noi suntem prosti, noi nu avem nevoie de porturile alea externe. Astea-s rutere pentru gigei ce stau pe *** youtube si cam atat. Ma mir de nu blocheaza 80/443 la clienti casnici sa te puna sa dai 100 euro pe luna pt abonament business daca le vrei deblocate. Pai asa-i frumos, nu?

    • Nu sunt blocate de ei. Mizeria de interfata a lor are blocata partea de remote management. Iar eu presupun ca remote management este pornit si functioneaza pe porturile 80 si 443. daia sunt in conflict cu ce vrei tu sa publici. Daca sti java cred ca am putea debloca :))) emulator.tp-link.com/Archer_AX10v1_EU_simulator/index.html#administration

  8. Salut! In cât timp pot returna acest router???? L-am luat în chirie zilele trecute și am viteză pe fir mai mică decât aveam cu ONTul lor Huawei iar pe wireless pana și acela are acoperire mai bună în banda de 2,4GHz decât prastia asta de router. Ori are bune din softul lor că este modificat la greu?

    • Salut Bogdan,
      Il poti returna oricand deoarece e luat in chirie, ideea e sa platesti minim o luna de chirie.
      Eu cred ca problemele apar din cauza ca au softul lor modificat.
      Inainte de asta, poti face o sesizare, a scris cineva acum cateva zile ca a rezolvat o problema cu reteaua wireless 2.4GHz prin update firmware facut de cei de la Digi (nu il poti face tu).

      • M-au sunat de la DIGI după ce am instalat routerul lor și mi-au spus că or să facă un update de soft la el și dacă sunt de acord să se facă de la distanță și în caz că apar probleme cu internetul să revin cu o sesizare la ei. Am fost de acord și seară cand am venit de la.munca îmi modificasera firmwareul. Nu stiu ce sa mai zic, acoperirea wireless în 2,4GHz este mai slabă decât cu ONTul lor, pe fir cu fiber500 înainte prindeam 480/240 acum prin 340/180 prin tplink, banda de 5Ghz este varză stau la curte și la 10 metri de casa este „inexistenta”. Îl mai tin pana prin iunie și cred că mă duc să-l predau și rămân cu ONTul de baza că am semnal wireless mai bun și viteză mai bună pe fir prin el conectat în mod router.

        • Nu trebuie sa va duceti dvs cu routerul la ei, mai bine ii sunati si vin ei si il ridica daca vad ca nu functioneaza cum trebuie.

      • Sa verifice ce Grila? Prastia lor de router modificat din soft? Problema este din routerul acela, cât timp eram cu ONTul conectat în mod router aveam semnalwifi foarte bun în banda de 2,4 Ghz în toată curtea iar le fur în speed test scoteam viteze asemănătoare cu cele din contract. Nu este de la fibră, problema apare în firmware tplink

          • Sunt si alti abonati care se plang de acoperirea pe 2.4GHz, e posibil sa aiba legatura cu firmware-ul lor.
            Daca esti interesat de reteaua 2.4GHz, pastreaza doar ONT-ul lor.

          • A venit azi tehnicul de la ei, le-am spus problema că aveam semnal wi-fi mai puternic în 2,4 și viteză mai bună pe fir cu ONTul și după lungi teste au ajuns la concluzia că dacă nu sunt mulțumit să-l predau după o lună de chirie și să sun să-mi treacă ONTul în mod router

          • Foarte bine ai facut. Deci am avut dreptate ca vor verifica si ei si daca nu esti multumit vor gasi solutii. Bravo tie.

          • Nu prea este o solutie ce au gasit tehnicienii, in orice situatie se poate returna oricand routerul, nu este o perioada contractuala pentru el.

          • Stiu ca nu este o solutie corecta insa tot e o solutie decat raspunsul acela clasic al lor. Noi va garantam functionarea wi-fi doar in camera unde este instalat routerul. Acesta este raspunsul lor clasic.

    • Salut Tavi,
      E vorba de internet fix sau wireless?
      Avand conexiune Pe un server OpenVPN facut pe Raspberry Pi am ~80 Mbps download iar pe OpenVPN-ul facut de un router TP-Link AX20 am obtinut pana in 50 Mbps. Vitezele prin VPN sunt mult mai reduse deoarece se cripteaza/decripteaza pachetele, se verifica integritatea datelor, etc.

  9. Salutare, am comandat luni routerul, joi l.am ridicat de la caserie digi, l-am configurat ca access point/router secundar, iar vineri am fost sunat de catre tehnician digi pentru configurare ont in mod bridge si tplink pppoe!!! Se pare ca nu e permisa folosirea decat ca router principal…a mai patit cineva ?

      • Salut Robert, de acord, dar eu nu cerusem suport tehnic, ei mi.au spus ca acestea sunt conditiile de utilizare. Platesc chirie 3lei/luna si voiam sa il folosesc pentru a extinde reteaua, citeam mai jos ca si altii l.au configurat in acest fel si eram curios daca au fost apelati, dar digi ma obliga sa il folosesc ca router principal,.

  10. Salut, prima data după ce l-am configurat aveam 20 Mbps lângă router cu iPhone 11. A doua zi am scos toate cablurile din router, am dat restart la el, am închis ONT de la Digi, am refăcut setările WIFI, nu funcționa, am aprins ONT, am pus cablu de internet de la ONT in portul WAN la router, l-am conectat pe Redmi Note 7 la 5Ghz, am făcut test viteza lângă router, am obținut 220 mb, am conectat iPhone 11 la 5Ghz, mi-a apărut pagina de login/speed test de la Digi, am dat start ., și am obținut lângă router aproape 700 Mbps lângă router, nu am apucat sa fac screenshot pentru ca s-a deconectat înainte sa pornească și upload’ul. Problema este ca acum este ca se conecta la WIFI dar Internetul nu funcționa, am făcut setările pentru Internetul prin cablu, am selectat PPPOE, am pus ușor și parola de la Digi, și acum funcționează Internetul dar, a revenit la același viteze de 20 Mbps lângă router in loc de 700 Mbps cu iPhone 11. Ce pot sa ii mai fac? Am vorbit cu ei ieri, mi-au spus ca Apple /iPhone’ul e problema pentru ca am obținut aproape 200 Mbps lângă router cu Redmi Note 7A.

      • Nu, sunt conectat pe banda de 2.4 GHz pe iPhone (datorită Apple Watch îl țin pe 2.4, nu știe ceasul 5Ghz ) Am încercat din nou, am dat restart la telefon și i,îmi apar aceleași viteze lângă router (23 Mbps ) cu iPhone 11 in loc de 700 Mbps cât mi-a arătat cu câteva ore înainte.

        • Pe 2.4GHz vitezele sunt mult mai reduse (in medie, ar trebui sa ai undeva la 70-80 Mbps pe aceasta frecventa, vitezele acelea de 700Mbps le poti avea doar pe 5GHz). Oricum, 20 Mbps este putin si pentru 2.4GHz. Esti intr-o zona cu multe retele wireless? Poate fi si acesta un motiv pentru viteze reduse, in special pe 2.4GHz unde interferentele sunt mult mai dese.

          • Bine, merci de răspuns! Viteza este extrem de mică și pe 2.4 și pe 5Ghz (17 pe 2.4 respectiv 23 Mbps pe 5Ghz lângă router) chiar nu știu ce sa ii mai fac. l-am stins, scos din priza, dat restart la telefon (iPhone 11) Înțeleg ca banda de 2.4 este aglomerata, nici pe 5 GHz sa nu scoată măcar 200-300 Mbps. Ce pot sa ii mai fac?

          • Sigur, am făcut test acum cu Redmi Note 7. Pe banda de 5Ghz, am obținut 57Mbps lângă router. Dezastru 😊

  11. salutare, a incercat cineva sa faca portforward la un serviciu din reteaua locala pe port 80 ? adica 192.168.1.100 serverul intern cu port 80 si sa iasa pe internet tot cu port 80, la mine nu functioneaza nici 80 nici 443, cel de ssl.

    • Salut Cristi,
      Nu am testat pe echipamentul oferit de Digi insa am testat pe alte routere si functioneaza, n-ar trebui sa fie o problema nici pe acest model.
      Daca incerci la portul extern cu un port mare (de exemplu, 9080), functioneaza?
      Imi poti scrie la fiecare optiune ce ai completat?

      • Daca incerc pe orice alt port functioneaza, oricare altul in afara de 443 si 80. ma refer la portul extern, am incercat port intern 80 si port extern 8080 si functioneaza, dar eu as avea nevoie de port 80 pentru a putea face update la let’s encrypt din terminal ..

        • Accesand portul extern 8080, se conecteaza la portul intern 80, de aceea se numeste port forwarding, conexiunea venita pe portul 8080 este inaintata catre portul 80. Deci, ar trebui sa iti functioneze fara probleme ceea ce ai nevoie pe portul 80, chiar daca folosesti un alt port extern.
          Din cate vad, ar trebui sa iti functioneze folosind DDNS si port forwarding. Configureaza in contul Digi DDNS alegandu-ti un domeniu (exemplu cristi.go.ro), pastrezi regula port forwarding configurata si folosesti cristi.go.ro:8080.

          • am facut ddns de ani de zile, eu am nevoie ca „cristi.go.ro” sa functioneze pe portul 80 pe internet insa nu functioneaza, si vroiam sa testez si pe alte routere de la digi sa vad daca e problema nationala sau doar la mine …

          • Nu este o problema generala, am facut pe alte routere de la Digi si a functionat.
            Insa, nu am testat pe acest model folosind portul extern 80, tot ce am avut nevoie a functionat cu porturi externe mari.
            Poate te ajuta cu un raspuns altcineva care foloseste in prezent acelasi model.

          • Ok, e bine de stiut. Eu m-am referit ca nu este o problema generala pe toate echipamentele (ONT-uri sau alte modele de routere) oferite de ei.

  12. Buna ziua. Eu am un router tp-link ac1750 cu wifi ac. Viteza maximă obtinuta prin wifi pe telefon este de 660mbps download și pe laptop 980mbps prin cablu. Ce fel de router wifi6 e asta oferit de digi, care scoate mai putin decat un router wifi5? Ar trebui să atingă măcar 900mbps pe wifi ca să merite luat. Am dat comandă, dar cred că renunț avand în vedere vitezele mediocre si lipsa port usb.

  13. Buna,

    Foarte dragut articolul :).
    Intrabare daca ma puteti ajuta. Scopul este sa fac un OpenVPN dintr-o locatie catre mine acasa. Am urmatpasii din articol si m-am cam incurcat la final, cred.
    Am un ONT Digi care este in modul PPPoE, si am un router TP-Link AX10 cumparat de mine.
    L-am configurat cu PPPoP unde am setat cam ce trebuie, wi-fi-ul merge super, la serverul DC ma pot conecta fara probleme din retea, all good pina aici.
    Am incercat sa configurez OpenVPN-ul in felul urmator :
    -Am pus un Dynamic DNS din router ( default one) nume.tplinkdns.com
    -Am setat OpenVPN in felul urmator : Service Type – UDP, restul sunt default , exceptand Client Access : in Internet and Home Network
    -Am generat certificatul si lam descarcat
    -Am modificat certificatul (configul) punand la „remote” nume.tplinkdns.com ( numele DDNS)
    -Am importat certificatul in OpenVPN si tot nu vrea sa mearga.
    Sincer nu stiu daca gresesc undeva …

    Ma puteti ajuta cu un sfat?

    O zi buna,
    Mihai

    • Salut Mihai,
      Incearca folosind certificatul original, fara sa inlocuiesti numele IP-ului public cu subdomeniul DDNS, in felul acesta exclusi posibilitatea de a fi o problema cu serviciul DDNS.
      Daca dai ping in subdomeniu, raspunde?

      • Buna Robert,
        Am dat un factory reset la device si l-am reconfigurat de la 0.
        -Am dat ping in subdomeniul DDNS ( neconectat in reteaua interna ) si merge ping-ul.
        -Am refacut fisierul OpenVPN, l-am exportat si l-am pus pe laptop ( fara sa schimb Ip-ul default in DDNS-cum ai recomandat) si cind am testat, vad ca am acces la reteaua si la environmentul de acasa ( yeey).
        -Intrebarea daca astia de la RDS schmba IP-ul o sa mearga oare? ( am sa dau un restart la ONT sa testez).
        Am incercat sa dau ping in subdomeniu DDNS ( conectat la VPN ) si nu merge . Este normal?
        Nu prea le am cu networking-ul si intreb sa ma lamuresc 🙂 .

        Multumesc.

        O zi usoara !

        • Salut,
          Ai repornit ONT-ul Digi dupa configurarea DDNS pe site-ul lor? Este obligatoriu sa facem acest lucru.
          Nu prea este normal sa nu raspunda subdomeniul din VPN, ar trebui sa raspunde de oriunde, acesta este scopul principal, sa putem utiliza un singur nume in loc de IP-ul public, de oriunde ne aflam.
          Daca nu functioneaza dupa reboot, imi poti da un copy/paste din prima parte a fisierului OpenVPN? Ascunzand IP-ul, bineinteles.

  14. Salut, am primit astazi TP-Link-ul ax10 si, pentru ca nu vreau modul bridge, incerc sa il setez cu static/dynamic IP. Dar aceste optiuni nu sunt prezente. Are doar optiunea PPPoE. Stie cineva daca asa sunt livrate acum de catre Digi sau imi scapa mie vreo setare?

  15. Salut! Azi am luat si eu routerul de la digi si nu imi merge de nicio culoare. Am trecut de la tp link n600 la acest router, i-am bagat cablul de net si cand ma conectez pe tplinkwifi.net si bag datele de autentificare, imi spune „something’s wrong with the hardware connection”. Am 2 routere. Fibra optica intra in routerul lor de la huawei si din el pleaca cablu in tp link. Nu e nicio problema cu hardware-ul. Daca bag cablul de net direct in PC sau in routerul vechi, am net. Am incercat si cu TP-LINK Tether insa nu trece mai departe pentru ca imi da aceeasi eroare. Ce pot face? E defect? Pe cablu este net, insa el nu vede.

  16. Salut. De cand am instalat noul router, mentionez ca nu reuseac sa mai accesez internet bankingu de la banca unde am cont (nici pe mobile, nici web), in rest alte aplicatii, siteuri merg fara prpbl. Daca trec pe datele mobile de la VDF functioneaza fara probl.
    Vreo idee?

  17. Salut!
    La un TP-Link AX10 luat de la Digi are rost sa opresc reteaua de 2.4, ajuta la ceva, avand in vedere ca toate din casa sunt conectate pe 5ghz?
    Multumesc

    • Acolo ar trebui sa fie optiunea, poate este firmware custom pentru Digi, eliminand acea optiune, caz in care ar insemna ca fac doar ei (Digi) automat update-ul firmware.
      O sa ma mai interesez despre acest subiect.

  18. Multumesc Robert. Am recitit articolul si intradevar greseam la external port unde treceam acelasi numar mic (80) ca la internal port. Am trecut un numar mai mare si acum merge. Respecte!

  19. Salut Robert. Ma poti ajuta cu configurarea Port Forwarding pe o camera de supraveghere cu DNS Dinamic de la Digi? Am avut-o pe ONT-ul Huawei dar de cand am luat acest router Wifi 6 nu mai reusesc sa o configurez in router? Multumesc.

  20. cand ai timp poti sa incerci si tu sa intri in calculatorul meu cu programul ala
    TeamViewer si sa incerci tu poate tie iti reuseste
    nu acuma maine sau luni cand ai timp. ms

  21. xerox workcentre 3025 cand instalez driver-ele ajung la wifi imi apare numele de la router dau pe el imi cere parola de la wifi tastez parola si incepe sa caute pana se stinge imprimanta dar tot nu se conecteaza scrie ca nu a gasit nici o retea
    si cu WPS tot asa cauta pana se stinge imprimanta.

    • Salut. Am patit si eu tot acelasi problema. A reusit sa-l „pacalesc”. Trebuie sa activezi din meniul Routerului la Advance->Guest Network si pornesti procedura de Xerox Easy Wireless Setup.
      Asa se va conecta imprimanta prin Wifi la retea. Dupa ce s-a conectat eu am mai bifat optiunea de „Hide SSID”. Cu aceasta optiune nu se mai vede acest Guest network si altii nu se pot conecta la reteaua mea doar imprimanta.
      Sunt curios oare de ce merge cu aceasta optiune si de ce nu cu reteaua de wifi standard 2.4 Ghz. Daca stie cineva raspunsul, sa-mi spuna si mie 🙂
      Sper ca v-am putut ajuta 😉

  22. din pacate nu am reusit resetarea imprimantei. nu este alta metoda ca imprimanta sa vada routerul tp link ax10 wifi 6? de exemplu cu WPS care e procedura sa rausesc sa ma conectez la imprimanta. ms

    • Asigura-te ca reteaua wifi este activata pe TP-Link si ca nu este selectat modul de criptare WEP (trebuie sa fie selectat WPA/WPA-2).
      Pe imprimanta pornesti cautarea retelelor (nu stiu exact cum se face asta, depinde de modelul imprimantei) si ulterior apesi butonul WPS.
      Daca nu functioneaza, acceseaza interfata routerului, Advanced – Wireless – WPS – apasa butonul start iar in maxim 2 minute incearca sa te conectezi cu imprimanta.

  23. si daca reusesc sa-i dau reset de fabrica la imprimanta oare se rezolva problema?
    pentru ca cu kaon-ul nu am avut probleme din astea sa nu vada routerul.
    ms

  24. salut am o problema Robert cu tp link-ul asta nou am o imprimanta cu wifi dar nu imi vede tp link-ul adica routerul nu ma pot conecta la wifi pe imprimanta
    xerox work centre 3025.
    ms

  25. salut pe cablu e ok pe wireless undeva 400-500 mega cu atata megea si kaon-ul pe 5G
    asta e super viteza la tp link? inseamna ca am dat bani degeaba pe routerul asta super rapid. ms

    • Nu e TP-Linkul slab ci era Kaon-ul foarte bun pentru valoarea sa.
      L-ai cumparat din comert sau l-ai luat de la Digi tot in chirie? La Digi e tot 5 lei pe luna, la fel ca vechiul Kaon, deci nu sunt bani in plus.
      Routerul are si alte functii pe care Kaon-ul nu le are, am scris mai multe in articol, daca voiai strict pentru viteza wireless, trebuia sa te interesezi inainte si aflai ca nu vor fi diferente majore. Eu folosesc AX20 care e dublu ca pret fata de AX10 si am aceleasi viteze pe wifi. Daca vrei viteze de peste 500-600 Mbps pe wifi trebuie sa investesti o suma semnificativa intr-un nou router.

  26. salut folosesc noul router tp link din care am cablu la pc si da folosesc o conexiune PPPoE configurat din tp link.
    mentionez ca am 1000 de mega de la digi dupa testare am o viteza cam la fel cum am avut cu routerul kaon AR-4010AP de aia zic ca poate din cauza aia nu am viteza mai mare la tp link.

    • Salut Andrei,
      La ce viteza te referi, pe cablu sau wireless? Si despre ca valori discutam? Pe cablu nu ar trebui sa fie diferente semnificative, indiferent de modelul utilizat.

    • Salut Andrei,
      Din cate stiu, interfata de administrare a routerului poate fi accesata doar in modul router (nu si in modul bridge), cel putin asa a fost la echipamentele Digi testate de mine.
      In prezent, cum ai conexiunea facuta? Ai cablu din ONT direct in calculator? Daca da si nu folosesti o conexiune PPPoE (adica se conecteaza automat), atunci cel mai probabil este in modul router.

  27. Tp-Link AX10/50 are probleme pe AX, vedeți reddit sau forumul de suport tp-link cu Oculus Quest 2. Dacă faci streaming cu Virtual Desktop/ALVR are micro-stutter din cauza cum funcționează AX. Pe AC merge, dar cu AX are probleme. Oamenii așteaptă ceva răspuns de la TP-Link, dar sunt ignorați.

    community.tp-link.com/us/home/forum/topic/234812

    Concluzia mea este că un router ieftin, cu 5Ghz, e mai bun ca AX10. Dacă vreți WiFI 6 care e ok atunci un ASUS e 800-1100 lei și nu merită.

    • Multumim pentru informatii, nu am avut posibilitatea sa testez acest model cu un dispozitiv compatibil Wi-Fi 6, avand in vedere ca este unul dintre ultimele modele lansate, ar trebui sa vina cu un upgrade firmware care sa rezolve aceste probleme, presupunand ca sunt de natura software.
      Sunt curios daca problemele descrise de tine exista si pe AX20.
      Personal consider ca acest model este ok in raport calitate-pret chiar si pentru un 802.11ac, eu consider un plus semnificativ faptul ca suporta server OpenVPN.

  28. O intrebare scurta din partea unui novice. Ca sa-ti montezi un router wi-fi 6 si sa si beneficiezi de performantele acestuia, este nevoie ca RCS sa-ti activeze acest serviciu(facilitate) sau e pur si simplu nevoie sa-l instalezi si sa-l configurezi. Mentionez ca eu am Fiber 1000 si niciun router de la ei. Imi vine direct cablu in routerul meu (TENDA AC1900).

    • Sunt 2 variante prin care poti instala un router personal (fie ca e dat de Digi in chirie sau cumparat de altundeva), fie configurezi PPPoE pe routerul personal si soliciti celor de la Digi sa-ti treaca echipamentul de fibra optica in modul bridge, fie nu le ceri nimic si configurezi IP Dinamic la tipul conexiunii pe routerul personal. Daca esti novice, este recomandata a doua metoda deoarece este mai simplu de configurat, practic acestia sunt pasii pe care trebuie sa ii configurezi.
      Celalalt capat al cablului din echipamentul de fibra Digi il introduci in portul WAN al routerului, pornesti routerul personal, accesezi IP-ul de administrare si te loghezi (datele de conectare ar trebui sa fie trecute pe router sau in cartea routerului) iar la tipul conexiunii selectezi IP Dinamic, in rest este Next – Next – Next in mare parte.

      • Multumesc mult. Asta am facut si functioneaza ok de ceva ani.Voiam sa stiu daca merita sa schimb routerul, respectiv sistemul si sa trec la wi fi 6 si daca pentru acest lucru este suficient sa inlocuiesc ce am cu un router cu wi fi 6 sau e nevoie sa fac ceva demersuri si pe la RCS?

        • Nu trebuie sa faca ei nimic pentru a beneficia de standardul AX (Wi-Fi 6). Singura conditie e sa ai un router compatibil si sa folosesti un dispozitiv compatibil.

  29. […] wireless, avand in vedere ca deja exista pe piata routere Wi-Fi 6 la preturi decente (exemplu, TP-Link AX10 – oferit si de Digi) recomandam achizitia unui astfel de router, din ce in ce mai multe dispozitive vor fi compatibile […]

  30. Cu actualul router livrat si montat de DIGI ZTE ZXHN H298A obțin maxim, lângă router:
    DIGI24: 66/94 DIGI5: 374/348
    Deci maxim 374 Mbps !
    Este maxim ce pot obține de la acest router in condițiile in care am FIBERLINK 1000 ?
    Ar merita sa trec pe noul router WIFI 6 oferit de DIGI ? Părerea mea ar fi ca as avea măcar o acoperire mai buna in tot apartamentul, dar viteza maxima tot ar fi in jur de 500 Mbps.
    Chiria pentru router ar fi tot 5 lei / lună…
    Merita sa trec pe WIFI 6 ?
    Multumesc

    • Nu poti avea pretentii de la acel ZTE dat de Digi, ma asteptam sa ofere viteze mai slabe sa fiu sincer.
      Eu cred ca vei avea viteze mai bune pe TP-Link AX10, in special daca ai un dispozitiv compatibil wifi 6 (mare atentie aici, degeaba routerul e wifi 6 daca telefonul sau laptopul nu este compatibil cu acest standard wifi nou).
      Cat despre TP-Link, eu folosesc AX20 (ca pret, e dublu fata de AX10), langa router am 500-600 Mbps insa in camera alaturata viteza scade considerabil, 200-300 Mbps, insa e normal avand in vedere ca e pe 5GHz (si il am pus undeva in coltul indepartat al camerei, sa zic asa). Daca vrei o acoperire mai buna, pune routerul undeva in centrul zonei unde doresti sa ai acoperire buna, daca nu se poate sau nu iti rezolva dorinta de acoperire, poti cumpara un range extender care sa suporte 5GHz (nu sunt foarte scumpe) si il pui in zona in care semnalul incepe sa devina slab.

      • Mulțumesc pentru răspuns.
        Rezultatele de mai sus le-am obținut lângă router folosind un device compatibil WIFI 6 (un IPAD PRO 2020 cu următoarele caracteristici: Wi‑Fi 6 (802.11a/b/g/n/​​ac/ax); 2.4GHz and 5GHz; simultaneous dual band; speeds up to 1.2 Gbps).
        O sa contactez DIGI pt a-mi înlocui routerul actual ZTE ZXHN H298A cu routerul nou WIFI 6 TP-Link AX10.
        Apoi vad in ce măsura ar fi potrivit un range extender.
        Mulțumesc mult.

        • Inteleg, atunci un router compatibil wifi 6 este cea mai buna varianta in situatia ta, poti face o solicitare catre ei pentru inlocuire (din contul Digi nu poti face asta, se poate plasa o comanda pentru router doar daca nu ai deja unul).

  31. Din articol vad ca noul router oferit de DIGI are viteza maxima:
    5GHz: 520 Mbps download / 489 Mbps upload

    Se justifica sa am abonament FIBERLINK 1000 daca maxim pot avea in jur de 500 Mbps ?

    • Aceea nu este viteza maxima posibila ci viteza obtinuta de cativa utilizatori, viteza poate varia si depinde si de alti factori (echipamentele folosite, frecventele din zona, structura peretilor unde se foloseste, etc).
      La Fiberlink 500 veti avea viteze ceva mai mici decat cele mentionate in articol.
      Recomandarea mea este sa optati pentru Fiberlink 500 si daca nu sunteti multumit, puteti face upgrade la Fiberlink 1000.
      Depinde si pentru ce aveti nevoie de internet, eu am trecut de la Fiberlink 300 la Fiberlink 1000 insa in ceea ce priveste navigarea pe internet, nu sunt diferente considerabile. Insa, daca aveti nevoie pentru jocuri online sau pentru download/transfer de date, se vor vedea diferentele.

  32. Salut, am două rutere modelul mi sus descria. La ambele întâmpin aceeași problemă. Pe rețeaua de 2.4GHz semnalul e slab rău de tot… Respectiv acoperirea… Sunt defecte? E nevoie de setări suplimentare? Pe 5ghz semnalul e bun și viteza foarte bună. Rețeaua de 2.4 îmi oferea semnal în curte și un etaj mai jos în casă… Acum nu pot sa trec dintr-o camera în cealaltă… Mulțumesc

    • Are functie de access point, cat despre WLAN separation, nu cred ca are activa aceasta functie, in afara de IP-ul de administrare si credentialele nu cred ca au schimbat cei de la Digi ceva la router.

        • Iti creezi un cont in sectiunea Contul Meu, te loghezi, selectezi Serviciile Mele – DigiNET Fiberlink – Comanda echipament – o sa iti apara routerul Gigabit Wifi6 – selectezi Comanda si aia a fost.
          Daca nu reusesti, suna la relatii cu clientii Digi la numarul 0314004414 si poti face o comanda telefonic.

          • nici mie nu imi apare pe cont am sunat la ei si au spus ca am fiberlink gigabit popular si deea nu imi apare…sa fie asta o cauza?

          • Nu cred, din cate stiu se ofera routere in chirie si la abonamentele Populare.
            Nu iti apare deloc optiunea de a comanda un router la sectiunea DigiNET – Comanda echipamente?

          • Ciudat.
            Fa-le o sesizare online sa verifice, de la relatii cu clientii e posibil sa ti se ofere informatii eronate uneori.

          • Salut, la mine scrie “ați atins numărul maxim de dispozitive” după ce selectez comanda echipament. Am router’ul kaon ar 4010. Cum pot comanda routerul nou wifi6 ?

          • Salut Adrian,
            Nu poti face comanda online de un al doilea router, daca ai deja unul, ei se asteapta sa predai routerul existent pentru a-l putea prelua pe cel nou. Problema e ca nu prea sunt astfel de echipamente si o sa ramai fara router o perioada si nu se stie cat de lunga e acea perioada.
            Incearca sa deschizi o soliticare online catre ei prin formularul de contact (sectiunea Contact) in care sa explici ca nu doresti predarea Kaonului pana nu esti sigur ca poti ridica TP-Link-ul AX10.

          • Fa-le o sesizare online pe site-ul Digi – sectiunea Contact si vezi ce raspuns iti dau, nu stiu de ce nu poti da comanda in situatia ta.

  33. f utile informatiile sper sa pun si eu mana pe unul am dat comanda acum
    nu stiam cum se foloseste vpnul dar acum stiu dupa ce il iau o sa revin daca nu reusesc sa l config