Noua retea internet RCS-RDS EPON prin HG323UEG

Noua retea de internet RCS-RDS EPON prin HG323UEG – O noua tehnologie pentru internet este pusa la dispozitie de catre RCS-RDS pentru abonatii sai, reteaua EPON (sau GEPON – a nu se confunda cu GPON).  Compania a inceput dezvoltarea retelei in judetul Vaslui insa se zvoneste ca se va continua cu lansarea in judetul Iasi si ulterior in toata tara, in scopul de a inlocui echipamentele ACC EOC capabile de viteze de doar maxim 100 Mbps (in cel mai bun caz, deoarece unele modemuri EOC suporta maxim 20 Mbps).

Ce inseamna EPON? Practic, la fel ca si reteaua GPON oferita tot de RCS-RDS, este o reteaua de fibra optica FTTH (Fiber to the Home, adica pana la client in casa) menita sa scurteze cat mai mult posibil consumul lungimii de fibra optica capabila de viteze Gigabit, insa exista anumite diferente intre EPON si GPON.

O diferenta importanta este ca, spre deosebire de reteaua GPON si cele doua echipamente ONT oferite de RDS (ZTE si Huawei), cablul tv nu va putea fi furnizat din acelasi terminal. Mai exact, din echipamentul de pe stalp se vor trage la noi in casa doua cabluri, unul de fibra optica (pentru internet si telefonie fixa) si unul pentru cablu tv (coaxial). Acest lucru ne scade intr-o oarecare masura estetica locuintei, fata de GPON unde toate serviciile puteau fi trase din acelasi echipament iar in casa era tras un singur cablu de fibra optica.

Un alt avantaj al folosirii retelei EPON (din pacate, nu un avantaj al nostru din postura de consumator) reprezinta costurile reduse ale acestei retele, ONT-urile folosite pentru EPON sunt mai ieftine decat cele folosite pentru GPON (cel putin in zonele de bloc, cele mai scumpe sunt ZTE F668, echipamente care au si functie wireless). De asemenea, avantajele furnizorului cresc prin faptul ca sunt mult mai usor de configurat decat alte echipamente, configurarea se face aproape automat.

Echipamentul oferit de compania sub brandul Digi pentru reteaua EPON este un ONT produs de compania chinezeasca V-Solution, model HG323UEG. Terminalul este destul de micut (si usor, cantareste 300 g), la fel ca restul ONT-urilor oferite de RCS iar mai departe vom oferi cateva detalii tehnice.

Un lucru bun (de asteptat, insa) este faptul ca suporta atat protocolul IPv4 cat si IPv6. HG323UEG ne va oferi viteze Gigabit de maxim 1Gb/s, o diferenta considerabila intre reteaua EOC pe care o inlocuieste si reteaua EPON iar telefonia fixa va putea fi trasa tot prin conectori RJ45. Consumul terminalului in discutie este de maxim 10 W iar temperatura la care rezista este de minim -30 grade C si maxim 60 grade C.

Noua retea de internet RCS-RDS EPON prin HG323UEG

ONT-ul HG323 UE permite si accesarea protocolului de apelare: SIP (compatibil IMS) compatibil cu toate aplicatiile populare de apeluri prin VOIP. Sunt disponibile doua porturi (unul gigabit si unul 100 Mbps) , fara functie wi-fi si dupa cum spuneam, fara sa aiba activ portul CATV, acesta se va trage separat prin cablu coaxial.

Concluzionand, RCS-RDS – lider pe internet in Romania, vine cu o noua tehnologie, sper ca la fel de stabila ca GPON si cel mai important lucru este ca va fi disponibila in zonele in care pana acum era disponibil doar hibridul de fibra cu cablu coaxial – reteaua EOC.

Daca aveti si alte informatii utile sau daca intampinati probleme, nu ezitati sa ne lasati comentariu pentru a va ajuta.

Update: In momentul de fata, reteaua EPON este existenta in Vaslui, Satu Mare, Bihor, Brasov si Hunedoara.

Update: Pe aceasta infrastructura se poate opta pentru Fiberlink 100, Fiberlink 200 si Fiberlink 500, fara sa putem opta pentru Fiberlink 1000.

Update 22.02.2020: In interfata de administrare a echipamentului HG323UE avem urmatoarele optiuni (conectarea se face prin IP-ul 192.168.1.1, folosind datele de conectare user si digi precum asemenea majoritatii echipamentelor oferite de Digi):

  • Status (Device Info, User Info, VoIP Info);
  • Network (Internet, WLAN);
  • Security (URL Filter, Firewall, MAC Filter);
  • Application (NAT, UPnP);
  • Management (User Manage, Device Manage);
  • Help (State, Network, Security, Application, Management): in aceasta sectiune avem detaliate optiunile disponibile, pentru a vedea ce putem face in fiecare sectiune;

Desi avem optiunea de URL Filtering, functia nu pare sa functioneze.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

30 COMENTARII

    • Depinde de infrastructura, zona, localitate sau numarul de contracte din acea perioada, este destul de greu de spus exact. Cei de la sediu vor spune cateva zile insa depinde de mai multi factori.

  1. Buna ziua,
    Am de la rds un modem HG323UW la care am conectat un cablu utp in lan 1 si in wan router tenda de la care am acoperire mai mare pe wireless,routerul de la rds nu este trecut in mod Bridge si vreau sa stiu daca am avantaje cu el in mod bridge si autentificare ppoe in tenda (Abonamendul la net este Popular)

    • Buna ziua,
      Ca sa functioneze routerul Tenda, ONT-ul de la Digi trebuie sa fie in modul bridge, altfel nu o sa puteti sa folositi routerul. Avantaje sunt in cazul in care este mai calitativ routerul Tenda, eventual puteti sa faceti cateva teste de viteza atat folosind routerul personal cat si fara el.

      • Tenda ac9 functioneaza ,viteza este in medie 50Mbps DOWNLOAD,
        UPLOAD in configuatia actuala,wi-fi ONT-ului l-am oprit pentru ca nu aveam acoperire

        • Daca functioneaza inseamna ca ONT-ul este in modul bridge. Doar cu ONT-ul, fara router, ai incercat un test de viteza pentru a vedea ce valori ai?

          • Tenda are tipul de conexiune DHCP,autentificarea PPOE o face ONT-ul ,totusi tenda functioneaza,
            Asi dori sa stiu daca se poate bloca reteaua wirless din cauza ca dau si routerul si ONT-UL IP
            Test cu ONT-UL pe wirless am facut o data si am avut 30Mbs,dar nu am facut cu amandoua ii aceasi zi ca sa vad care are viteza mai buna

          • Ar trebui sa aveti o optiune de dezactivarea wifi si pentru routerul Tenda, ati incercat din interfata de administrare?

          • Tenda are optiune dezactivare wifi si in aplicatia de pe telefon,oricum pe wifi functioneaza amandoua in acelasi timp cu ssid si parole diferite dar am oprit ONT-ul pentru ca este mai slab semnalul

          • Ok, nu am inteles exact care era intrebarea? Daca este o problema sa fie ca ambele dau IP-uri? In acest moment ONT-ul nu mai face DHCP, pentru ca este pus in modul bridge.

    • Buna seara,
      Acest echipament se ofera in custodie in cazul in care semnati un abonament cu RDS, insa trebuie sa existe acoperire in zona.
      In ce oras doriti?

    • IP-ul de oferit de RDS se schimba automat la un interval de 2-3 ore sau la restartarea echipamentelor. IP fix au doar clientii care au optat pentru acest lucru.

  2. Cum il folosim ca Bridge? (eu am echipamentul albastru)
    Eu nu reusesc sa vad un echipament de pe reteaua interna de pe extern. Nu reusesc sa ii configurez port forwarding cum vreau eu.
    Daca ati putea sa imi raspundeti ar fi super.

    • Intr-adevar, nu este acces decat pe anumite optiuni in aceste ont-uri. Din acest motiv folosesc ont-ul pe modul bridge si imi setez propriul router asa cum vreau eu.