TVR Cultural este autorizat sa emita
Postul detinut de Societatea Romana de Televiziune, TVR Cultural, a primit astazi autorizarea pentru a incepe emisia. In plus, in cadrul aceleiasi sedinte, a fost aprobata si solicitarea pentru modificarea licentelor posturilor TVR, modificari pe care le vom mentiona in acest articol.

Acestea sunt modificarile solicitate pentru celelalte posturi TVR:

  • modificare pentru difuzarea pe satelit a serviciului de programe TVR 1 / TVR 1 HD: din SD/HD, formatul de difuzare devine HD iar denumirea va fi TVR 1 HD
  • modificare pentru difuzarea in sistem digital terestru a serviciului de programe TVR 1 HD: din HD, formatul de difuzare devine SD iar denumirea va fi TVR 1
  • modificare pentru difuzarea pe satelit a serviciului de programe TVR 2 / TVR 2 HD: din SD/HD, formatul de difuzare devine HD iar denumirea va fi TVR 2 HD
  • modificare pentru difuzarea in sistem digital terestru a serviciului de programe TVR 2 HD: din HD, formatul de difuzare devine SD iar denumirea va fi TVR 2
  • modificare pentru difuzarea in sistem digital terestru a serviciului de programe TVR Cultural: din HD, formatul de difuzare devine SD
  • acordare decizii de autorizare audiovizuale (S-TV si D-TV) pentru serviciul de programe TVR Cultural

TVR Cultural este autorizat sa emita

Reprezentantul SRTV a declarat ca se renunta la HD in sistem digital terestru deoarece MUX-ul are o capacitate limitata a spatiului. Avand in vedere ca va fi lansat TVR Cultural, s-a facut propunerea pentru a renunta la TVR1 HD in format terestru pentru a putea face loc pentru noul post.

Aceasta reorganizare modifica si sistemul satelit, unde toate canalele vor fi in format HD.
Fiind intrebat daca exista audienta pe sistemul digital terestru, reprezentantul SRTV a raspuns ca 15.4% din locuintele din Romania sunt neacoperite de cablu sau DTH, conform raportului ANCOM.

Nu a fost mentionata data de la care va incepe emisia postului TVR Cultural.
Solicitarile SRTV au fost aprobate in unanimitate.

Update 30.11.2022: TVR Cultural se va lansa maine, 1 decembrie 2022, a fost introdus deja in grilele Orange Romania si Orange Romania Communications;

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

60 COMENTARII

  1. TVR Cultural va incepe emisia la data de 1 Decembrie:

    Sursa: news.ro/cultura-media/tvr-cultural-va-incepe-sa-emita-din-1-decembrie-1922403628232022111520933679

  2. Este o minciuna ce a zis reprezentantul TVR, ca 15,4% din locuinte sunt neacoperite de cablu sau dth, in conditiile in care acelasi ANCOM spunea inca de acum 2 ani ca rata de penetrare a serviciilor cablu tv e de 104% (cifre similare atat in urban cat si in rural)! Sunt 9 milioane de locuinte in Romania, iar 15,4% inseamna 1,386 milioane de locuinte care chipurile nu ar avea semnal cablu sau dth! Nu scoti cifra asta nici daca ai pune la socoteala casele si apartamentele nou construite in ultimii ani, pt. ca pana si alea au cablu sau dth, ca nu sta nimeni fara televizor, au de la dezvoltator fibra! 15,4% fara semnal de cablu sau dth sa fi fost acum 10-15 ani poate…Nici daca ai pune la socoteala casele parasite, abandonate, cu proprietari morti, aflate in paragina, tot n-ar da numarul ala de 15,4% locuinte!

    • In realitate nu este nici 5.4% probabil au socotit pasionatiii si cei care au antena terestra dar o folosesc in cazul in care au probleme cu furnizorul de cablu (probleme cu semnal, avarii) si antena este folosita cateva ore sau o zi.

      Sunt persoane care au case la tara si nu stau mult, iar ca sa nu plateasca abonament folosesc antena de casa.

      Sunt care pot receptiona semnal TV si de la vecini (bulgari, unguri, sarbi, moldoveni) si automat receptioneaza canalele vecine plus canalele TVR.

      Daca stam sa analizam probabil 1% sunt dependenti de televiziunea terestra si sunt pensionari sau oameni cu situatie financiara modesta. 15.4% este exagerat.

  3. CANALELE REGIONALE AR TREBUI LASATE PE FRECVENȚE REGIONALE. Iar TVR3 să rămână la nivel național, cu tot cu preluările sale regionale. Măcar TVR1 și 2 să fie lăsate să emită HD pe toată spurafața țării. Imbecilii de la TVR sunt varză

    • Corect Ella! Se putea transmite in felul urmator: TVR 1 HD, TVR 2 HD, TVR 3 TVR Cultural, TVR Info, si TVR regional in functie de zona. Eventual daca se putea transmite TVR Cultural HD chiar si la rezolutia 720p era foarte bine daca nu atunci TVR 1 si 2 sa fie in HD.

      La TVR conteaza cantitatea nu calitatea, ne intoarcem in anul 2002 la SD. In timp ce alte tari au implemntat DVB-T2 HEVC si testeaza canale 4K.

  4. Adică au trecut terestru de la HD la SD. O decizie foarte foarte proastă, audiența va deveni acum și mai scăzută în acest sistem care devine total neinteresant și doar ca o soluție de avarie.

  5. Pe DVB-T2 trebuia sa lase un canal regional in functie de locatie astfel puteau introduce TVR Cultural fara sa elimine TVR 1 HD si daca eliminau TVR 2 SD se putea introduce in TVR 2 HD. In final aveam pe DVB-T2 canalele TVR 1 HD, TVR 2 HD, TVR 3, TVR Info, TVR Cultural, TVR regional (in functie de judet). Plus ca TVR 3 retransmite emisiuni de pe canalele regionale.

    Pe cablu si satelit nu isi mai au rostul versiunile SD si pot fi retransmise toate canalele regionale fara probleme. Doar daca abonatii inca mai folosesc decodoare SD si din acest motiv nu se poate face tranzitia la HD.

  6. Faptul ca renunta pe satelit la versiunile SD si vorbesc despre satelitul Eutelsat 16 Est este o idee buna, eu din 2019 am sters din receptorul de satelit versiunile SD. Pe cablu si la operatori DTH vor ramane ambele versiuni.

    Destul de rau ca se renunta la versiunile HD. Mai bine ar renunta la canalele regionale sa lase un canal regional in functie de zona, de exemplu TVR Cluj sa fie transmis doar in Cluj si TVR Iasi doar in Iasi si asa se pot receptiona prin satelit necriptat toate canalele regionale. S-ar putea introduce TVR 1 HD, TVR 2 HD si probabil TVR Cultural HD sau ar fi TVR 1 si 2 in format HD.

    Ar mai fi solutia sa foloseasca doua MUX-uri si pe primul sa fie transmis TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR INFO si TVR Cultural in HD si pe al doilea MUX sa fie transmis restul canalelor.

      • Gorila, am postat fara sa verific si reformulez:

        Pe terestru DVB-T2 este rau ca nu vor mai fi canale HD dar mai bine aplica prima metoda sa fie TVR 1 HD, TVR 2 HD, TVR 3 SD TVR Cultural HD, TVR Info SD si un canal TVR regional. sau TVR 1 HD, TVR 2 HD si celelalte patru canale in SD. si nu mai trebuia pus in emisie al doilea mux. Oricum TVR 3 preia emisiuni de pe canalele regionale.

        Pe satelit (Eutelsat 16 Est) este foarte bine ca se renunta la dublurile SD, plus ca sunt deja doua transpondere, unul pentru TVR 1, TVR 2, TVR 3 si celalalt pentru TVR regionale unde sunt si canalele FREESAT. Este o idee excelenta mai ales ca vor face tranzitia la HD pentru canalele TVR International si TVR Moldova in viitor. Eu la canalele TVR 1, TVR 2 si Prima TV pe FREESAT am sters versiunile SD. Pe cablu ma uit doar la versiunile HD.

  7. Cum sa fie 15,4% neacoperite de DTH? Stau în peșteră să nu aibă semnal de la satelit?. Înțeleg sa nu existe cablu TV ca nu s-a tras fibra optică în zonele alea dar și DTHul a ajuns sa nu mai aibă semnal?

    • Se refera ca ei nu au instalat cablu TV sau sistem de receptie prin satelit (indiferent ca este cu plata sau FTA). Si singurul mod de receptie a programelor TV este prin antena terestra.

      De exemplu daca ai avea o cabana la padure ar fi mai dificil sa instalezi o antena de satelit se intampla ca pe satelitii gen Eutelsat 16 Est (FREESAT Romania), Thor 1 West, Hellassat 39 Est (operatori cu plata) sa nu ai semnal din cauza copacilor. Sau sa nu ai deloc semnal indiferent ce satelit ai. Poate esti mai norocos si cabana este situata intr-un loc unde nu ai probleme din cauza copacilor si poti receptiona majoritatea satelitilor.

      Se intampla la orase sa nu poti instala antena de satelit din cauza cladirilor sau copacilor.

        • Chestia cu 15,4% este cu atza albă, sa se justifice existenta acelor multiplexuri. Sa fim seriosi, nu se uita nimeni la digital terestru, unele state le-au desfiintat, au mai ramas in tarile unde cablu tv si DTHul sunt scumpe. Trăim în era „digitalizarea” în care o sa fii verificat și-n gaura de șarpe dar o sa fie imposibil sa prinzi niște posturi TVR ca nu este „sanchi” infrastructură de cablu sau DTH de trebuie musai MUXurile TVR🤣🤣🤣

          • Nu te contrazic, am auzit de tari precum Elvetia care au hotarat sa renunte la televiziunea terestra in favoarea televiziunii prin cablu si satelit. Nu stiu daca chiar au renuntat la televiziunea terestra sau urmeaza stirea era din anul 2018 – 2019. Tari precum Turcia nu sunt interesate de televiziunea terestra ei receptioneaza 300 de canale TV gratuit prin satelitul Turksat 42 Est, au teste experimentale DVB-T2 in marile orase dar nu sunt interesati. Pentru turci antena de televizor este privita ca si televizorul alb negru, o tehnologie invechita.

            Este de tot rasul ca la noi in Romania am ramas doar cu TVR-urile si acuma va fi eliminat TVR 1 HD ca sa introduca TVR Cultural. Revenim la tehnologia DVB-T SD de acum 20 de ani, cand alte tari precum Polonia au implementat DVB-T2 HEVC si testeaza canale 4K adica canalul TVP 4K.

            Sunt cazuri cand nu poti instala antena de satelit din cauza obstacolelor plus ca TVR din anul 2007 pana in prezent ofera cartele de decodare a canalelor de pe satelitul Eutelsat 16 Est si din 2015 pana in prezent nu isi mai are rost instalarea unei antene terestre. Eu prefer cablu si satelit in special televiziunea prin satelit, plus ca in viitor vom avea internet prin satelit la viteze peste 200 Mbps.

            Acum 2 ani a trebuit sa instalez antena de satelit pentru serviciul FREESAT la o familie de pensionari dar pentru ca in fata lor se aflau blocuri ei au trebuit sa treaca pe cablu. Au fost cazuri cand apartamentele au fost spre nord dar se mai rezolva cu antena instalata pe bloc sau antena instalata pe partea sudica a blocului problema a fost lungimea cablului depasind 100 metri se rezolva cu amplificator pentru LNB.

            Revenind la cartela TVR si DTH, cartela TVR te scuteste de instalarea unei antene terestre si achizitionarea unui receptor DVB-T2 in ideea ca televizorul tau nu are tuner DVB-T2. Tot pe aceeasi cartela se poate activa serviciul FREESAT ca sa poti vedea canalele PRO TV, PRIMA TV HD, Kanal D, Warner TV, National TV, Romania TV. Se introduce in receptorul de satelit obligatoriu sa aibe slot pentru cartele CONAX si antena sa fie de minim 80 cm orientata pe Eutelsat, recomandat antena de 100 cm pentru ca acel satelit este mai slab fata de Thor 1 Vest, HotBird 13 Est si Astra 19.2 Est.

            Si eu am zis in anul 2015 cand s-a trecut la digital ca nu se merita sa mai folosesti antena terestra si mai bine iti cumperi echipament de receptie prin satelit mai ales ca TVR ofera cartela de decodare. Si pe langa canalele TVR prin satelit ai sute de canale TV si radio transmise FTA. Si tot atunci am auzit de FREESAT.

            Cu „digitalizarea” asta se vrea sa se stie tot despre tine aici iti dau dreptate.

      • În vârful muntelui nu prea găsești copaci, pădure în general, de la 1800 de metrii în sus nu găsești pădure pe munti(nici măcar de conifere) asa ca semnalul este optim sa prinzi (dacă ai curent) satelitul decât terestru. Cine sta sa suie un releu dinala dacă nu exista sursa de curent… în defavoarea satelitului????

        • Aici este vorba de padure, in varful muntelui mai bine imi duc sistem de receptie prin satelit. Eu sunt de acord sa avem si televiziune prin satelit si terestra dar cum avem doar TVR-urile atunci prefer televiziunea prin satelit.

          Am prieteni care isi petrec concediile la cabana in special de craciun si anul nou, unii si-au dus antena de satelit si receptor FOCUSSAT dar in unele zone au avut probleme cu receptia din cauza copacilor. Pana la urma au gasit un loc unde se putea receptiona satelitul Thor 1 Vest fara probleme. Daca esti pe varful muntelui normal ca ai semnal excelent.