Un oras din Norvegia, care este invaluit in umbra pentru jumatate din an, a gasit o metoda ingenioasa sa obtina un pic de lumina solara. De ce insa s-a luat o astfel de masura extrema? Pentru ca soarele are efecte puternice asupra mintii si corpului nostru – si le schimba atunci cand este absent.

Este vorba de orasul Rjukan din sudul Norvegiei – o zona cu 3000 de locuitori aflata in adancitura dintre doi munti impunatori. Aici locuitorii au o relatie complexa cu Soarele. Vorbesc despre acesta: cand o sa se intoarca si cat timp a trecut de cand l-au vazut? Sunt aproape obsedati de acest lucru si asta e posibil pentru ca, pentru aproape jumatate de an, lumina soarelui straluceste departe in varful peretelui de nord al vaii in care este orasul asezat. Pare foarte aproape, dar de fapt pe masura ce vine si toamna lumina solara se muta tot mai sus pe peretele vaii in fiecare zi, ca un calendar care marcheaza datele solstitiului de iarna. Si pe masura ce ianuarie, februarie si martie trec, lumina solara incepe sa coboare incet si cate putin.

Spre deosebire de nordul indepartat al Norvegiei unde este intuneric pentru luni de zile, aici soarele continua sa rasara si sa apuna in fiecare zi, dar caldura lui niciodata nu ajunge sa fie simtita direct pe piele de locuitorii din Rjukan.

Orasul Rjukan a fost construit intre 1905 si 1916 dupa ce antreprenorul Sam Eyde a cumparat cascada locala si a construit o centrala hidroelectrica acolo. Au urmat fabrici care produceau ingrasamant artificial. Dar managerii fabricilor erau ingrijorati ca produsele lor nu primeau destul soare astfel ca au construit o masina pe cabluri pentru a le da acces la lumina solara. Iar de aceasta masina se foloseau inclusiv locuitorii orasului care erau ei dusi catre soare in lunile de iarna, in loc sa aduca soarele la ei.

Unul dintre locuitorii orasului – Martin Andersen,  de curand mutat acolo cu familia si propria afacere, a incercat sa gaseasca o metoda de a prelungi pe timpul zilei si al anotimpurilor prezenta luminii solare. A conceput niste planuri care presupun un heliostat – o oglinda montata in asa fel ca se intoarce dupa soare si reflecta in mod continuu lumina acestuia, lumina pe care a orientat-o sa cada exact in piata orasului.

Constructia presupune 3 oglinzi, fiecare de 17 metri patrati, montate cu mandrie pe muntele de la marginea orasului. In ianuarie soarele este indeajuns de sus incat sa lumineze in piata doar pentru 2 ore pe zi, de la 12 la 14, dar lumina produsa de oglinzi este aurie si binevenita. Dupa atatea ore de permanenta umbra, sa pasesti in lumina soarelui iti schimba perceptia asupra lumii. Dintr-odata lucrurile par mai mult tridimensionale.

Si totusi nu toti locuitorii au fost incantati de noua varianta de lumina solara. Cei mai multi care s-au bucurat si care au si iesit sa faca o baie de soare au fost tot turistii. Locuitorii pare ca au devenit imuni la setea normala de soare.

Acelasi lucru se intampla si intr-o alta zona din Norvegia: Tromso. Este unul dintre cele mai nordice orase ale lumii, la 400 de km de Cercul Polar. Iarna in Tromso este intunecata. Soarele nici macar nu rasare dincolo de orizont intre 21 noiembrie si 21 ianuarie – fenomen cunoscut ca Noaptea Polara, cu toata ca mai multe ore pe zi nu este intuneric profund, ci mai mult un amurg usor.  Si totusi, in mod ciudat, studiile nu au aratat nici o diferenta intre rata de probleme mintale aparute in      iarna si in vara. Chiar si cand adevaratul intuneric coboara, oamenii raman activi.

Pare ca aceasta aparenta rezistenta la depresia de iarna este genetica.  Si deasemenea este important sa gasesti activitati pe care esti dispus sa le faci iarna, care sa te scoata din modul hibernare.

Dar  si oamenii sanatosi care nu au probleme la schimbarea anotimpurilor par totusi sa experimenteze o schimbare a starii pe parcursul anului, cu cea mai inrautatita stare si pierdere de energie de-a lungul toamnei si al iernii si cu o imbunatatire in primavara si in vara.

Medicii isi exprima in acelasi sens opinia. Ei sunt de acord ca exista o componenta psihologica puternica a depresiei sezoniere, legata de ciclul lumina – intuneric. Dar de asemenea considera ca o persoana are un anumit control fata de cum raspunde la acest lucru si cum reuseste sa ii faca fata – anume ca isi poate schimba gandirea si comportamentul pentru a se simti un pic mai bine in aceasta perioada a anului.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

2 COMENTARII

  1. Este important de remarcat fenomenul interactiunii radiațiilor solare asupra stratului superficial al epidermei și implicit asupra organului de simț tactil , mimetico-palpabil și kinestezic , răspunzător de itinerariul stimulilor de excitație nervoasa străbătând un itinerariu zigzagat,labirintic, ,,derulandu’se prin reacția de feed-back ,inapoi asupra țesutului neuronal înglobat în structura funcțională a blocului organic al encefalului situat in zona. corticala predilect constituită sa ofere senzații și să predispună la reacții euristice,creative,inovatoare …