Orange cumpara reteaua fixa Telekom
Tranzactia Orange – Telekom este aproape finalizata, lipsind doar anuntul oficial in acest sens. Astfel, Orange va cumpara Telekom Romania (NU Telekom Romania Mobile), astfel incat reteaua fixa (televiziune prin cablu, internet fix si telefonie fixa) va fi preluata de Orange. Aceasta tranzactie se ridica la 500 de milioane de euro.

Preluarea segmentului fix Telekom de catre Orange este o tranzactie de care se discuta de foarte mult timp in presa online iar aceasta tranzactie este ca si finalizata, lipsind doar semnatura decisiva si anuntul oficial, care ar urma sa fie facut in cursul zilei de maine, anunta ZF.

In prezent, Orange Romania are clienti abonati la serviciile fixe pe reteaua proprie (constructia acestei retele a inceput relativ recent iar Orange pare ca se extinde din ce in ce mai mult cu oferte imbatabile – un exemplu ar fi in judetul Olt unde se ofera internet fix (maxim 500 Mbps download, router internet inclus), televiziune prin cablu (97 de canale TV, receptor in custodie) si telefonie mobila (abonament Fun 6) la doar 29 de lei pe luna).

Orange cumpara reteaua fixa Telekom
De asemenea, pe langa reteaua proprie, Orange Romania a furnizat servicii fixe pe infrastructura inchiriata de la Telekom, cel mai probabil abonatii nu vor avea nimic suplimentar de semnat.

Tot astazi ZF a anuntat ca anul acesta fiind ultimul mandat al CEO-ului Telekom, Miroslav Majoros, care se afla la conducerea Telekom din 2016. Vladan Pekovic este acum CEO-ul interimar Telekom Romania, avand pana in prezent functia de director de tehnologie.

Momentan, compania Telekom Romania Mobile (telefonie mobila si internet mobil) va ramane al nemtilor de la Deutsche Telekom. Desi au aparut zvonuri privind o posibila preluare a segmentului mobil Telekom de catre Digi Romania (RCS – RDS), nu exista informatii concrete in acest sens.

Reamintim ca Digi a achizitionat recent un alt furnizor major de servicii fixe, Akta (DCS).
Voi ce parere aveti despre achizitia segmentului fix Telekom de catre Orange Romania, ce schimbari credeti ca vor aparea in urma acestei achizitii?
Sursa: zf.ro

Update 06.11.2020: Conform ministrului Transporturilor, Lucian Bode, Statul Roman va ramane in continuare in actionariatul noii entitati aparute in urma preluarii segmentului fix Telekom de catre Orange Romania; In prezent, statul detine aproape 46% din Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) si va urma sa detina 20% din noua entitate;

Update 09.11.2020: Telekom anunta printr-un comunicat remis catre media-max.ro finalizarea acordului intre OTE si Orange Romania, insumand vanzarea a 54% din actiunile Telekom Romania Communications catre Orange. Se estimeaza ca tranzactia se va finaliza in a doua jumatate a anului urmator. Valoarea actiunilor OTE este de 268.000.000 de euro iar segmentul fix Telekom insumeaza 930 de mii de clienti de internet si 1.200.000 abonati de televiziune.
Actionariatul Telekom Romania Mobila Communications ramane nemodificat insa aproximativ 881.000 de clienti convergenti fix-mobil Telekom Romania Communications care furnizau si servicii mobile printr-un acord MVNO cu Telekom Romania Mobile Communications, urmand sa fie preluati si acesti clienti de Orange.
Aceasta tranzactie va include si NextGen, avand in vedere ca NextGen Communications este detinuta integral de Telekom Romania Communications;

Update 13.06.2021: Tranzactia a ajuns la Comisia Europeana zilele trecute, urmatorul pas fiind aprobarea CE;

Update 28.07.2021: Tranzactia Orange – Telekom a fost aprobata de Comisia Europeana insa doar daca Orange va ceda procentul de 30% din Telekom Romania Mobile Communications catre OTE;

Update 30.09.2021: Telekom a confirmat finalizarea tranzactiei prin care OTE a vandut 54% din actiunile Telekom Romania Communications S.A. (fix) catre Orange, valoarea finala fiind de 295.6 milioane de euro;

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

71 COMENTARII

  1. Salutare. Stiu ca nu e topicul potrivit insa nu am gasit topicul dedicat telefoniei mobile. Doream doar sa semnalez ca de astazi Orange a preluat fizic si divizia de telefonie mobila Telekom nu doar cea fixa. Fratele meu are Telekom iar ei nu au imementat Apel Wifi. Nu putea rezilia pentru ca era in perioada contractuala si avea telefon in rate de la ei. Azi a primit o multime de SMS-uri legate de preluare si i-a aparut in sfarsit Apel WIFI ca si functie disponibila.

    • Salut,
      Divizia mobila, Telekom Romania Mobile Communications nu a fost preluata. Probabil te referi la abonatii de mobil Telekom Romania Communications (actualii Orange Romania Communications). Orange a preluat si abonati care aveau telefonie mobila insa toti cei preluati erau abonati TKR, nu TKRM.

  2. Telekom a confirmat finalizarea tranzactiei prin care OTE a vandut 54% din actiunile Telekom Romania Communications S.A. (fix) catre Orange, valoarea finala fiind de 295.6 milioane de euro.

    • Nimeni nu stie pana la ce data vor sta. Insa tranzactia dintre UPC si Voda a durat cam 1 an jumatate pana la finalizare. In toamna se face 1 an de cand T si Orange au semnat contractul intre ele.

    • Avand in vedere ca asociatul unic al companiei NextGen Communications este Telekom Romania Communications (compania pentru care Orange a ajuns la un acord cu OTE), atunci vor prelua si abonatii + reteaua NextGen.

  3. Buna ziua. Preluarea TELEKOM fix de catre ORANGE…va ingreuna, in primul rand internetul fix. Am avut o „incurcatura” cu mutare de abonamente in decembrie 2019, ca si idee…sa vad cum merge (bineinteles, fiind „ametit” de gura operatorilor la un apel telefonic) si am intrat la ei. Locuind in oras si avand cablu prin fibra optica. Apoi m-am mutat inapoi in martie 2020. Dupa ce am intrat, am realizat ce cerusem si ce primisem…s-a observat, din start ca reteaua de internet fix a retelei ORANGE…e ingreunata mai ales seara. ORANGE, fiind o retea mobila foarte puternica, preluarea lui TELEKOM fix….va fi „asuprita” de ORANGE. Ca un exemplu logic: Sa se creeze o balanta intre cele doua retele, se i-a de la una si se puna la alta. Adica daca reteaua ORANGE are o putere de 60% – 75% conectare in ROMANIA iar TELEKOM are o putere de 40% – 55%…se va creea o balanta intre ele si se va ingreuna putin. Nu sunt de acord. Adevarul este ca TELEKOM, fiind o retea care a stat putin in umbra si a avut puterea ei de activitate, in ultimii ani, cine a stiut, a profitat.

  4. TDC, Classica, Sport Extra, Travel XP vor disparea dupa preluarea de catre Orange? Aceste canale se regasesc acum in grila Telekom, au fost introduse dupa iesirea posturilor Discovery. Se va reveni la grila ante 1 ianuarie 2020?

    • Daca pana in septembrie 2021 Orange nu va semna un contract cu posturile mentionate de tine da acestea vor disparea din grila Telekom. Dar mai este pana atunci.

      • Pe de alta parte, de ce nu le-ar prelua Orange si pe acestea, ca sa-si imbogateasca grila de programe? Orice canal nou e binevenit, acum in grila fibra proprie ORO au 136 programe, ar putea depasi 140. Sa nu uitam si de posturile National Geographic pe care NU le au!

          • Unde au specificat ei de septembrie 2021? In comunicat au spus ca in a doua jumatate a lui 2021, care incepe din iulie. Poate fi iulie, august, septembrie, octombrie etc.

          • Avand in vedere ce sa intamplat cu upc si vodafone ( pastrand proportile pentru ca aici nu mai intervine aprobarea UE si pentru ca statul roman are semnat un pre contract am dat un termen rezonabil) Poate fi iulie august dar trecerea efectiva a abonatilor poate dura putin mai mult + avizele de la cna inbunatatirea retelei acolo unde este cazul.

  5. Apropo de telekom sport,in momentul in care prezentatorii cum e samuila s au analistii panduru,dinu s.a.vor ajunge la look,digi va scoate probabil aceste posturi look,pt ca parerea mea e ca emisiunile de analiza ale telekom sport sunt peste digi sport,ca competitii sportive nu,ca emisiune mult peste analistii digi care sunt moi,de tot

  6. Orange a preluat si reteaua ro-net ? Se vorbeste de 6 ani ca o sa avem internet de mare viteza la tara in zonele albe. Cine stie va rog sa lasati un raspuns.

  7. Telekom anunta printr-un comunicat remis catre media-max.ro finalizarea acordului intre OTE si Orange Romania, insumand vanzarea a 54% din actiunile Telekom Romania Communications catre Orange. Se estimeaza ca tranzactia se va finaliza in a doua jumatate a anului urmator. Valoarea actiunilor OTE este de 268.000.000 de euro iar segmentul fix Telekom insumeaza 930 de mii de clienti de internet si 1.200.000 abonati de televiziune.
    Actionariatul Telekom Romania Mobila Communications ramane nemodificat.

    • Deci date la sigur: Pachetul preluat de Orange este tot ceea ce înseamnă net+tv+telefonie pe cablu inclusiv Nextgen, televiziune satelit Dth, +telefonie mobila care este sub contract Telekom România Comunications. Televiziunile Telekom Sport vor dispărea, acestea deja sunt la cei de la Clever Media, dacă nu a-ți observat în ultima vreme, 90% se transmit aceleași chestii în paralel atât pe Telekom Sport cât și pe Look. Grila de canale Orange are incluse canalele Discovery, Eurosport, și canale 4K, deci în momentul în care se va prelua in totalitate atunci va dispărea grila Telekom și va fi doar grila Orange.

      • In ceea ce priveste pachetele preluate de la Digi, asa este, acelea sunt serviciile preluate.
        Cat despre Telekom Sport, asa am inteles si eu dintr-o alta sursa, deci probabil exista ceva adevar. Daca nu va deranjeaza si puteti spune, de unde aveti aceasta informatie?
        Cat despre Discovery si Eurosport, este interesant de vazut cum se vor intelege cei de la Orange cu Discovery avand in vedere aceasta schimbare majora in privinta numarului de abonati.

  8. Bună dimineața! Am găsit informaţia aici orange.com/fr/newsroom/communiques/2020/orange-roumanie-signe-un-accord-pour-acquerir-le-controle-de-54-au-sein. Am tradus cu google translate din franceză. Zi frumoasă vă doresc!!!

  9. În com Rădășeni , jud. Suceava avem trei rețele fixe de tv și net. Digi( akta), vodafone(UPC) și orange. Acum orange a venit cu o oferta imbatabila de 10 lei/ lună, 5 lei tv și 5 lei netul pentru oricine are un abonament de voce mobila sau o cartela reîncărcabilă. Concurența …….

    • Concurenta este benefica utilizatorului final, fara discutie.
      Ce beneficii aveti, mai exact, la aceasta oferta orange? Ce pachet se ofera la TV (cate posturi)? Internetul este de 500 Mbps? Sa inteleg ca se ofera aceasta oferta pentru cine are o cartela prepay sau un abonament Orange?

  10. Sperâm să avem si noi internet la țară că de citiva ani sintem marginalizati..Totul on line dar cum dacă nu avem internet!Bravo Oranje poate vii si in judetul Cluj cu imbunătatiri!Am vrea și noi să fim in rind cu progresul ,să avem si noi ca ce i de la orașe!

  11. Orange, liderul pieţei de telecom din România – cu afaceri de 5,8 mld. lei (1,2 mld. euro) în 2019 – generate în principal de telefonia mobilă – va achiziţiona fostul Romtelecom, compania de servicii fixe a grupului Telekom, un business cu venituri de circa 2,8 mld. lei (593 mil. euro), aproximativ 1,3 milioane de clienţi pentru servicii TV, câte aproximativ un milion de clienţi pentru serviciile de net fix şi telefonie fixa, o retea de fibra ce acoperă 3 milioane de gospodarii anunța cei de la Zf.

    1.3 milioane are pe DTH telekom, pe fibra au puțin. Deci clar si dth a intrat in tranzactie daca ne luam dupa ve zic cei de la Zf.

  12. Dezamagitor , avand in vedere ca am pe stalp si fibra de la ORANGE si fibra de la TELEKOM trasa in casa de aproape 3 ani sper sa nu mai trebuiasca sa semnez ceva in plus. TELEKOM si acuma era ani in urma la capitolul routere si wifi 6 , abia printr-un agent random am reusit sa dezactivez 2.4 ghz de pe routerul sagecom si sa raman exclusiv pe 5 ghz sa ma pot bucura de noul router de 2200 RON la viteze wifi 6.

    Regret pe deplin ca nu m-am trecut la RDS cand am avut ocazia.

  13. Citesc aici in comentarii despre oferte Orange la 10 lei pentru net/tv sau net/tv/mobil la 29 lei. Unde sunt valabile aceste oferte? Pentru Bucuresti/orase mari sau rural? Va rog sa-mi oferiti mai multe detalii sau un screenshot ceva. Multumesc

    • Oferta este valabila doar in unele zone, probabil in zonele in care au concurenta.
      Nu stiu daca este si in Bucuresti dar este sigur in cateva localitati din Olt, printre care si in Slatina.

  14. Telekom 1 000 000 abonati,in continuare, scandalul cu grupul Discovery n a strabatut,desi prin comentariile de aici se intelegea opusul,in fine e un lucru pozitiv ca orange a reusit sa cumpere marea retea a telekom,sigur si platforma dth pt ca aia a ramas intacta,e grosul abonatilor telekom,pt ca traim intr o tara in care 40% de pe tot teritoriul sau sunt abonati pe tv satelit,adica sunt la coada celor de pe cablu dasi avem patru operatori mari in tara

    • Gresit, nu sunt 40% abonati la satelit, ci mai putin de 2 milioane dintr-un total de 7,6 milioane de abonati, adica sub 30%. Ca Telekom are majoritatea abonatilor sai la parabolica (~800 de mii din 1,2 milioane) asta e altceva, dar per total, in toata tara, la toti operatorii dth erau la ultima raportare ancom 2 milioane abonati! Sub 500 de mii deja la Digi Satelit, vreo 360.000 la Focus si tot cam pe acolo la Orange Satelit, cateva zeci de mii la Freesat. O sa te convingi de datele exacte la urmatorul raport ancom, pt. trimestrul III 2020.

  15. Nu ma asteptam la asemenea oferte… Auzisem ca vor sa dea livitura dar…
    In momentul asta Orange e mai avantajos ca Digi din TOATE punctele de vedere nu doar financiar… La ce grila are Orange, se merita

    • Sunt de acord ca au o oferta foarte avantajoasa in prezent insa probabil doar in unele zone, probabil unde au concurenta si vor sa-si faca o baza de clienti.

  16. Conform ministrului Transporturilor, Lucian Bode, Statul Roman va ramane in continuare in actionariatul noii entitati aparute in urma preluarii segmentului fix Telekom de catre Orange Romania; In prezent, statul detine aproape 46% din Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) si va urma sa detina 20% din noua entitate.

  17. De pe data de 3 noiembrie pe reteaua fixa de fibra optica a Telekomului ,clientii cu abonament de telefonie sau cartela prepay Orange beneficiaza de seriviciile prin fibra optica la un pret de 10 lei la care primesc : Abonament Explore Tv cu 97 de canale si internet cu viteza de 500 mb/s . Pentru clientii care opteaza pentru migrarea unui numar prepay la abonament beneficiaza de pachetul Tv Global cu 126 de programe +Net de 5oo mb/s + Fan 6 la doar 45 lei , clientul poate sa beneficieze si de viteza de 1000mb/s .
    La aceste preturi tot sa faci contracte 😀 😀 😀 😀 😀 😀

      • Cata vreme ofera tot grila fara programele Discovery si Eurosporturi, ma lasa rece. Daca tot au cumparat infrastructura Telekom, atunci nu ar trebui sa unifice si grilele, deci sa revina Discovery in grila (la fel ca pe fibra proprie)? Din moment ce si cea a Telekom e acum „proprie”?

        • Inca nu s-a anuntat nimic oficial si oricum va mai dura cel putin un an pana se va finaliza tranzactia. Nu mai tii minte cat a durat tranzactia UPC Voda?

  18. Daca Orange preia si dth Telekom si Next Gen practic exista doar doi colosi in Romania Digi si Orange iar Vodafone daca nu se extinde va fii un fel de Akta si va avea mult de pierdut

    • Vodafone are resursele necesare sa se extinda, evolutia numarului de abonati pe segmentul fix depinde numai de ei.
      In cazul Akta era ceva diferit, nu aveau aceleasi resurse si aceeasi experienta precum Vodafone.

    • Nu se stie daca Orange va lua DTH-ul T si Nextgen. In material este scris doar serviciile fixe T. Grosul de abonati pe tv la t sunt pe DTH , asa ca Orange isi ia o mare teapa zic eu asa cum a facut Digi cu AKTA. Pana au cumparat ei AKTA multi abonati plecasera sau se mutasera deja la Digi.

      • Cred ca pentru Orange era important sa scape si de chiria celor de la Telekom, sunt sigur ca plateau foarte multi bani pentru inchirierea retelei Telekom, la fel cum le plateau si cei de la Digi companiei Vodafone cu roamingul national.

        • Da, dar vezi tu, majoritatea clientilor Telekom sunt pe sarma comunista, ei au fibra doar in 30-40 mari orase (asa cum specifica si pe pagina de internet). Asadar, pentru cei care duceau de ex. maxim 12Mbps pe linia telefonica, nu se va schimba nimic, tot atat vor duce si dupa preluare. Partea proasta e pentru cei care aveau telefonia fixa de la Telekom la retentie 2 euro (redus de la 5 euro), fiindca la Orange Home Fix pe fibra Telekom e abonamentul 4 euro (1,25 doar pe fibra proprie Orange). Iar Orange are fibra proprie in destul de putine localitati, abia in decembrie fac un an de cand au lansat fibra proprie si pana acum nu s-au extins peste tot, chiar si in municipii gen Constanta au doar pe unele strazi mai mari, pe cele laturalnice nu.

          • Cred ca pe Orange ii intereseaza cel mai mult zonele acelea cu fibra optica, acolo unde este inchiriata reteaua catre ei. E posibil totusi sa se schimbe treaba si pentru cei cu sarma, asa cum Digi modernizeaza reteaua Akta, la fel pot face si cei de la Orange, numai sa vrea iar parerea mea este ca Orange doreste sa intre puternic pe segmentul fix. Se vede acest lucru in ofertele foarte avantajoase pe care le ofera de ceva timp (un exemplu: televiziune + internet fix (500 Mbps) + telefonie mobil (Fun 6) la 29 lei pe luna).

  19. Să sperăm că odată cu preluarea Telekom , vor intra în grilă de satelit și cablu Orange și posturile : Telekom Sport 1 HD, Telekom Sport 2HD , Telekom Sport 3 HD , Telekom Sport 4 HD, Mooz Hits, Mooz HD , Mooz Dance HD, Sport Extra HD și Mooz RO .

    • Mai degrabă telekom sport se va desfinta si o sa rămână doar look-urile. Cum sa mai tina posturile telekom sport daca o sa fie la orange, poate le schima denumirea in orange sport dar slabe șanse.

    • NextGen Communications este detinut integral de Telekom Romania Communications, deci ar trebui ca abonatii NextGen sa aiba aceeasi soarta, asta daca nu s-a discutat altceva in acordul dintre Orange si Telekom.
      Vom vedea.

        • Cu siguranță au luat si DTH-ul, dupa cum se vede in articol au platit 500 de milioane de euro Doar nu erau prosti sa dea atatia bani doar pentru reteaua de internet care e pe cupru. Mai mult pentru dth au dat bani pentru ca acolo sunt 1 milion de abonati si au nevoie de ei.