Istoria telefonului mobil in Romania
Inainte sa oferim detalii despre istoria telefonului mobil in Romania vom scrie cateva informatii despre telefonul mobil in general, cum a fost dezvoltat acest concept in lume.

In 1910 suedezul Lars Ericsson si-a instalat in masina sa un dispozitiv asemanator si cu o antena reuseste sa se conecteze la reteaua nationala in timp ce se deplasa. In 1947 doi ingineri americani propuneau celule hexagonale ca relee pentru telefoanele mobile.

1957 este anul lansarii telefonului LK 1 (radiofon), un telefon portabil prevazut cu o antena si o rotita cu numere, telefon care functiona pe o raza de 20-30 de km, fiind posibila comunicarea cu o statie baza. Telefonul a fost creat de inginerul Leonic Kuprianovici din Rusia.

In 1983 a aparut primul telefon mobil destinat comercializarii, fiind denumit Motorola Dyna TAC si cantarea 1 Kg. In 1989 a aparut un model mult mai performant si mai usor, Motorola Micro TAC.
Primul operator de telefonie mobila din Romania a fost Telefonica Romania si a aparut in 1992, folosea tehnologia 1G, o retea analog care functiona doar in Bucuresti. Pana in 1996 a fost singurul furnizor de telefonie mobila. In 1996 Ministerul Comunicatiilor a organizat prima licitatie publica in vederea acordarii licentelor de operare pentru primele retele de comunicatii mobile in sistemul GSM.

GSM (Global System for Mobile Communication) – Sistemul Global pentru Comunicatii (traducere) este sistemul cel mai raspandit in lume. Pe 15 aprilie 1997 apare primul operator GSM din Romania sub numele Connex. Primii abonati ai retelei au fost in 9 orase ale Romaniei: Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Timisoara si Sibiu.

In data de 16 mai 1997 apare al 2-lea operator, MobilRom (Dialog) cu aceeasi acoperire precum Connex, în afara de Sibiu. Acest operator a lansat serviciul Roaming cu 7 tari din Europa si serviciul ALO GSM cu cartele preplatite.

Istoria telefonului mobil in Romania
In anul 2000 Telefonica Romania a fost cumparata de Zapp. In acelasi an este lansat Cosmorom, prima marca OTE din Romania,  Pe 5 aprilie 2002 reteaua Dialog isi schimba denumirea in Orange. In 2005, Connex este cumparat de Vodafone. In 2005 a aparut si Cosmote (in urma rebrandingului operatorului Cosmorom), orientandu-se mai mult spre segmentul clientilor de servicii preplatite (cartele prepay).

In 2008 apare un nou operator Digi Mobil cu o campanie agresiva oferind telefoane gratuite si minute gratuite. In 2007, Cosmote cumpara Zapp si aduce in Romania primul iPhone si tehnologia 3G. In 13 septembrie 2014 Cosmote dispare si apare Telekom Romania.

In prezent Romania are 4 mari operatori mobili: Telekom, Orange, Vodafone si Digi. Pe parcursul primilor ani dupa revolutie, principalul furnizor de telefoane mobile era Nokia. In 2002 apare primul telefon mobil cu ecran tactil fabricat de Ericsson. Primul iPhone este lansat in 2007 de Apple.

Puteti lasa un comentariu in sectiunea de mai jos pentru orice informatie suplimentare/completare.

Update 13.04.2020: Inițial Dialog s-a marketat ca fiind vorba despre două rețele diferite: una Dialog-ul propriu-zis (postpay) și alta Alo (prepay). Inițial, erau tarife diferite pentru apelurile către numerele din alta categorie tarifară (de exemplu: de pe o cartelă Alo, era un tarif mic în „rețeaua” Alo, un tarif mare către alte rețele naționale și un tarif între ele, aplicabil apelurilor către „rețeaua” Dialog). De altfel, cartelele Alo aveau planul tarifar cuantificabil în „unități” iar cartelele Connex (Connex Go!) aveau tarifele exprimate în dolari. Comparațiile de tarife erau dificil de făcut, necesitând niste tabele in Excel care trebuiau actualizate cel putin anual, daca nu – chiar la 6 luni. Adică: apel in rețea = 1 unitate, apel în alte rețele = 2 unități (nu știu în faza inițială cât a fost apelul catre postpay). Doar că valoarea unei unități diferea in funcție de numarul de unități achiziționate (mai multe achizitionate o dată – să zicem 20 – costau mai puțin per unitate decât, să zicem, 5 unități). La Connex Go! erau: 60c alte retele la tarif normal si 40c in retea; 40c in alte retele la tarif redus si 20c in retea (unde tariful normal era ziua L-V, iar tariful redus era seara si in weekend). Cand a aparut Cosmorom, a introdus tariful progresiv, in functie de cat vorbești. Cartela Cosmo avea 45c in alte retele si 19c in retea la.primul apel, dar daca vorbeai foaarte mult, ajungeai la 15c in alte retele si 9c in retea.
Ii multumim lui Laurentiu pentru informatii;

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

7 COMENTARII

      • Da și nu. MobiFon a fost denumirea firmei, nu denumirea comercială. Firma se numea MobiFon SA, iar operatorul avea denumirea comercială de Connex. Competitorul cu denumirea comercială de Dialog (scris diALOg) era firma intitulată MobilRom. La Cosmorom, firma era tor Cosmorom, dar magazinele erau pe altă firma: Cosmic (sau Cosmic Telecom).

        Ca o curiozitate, inițial Dialog s-a marketat ca fiind vorba despre două rețele diferite: una Dialog-ul propriu-zis (postpay) și alta Alo (prepay). Inițial, erau tarife diferite pentru apelurile către numerele din alta categorie tarifară (de exemplu: de pe o cartelă Alo, era un tarif mic în „rețeaua” Alo, un tarif mare către alte rețele naționale și un tarif între ele, aplicabil apelurilor către „rețeaua” Dialog). De altfel, cartelele Alo aveau planul tarifar cuantificabil în „unități” iar cartelele Connex (Connex Go!) aveau tarifele exprimate în dolari. Comparațiile de tarife erau dificil de făcut, necesitând niste tavele in excel care trebuiau actualizate cel putin anual, daca nu – chiar la 6 luni. Adică: apel in rețea = 1 unitate, apel în alte rețele = 2 unități (nu știu în faza inițială cât a fost apelul catre postpay). Doar că valoarea unei unități diferea in funcție de numarul de unități achiziționate (mai multe achizitionate o dată – să zicem 20
        – costau mai puțin per unitate decât, să zicem, 5 unități). La Connex Go! erau: 60c alte retele la tarif normal si 40c in retea; 40c in alte retele la tarif redus si 20c in retea (unde tariful normal era ziua Lu-Vi, iar tariful redus era seara si in wknd). Cand a aparut Cosmorom a introdus tariful progresiv, in functie de cat vorbești. Cartela Cosmo avea 45c in alte retele si 19c in retea la.primul apel, dar daca vorbeai foaarte mult, ajungeai la 15c in alte retele si 9c in retea.

        Intre Telefonica si Zapp a existat, ca brand, SunTel. Care răspândea ideea că telefoanele lor (NMT) „nu au radiații”.

        Mult mai devreme, in prima jumatate a anilor 90 mai exista Birta Tel. Nu am informatii clare, era parca doar pentru auto… parca. Nu mai stiu daca avea o retea proprie sau folosea reteaua Telefonica. Sau daca era un brand al Telefonica pentru high-market.